Profesorul Mircea Coşea a explicat creşterea preţului carburanţilor printr-o politică globală pe care o duc cei mai mari producători şi exportatori de ţiţei, Arabia Saudită şi Rusia, alături de Iran, previziunile în acest sens fiind sumbre, în condiţiile în care războiul din Ucraina nu dă semne că ar fi aproape de un final.
„Era predictibil pentru că pe piața internațională a combustibililor sunt niște mișcări care duceau până la urmă la o creștere. Este jocul pe care îl face și în politică, acum Arabia Saudită împreună cu Rusia, împreună cu Iranul.
Deci sunt niște perioade în care nu ne putem aștepta la o stabilizare. Piața e foarte fluctuantă. După părerea mea va mai dura o anumită perioadă în care nu vom putea să avem o predicție foarte corectă în legătură cu creșterea prețurilor, dar în mod sigur ea va fi prezentă în viitoarele luni, mai ales că nu asistăm la o stabilizare a piețelor internaționale și nu în contextul în care războiul din Ucraina continuă să fie foarte activ.
Citeşte şi: Cu cât au scăzut prețurile alimentelor după 1 august. Analiza Consiliului Concurenței
În România vom resimți acest lucru în toate prețurile, pentru că la baza tuturor produselor și serviciilor stă combustibilul. Este o problemă care va afecta o ramură importantă a activității economice românești, aceea a transportatorilor, o ramă care aduce profit în PIB-ul nostru.
Pe de altă parte, în campania de toamnă e nevoie de combustibil, și acolo vom cheltui. Nu mai vorbesc de faptul că după concediile pe care le-am făcut toți, volumul de activitate nu va scădea pentru că automobilul a devenit în România o necesitate pentru cei care lucrează în diferite locuri, dar și la nivel privat.
Nu mă aștept să avem în viitor un ajutor din partea statului, așa cum a fost acum câteva luni cu contribuția aceea pe care o avea, pentru că în momentul e față statul este preocupat cum să consume mai puțin.”, a spus Mircea Coșea.
„M-aș feri să o numesc reformă. Reforma e un proces care pleacă pe baza unei strategii, care este pregătită în timp, cu o perioadă de tranziție, în baza unui obiectiv pe termen mediu și lung. Deocamdată avem de-a face cu niște declarații politice. E o politică de austeritate care nu e, după părerea mea, bine gândită pentru că are ca obiectiv strângerea imediată, fără să se gândească la consecințe, a unor sume de bani tocmai de acolo de unde nu ar trebui să ia, adică de la mediul de afaceri, de la mediul economic, acolo unde ar trebui să existe mai mare flexibilitate pentru că el să poată produce și să aibă o contribuție mai importantă la buget.
Tăierile care se fac, nu știu în ce măsură vor fi până la urmă de bun augur pentru că dezorganizează, într-un moment în care ar trebui să avem o foarte mare atenție la pregătirea celei de-a doua perioade a anului, că suntem în pericol de a crește deficitul.
Ar trebui să existe o mai mare claritate, ar trebui să se meargă acolo unde există cauza acestui deficit bugetar pentru că nu poate fi tratat așa cum face Guvernul astăzi, numai la nivelul bugetului.”, a spus Mircea Coșea la Antena3.