Vlad Ciurea, în vârstă de 84 de ani, este unul dintre cei mai apreciați medici din România. Sute de mii de români îi urmăresc sfaturile cu privire la stilul de viață sănătos. Nu de puține ori, specialistul a vorbit despre cum ne putem menține organismul sănătos, printre cele mai prețioase sfaturi numărându-se programul de somn, alimentația, dar și combaterea oboselii. Printre altele, acesta a vorbit și despre efectele miraculoase pe care mierea le are asupra organismului uman.
Mierea este unul dintre produsele care nu ar trebui să ne lipsească din casă. Pe lângă faptul că ne ajută atunci când suntem răciți sau gripați, aceasta este o sursă bună de antioxidanți, sprijină buna funcționare a creierului, contribuie la îmbunătățirea problemelor digestive și poate spori vindecarea rănilor. Specialistul Vlad Ciurea a dezvăluit că mierea ar trebui consumată zilnic de oameni, dar în cantități potrivite.
„Recomand o linguriță de miere zilnic. Recomand, de asemenea, puțină ciocolată. Dar nu ciocolată cu adaosuri, însiropată cu zeci de miresme și alte lucruri. Ciocolata neagră”, a spus neurochirurgul Vlad Ciurea, doctor în ştiinţe medicale şi profesor universitar.
„Foarte bune stimulatoare pentru creier sunt semințele. Nu recomand zahăr, care este periculos pentru creier. Miere și fructe. Recomand pește slab și carne de curcan, cu puține calorii. Toate acestea favorizează transmițătorii din creier și ajută procesele cerebrale. Sunt cunoscute, dar e bine să le revedem din când în când”, a mai adăugat specialistul.
Totodată, medicul a vorbit și despre lucrurile pe care trebuie să le evităm în fiecare zi pentru a ne menține creierul sănătos.
„Vrem să facem foarte multe lucruri într-o zi și nu reușim să le facem. Am văzut funcționari de bancă, am văzut doctori, care, în timp ce lucrează, răspund și la mesaje pe WhatsApp și pe mail. Toate acestea duc la scăderea puterii de concentrare.
Trebuie să iau o decizie, am un dosar al unui pacient, trebuie să știu dacă se oprează sau nu, care este cea mai bună metodă, trebuie să-l conving, să-i dau o părere competentă.
În acel moment, nu am nevoie nici să sune telefonul, nici să mă cheme cineva că este bunica pe stradă și nu știe ce are de făcut. Toate acestea te disipează și nu mai ai putere să te concentrezi.
Neconcentrându-te, intri în panică. Este doar un pas spre agitație, stres și încă un pas spre un sindrom foarte frecvent astăzi, sindromul burnout, care arată oboseala nervoasă”, a explicat Vlad Ciurea. „Prea multe lucruri vrem să facem într-o zi!”, a subliniat acesta.
„Aerul curat, schimbările de peisaj, plimbările, discuțiile agreabile sunt câteva dintre lucrurile pe care creierul uman le iubește și care îi fac și bine”, a mai spus neurochirurgul.