ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Elena Udrea şi-a început cariera politică în cadrul PSD, fiind consilier pe probleme juridice al secretarului general al PSD din perioada guvernului Năstase, Cosmin Guşă. Informaţia a fost confirmată de către acesta, însă este incert dacă Udrea a fost vreodată membru cu carnet de partid la PSD.
În 2004 se înscrie în PNL şi este aleasă în Consiliul General al Municipiului Bucureşti, postură în care l-a cunoscut pe primarul de atunci al Capitalei, Traian Băsescu. După ce acesta devine preşedinte, Udrea primeşte un post de consilier de stat în Administraţia Prezidenţială, ocupând postul de şefă a Cancelariei până în octombrie 2005, când demisionează în urma unui scandal legat de afacerile soţului ei de atunci, Dorin Cocoş. Tot atunci demisionează şi din PNL, partid pe care-l va prefera PD-ului în februarie 2006, iar la sfârşitul anului devine secretar executiv al acestui partid.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. După alegerile din noiembrie 2008, devine deputat PDL şi ministru al Turismului. După ieşirea din guvern a PSD, Udrea a preluat şi interimatul la Ministerul Mediului. În al doilea guvern Boc, Elena Udrea devine ministru al Dezvoltării Regionale şi Turismului, post pe care nu-l va păstra în guvernul Ungureanu, instalat în februarie 2012.
În paralel cu funcţia guvernamentală, Udrea a ocupat postul de preşedinte al PDL Bucureşti, demisionând de la conducerea organizaţiei în vara anului 2012, după ce candidatul democrat-liberal la primăria Capitalei, Silviu Prigoană, a fost înfrânt categoric de către independentul Sorin Oprescu.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Elena Udrea a devenit vicepreşedinte PDL la Convenţia Naţională din mai 2011 şi a obţinut un nou mandat de deputat în noiembrie 2012. La începutul anului 2013 a candidat fără succes pentru preşedinţia partidului, ce avea să fie câştigată de către Vasile Blaga. Pe fondul distanţării de politica imprimată partidului de către acesta şi a constituirii PMP de către dizidenţii din partid, Udrea demisionează din PDL în ianuarie 2014 pentru ca în iunie să fie aleasă preşedinta PMP, când l-a avut drept contracandidat pe fostul ministru al Educaţiei, Daniel Funeriu.
Udrea a intrat în atenţia opiniei publice în 2005 când au apărut primele speculaţii legate de natura relaţiei sale cu preşedintele Băsescu. Tot în acea vreme, a fost invitată la o emisiune a lui Robert Turcescu ce a invitat-o să comenteze o declaraţie a preşedintelui Norvegiei legate de poziţia acestei ţări în UE faţă de integrarea României. Udrea nu a sesizat capcana, nerealizând că Norvegia este monarhie şi nu este membră a Uniunii Europene.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. În 2007, a provocat aşa-numitul scandal al Bileţelului roz dezvăluind că premierul Tăriceanu i-ar fi cerut lui Traian Băsescu să intervină în justiţie în favoarea omului de afaceri Dinu Patriciu. Astfel Udrea a amplificat tensiunile existente între premier şi preşedinte, ce s-au finalizat prin scoaterea PD de la guvernare şi prima suspendare a lui Traian Băsescu.
Ca ministru al Turismului, Udrea a demarat o serie de programe de promovare a turismului al căror rezultat a fost evaluat diferit, în funcţie de fiecare tabără politică. În toamna anului 2009, PSD şi PNL au iniţiat o comisie parlamentară de anchetă împotriva Elenei Udrea în legătură cu modul în care a cheltuit banii de promovare turistică şi pentru infrastructură. În raportul comisiei a fost acuzată de abuz şi neglijenţă în serviciu, însă Parchetul a decis că faptele imputate nu se confirmă. În schimb, comisia nu a făcut decât să grăbească ruptura din interiorul guvernului PDL-PSD.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ultimul scandal de amploare iscat în jurul ei este legat de candidatura pentru şefia PDL de la începutul anului 2013. La Convenţia Naţională, după ce s-a anunţat rezultatul victoriei lui Blaga, Elena Udrea şi partizanii săi au acuzat că votul a fost fraudat, eveniment rarisim la congresul unui partid de talia PDL. Imediat după aceea, preşedintele Traian Băsescu a făcut anunţul rupturii sale definitive de PDL şi intenţia de a crea un proiect politic nou, ce se va materializa ulterior în PMP.
Potrivit declaraţiei de avere depuse de Elena Udrea la oficializarea candidaturii, aceasta deţine o casă de locuit de 170 m pătraţi şi un sfert dintr-o clădire de birouri. De asemenea, cote-părţi din trei terenuri în Bucureşti ce însumează aproape un hectar, prin partajul ce a urmat divorţului ei de Dorin Cocoş. Udrea a cumpărat câteva zeci de hectare de teren agricol în judeţul Călăraşi pe care le cultivă prin intermediul câtorva firme ce iau şi teren în arendă. Udrea conduce un Fiat 500 şi un Mercedes şi are bijuterii evaluate la 100.000 de euro. În conturile sale bancare se regăsesc 57.000 de euro şi peste 240.000 de lei. În ultimul an, indemnizaţiile primite ca deputat se apropie de 59.000 de lei.