ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Absolvent al Facultăţii de Drept, Universitatea Bucureşti, Victor Ponta a fost, până în 1998, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 din București, iar între 1998 și 2001, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea Supremă de Justiție, secția Anticorupție, Urmărire Penală și Criminalistică. Între 2000 și 2001 a ocupat funcția de coordonator al Biroului de Combatere a Spălării Banilor.
A intrat în politică în 2001, la invitația lui Adrian Năstase, cel care îl asemăna la un moment dat cu Titulescu, fiind fost cooptat în echipa guvernamentală pe postul de şef al Corpului de Control, funcţie pe care a deţinut-o până în 2004, când a fost numit ministru delegat pentru Controlul Implementării Programelor cu Finanţare Internaţională şi Urmărirea Aplicării Acquis-ului Comunitar.
Adrian Năstase: Nu mă voi implica în campania lui Ponta, dar îl susţin
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Ascensiunea în interiorul PSD a fost una rapidă. În 9 ani de zile a ajuns preşedintele PSD. A ocupat mai întâi funcţia de preşedinte al Organizaţiei de Tineret a PSD (2002), iar, patru ani mai târziu, în 2006, a devenit vicepreşedinte al PSD.
În 2010 a câştigat şefia PSD, învingându-l la Congresul partidului pe Mircea Geoană, cel care pierduse, cu un an în urmă, la o diferenţă extrem de mică şi în urma onor gafe din campanie, alegerile prezidenţiale în faţa lui Traian Băsescu. Din 2011, în urma creării alianţei dintre PSD, PNL şi PC, devine co-preşedinte al Uniunii Social Liberale (USL), alianţă care a rezistat până în februarie 2014.
Ca parlamentar, Victor Ponta se află la al treilea mandat. În 2004, devenea unul dintre cei mai tineri parlamentari români, fiind ales deputat de Gorj. Ca membru al Legislativului, în timpul guvernării Tăriceanu, s-a făcut remarcat ca susţinător al introducerii votului uninominal. Adept al sistemului propus de Pro-Democrația, a negociat în numele PSD în primăvara lui 2007 introducerea acestui tip de scrutin agreat inițial de toate partidele. Cu Victor Ponta la butoane, PSD a fost, alături de PNL, în 2012, iniţiatorul celei de-a doua suspendări al lui Traian Băsescu. Ânsă ca şi la prima suspendarea din 2007, declanşasată de scandalul „Bileţelul roz”, şeful statului nu a putut fi demis la referendum.
După victoria USL la alegerile parlamentare din 2012, în decembrie, Victor Ponta a fost desemnat de președintele Traian Băsescu ca prim-ministru al României, Parlamentul dând undă verde instalării unui nou cabinet Victor Ponta. Deşi au încheiat în 2012 un „Acord de colaborare instituțională”, pe care premierul l-a rupt în cele din umră, în august 2014, Victor Ponta şi Traian Băsescu au fost protagonoştii mai multor conflicte, în care cei doi şi-au adus acuzaţii grave.
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Una dintre disputele dintre cele două palate a fost legată de tema reprezentării României la Consiliul European, premierul fiind susținut de Parlament, iar președintele de Curtea Constituțională. Acest conflict a degenerat într-o criză politică și constituțională, care a şi culminat cu cea de a doua suspendare a lui Băsescu. Unul dintre scandalurile recente în care au fost implicaţi Ponta şi Băsescu este cel iscat la Cotroceni, la consultările pe tema reducerii CAS. Pentru că premierul a declarat public faptul că Băsescu a jignit-o pe Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor, şeful statului a dat publicităţii înregistrarea. „Unde spuneaţi că aţi terminat, la Harvard, la Oxford? Roubini e economist de Harvard, mă aşteptam la argumente de genul lui. M-aş fi aşteptat să veniţi cu o foaie pe care să scrieţi: de aici luăm un ban, de aici cinci, şi aş fi fost cu conştiinţa împăcată”, îi spunea Băsescu ministrului. Un alt scandal care l-a avut în prim-plan pe Victor Ponta a fost declanşat în 2012, la scurt timp după instalarea în funcţia de premier, când a fost acuzat în revista „Nature” că şi-a plagiat lucrarea de doctorat. După verdictul de plagiat dat de mai multe comisii, Consiliul Național de Etică a decis pe 18 iulie 2012 că Victor Ponta nu a plagiat.
AVERILE CANDIDAŢILOR la Preşedinţie: Victor Ponta câştigă mai puţin ca Daciana Sârbu
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014. Potrivit declaraţiei de avere, Victor Ponta deţine un teren intravilan în comuna Baia de Fier, judeţul Gorj, ce are o suprafaţă de 1.371 de metri pătraţi. De asemenea, are patru locuinţe – trei apartamente şi o casă, două din apartamente fiind dobândite prin lichidarea patrimoniului deţinut de Cabinetul de Avocat „Ponta Victor Viorel”. Deţine două automobile, un Citroen, cumpărat în 2012 prin leasing, şi un Fiat, dobândit în 2010, tot din patrimoniul fostului cabinet de avocatură, iar conturile sale numără o sumă cash de 56.678 euro. Ca salariat al statului român, Victor Ponta a câştigat anul trecut 74.208 lei, echivalentul unei medii lunare de 6.184 lei.