„Analizele comportamentale pe care le întocmim completează acel puzzle dat de tabloul crimei, de munca colegilor polițiști și procurorilor. Lucrăm în așa-numitele dosare fără speranțe, atât de grele încât singura piesă care lipsește e această analiză comportamentală”, spune profiler-ul.
„Dacă avem de-a face cu un criminal inteligent, mă aștept să fie un criminal organizat, să își selecteze victimele, să-și fixeze traseele rutiniere, nu se va întoarce niciodată pe acelaşi traseu. Dacă avem norocul, fără să fiu cinic, să avem și victimă, moartă sau în viață, marele noroc este să avem victimă în viață, ne dăm seamă și ce anume l-a atras pe acesta în preajmă victimei.
Mai mult, dacă autorul dispune de o tipologie victimală, așa cum am avut acum câțiva ani, unul care urmărea fetițe care neapărat să poarte ștrampi, să fie cu o anumită înălțime, fetițe care m-au dus cu gândul că reprezentau ceva în viața sa, lucru care mi se confirmat după arestare. Este foarte important să ai victimă, indiferent că e în viață sau nu, este foarte important să ne deplasăm la locul faptei să simțim cu propriile simțuri ceea ce se întâmplă acolo, pentru că dacă nu înțelegi ambianța în care s-a comis nu înțelegi nimic. Nu există o grilă de lectură a comportamentului criminal. Încercam să ne adaptăm la fiecare în parte„, explică profiler-ul.
Interviul complet cu profiler-ul în materialele video de mai jos: