Deliciosul profiterol după reţeta celebrei Sanda Marin este rapid şi uşor de preparat. Poate fi umplut cu îngheţată, cremă de vanilie sau frişcă.
Începe cu prepararea gogoşelelor. Pentru acestea, ai nevoie de:
Pune apa cu unt și zahăr la fiert. Adaugă făină când apa clocotește și încorporează amestecând energic pentru a evita cocoloașele. Ia de pe foc și adaugă pe rând ouăle amestecând până la încorporare după fiecare. Trebuie să obții un aluat care se poate bate cu telul și își păstrează forma.
Transferă într-un poche cu dui și toarnă gogoșele de cca 1,5 – 2 cm diametru pe foaia de copt la distanță unele de altele. Dacă au vârf, netezeşte-l cu degetul înmuiat în apă rece. Vor ieşi cam 2 – 3 tăvi.
Coace la 180 grade Celsius circa 25 minute – este important să se coacă bine în interior. Se lasă să se răcească.
Citeste si Care este cel mai vechi desert din lume și cum se prepară. I se spune „budinca lui Noe”
Se aşază pe o farfurie rotundă frişcă. Pe frişcă se aşază unele lângă altele gogoşelele, iar deasupra se toarnă cu lingura glazura de ciocolată. Nu e nevoie ca glazura să acopere tot. Gogoşelele se pot păstra într-o cutie de tablă şi 10-12 zile şi se aşază cu frişcă atunci când dorim să le servim. De asemenea, în loc să le aşezăm toate pe o farfurie mare, se pot pregăti porţii mici, după numărul persoanelor de la masă.
Pentru prepararea glazurii, se pune ciocolata tăiată mărunt într-o cratiţă mică cu 3 linguri de apă caldă, la foc foarte slab. Se amestecă, fără să fiarbă, până se face ca o cremă. Separat, se pune la fiert zahărul cu 100 ml apă şi jumătate linguriţă de glucoză. Se fierbe şi când siropul e potrivit de gros, se toarnă peste ciocolată câte puţin odată, amestecând bine, ca la maioneză. Se lasă să se răcorească şi se toarnă peste profiterol.
Deși este asociat în mod obișnuit cu Franța, profiterolul are și origini italiene. Istoria profiterolului este neclară, dar se crede că a fost creat pentru prima dată în orașul Napoli, la începutul anilor 1600.
Pe de altă parte, scriitorul francez Francois Rabelais (1494-1553) menționează pentru prima dată profiterolul în cartea sa Gargantua.
Potrivit istoriei, Popelini a fost bucătarul Catherinei de Médicis din 1540 până la moartea ei în 1575. El ar fi venit cu ideea de a umple o bilă de foietaj cu o umplutură pentru a o transforma într-un răsfăț culinar. Marie-Antoine Carême a încorporat cremă în bilele de choux după ce au fost inventate, potrivit thegoodlifefrance.com.