Industria europeană a gazelor se confruntă cu supracapacitate, cât şi cu reglementări tot mai dure şi un grad de îndatorare greu de gestionat.
„Considerăm că principalele două motive pentru estimările sub aşteptări sunt legate de piaţa gazelor, în special în Europa, şi de prioritizarea solidităţii financiare în defavoarea creşterii”, comentează pentru Reuters Sofi Savvantidou, analist Citi specializat în companii europene de utilităţi.
Acţiunile grupului au scăzut joi la Paris cu peste 4%.
Veniturile GDF Suez au crescut anul trecut cu 7,4%, la 90,7 miliarde euro, iar profitul EBITDA (înainte de dobânzi, taxe, depreciere şi amortizare) a urcat uşor, de la 15 miliarde euro la 16,5 miliarde euro, potrivit raportului financiar prezentat joi de grup.
Guvernul francez deţine 36% din acţiunile companiei.
GDF Suez notează că vrea să-şi menţină datoria netă la mai puţin de echivalentul a 2,5 ori EBITDA. Vânzările de active derulate anul trecut au ajutat grupul să coboare datoria netă la 37,6 miliarde euro.
Compania menţionează în raportul de joi că volumul gazelor naturale vândute şi distribuite pe piaţa românească a crescut anul trecut cu 3,7 TWh, însă ritmul de creştere a încetinit.