Profitul Romgaz va scădea cu 420 de milioane de lei, ca urmare a aplicării ordonanţei „taxa pe lăcomie”

Profitul producătorului de gaze Romgaz va scădea în acest an cu 20-25%, respectiv cu 420 de milioane de lei, ca urmare a prevederilor Ordonanţei de Urgenţă 114/2018, a declarat miercuri Adrian Volintiru, directorul general al companiei. Producţia şi nivelul investiţiilor nu vor fi diminuate, a mai anunţat directorul Romgaz.
Romania TV
30 ian. 2019, 15:11
Profitul Romgaz va scădea cu 420 de milioane de lei, ca urmare a aplicării ordonanţei

„Cifra de afaceri din acest an va scădea cu 20-25%, iar profitabilitatea în aceeaşi măsură. Ar însemna, pe profitul realizat, un impact de 420 de milioane de lei la sfârşitul anului”, a spus Adrian Volintiru, întrebat de Agerpres va fi impactul OUG 114/2018 asupra companiei.

În ceea ce priveşte producţia de gaze din acest an, oficialul Romgaz a arătat că aceasta va fi mai mare decât anul trecut, datorită zăcământului recent descoperit de la Caragele.

„La mijlocul lunii decembrie a fost dat în folosinţă colectorul de 16 kilometri de la Caragele, ceea ce a permis creşterea producţiei cu 600.000 de metri cubi/zi. Deci, producţia va creşte în continuare. Vor intra în exploatare noi sonde din perimetrul Caragele şi din alte perimetre”, a spus Volintiru, fără a putea estima cu cât va creşte producţia la nivelul întregului an.

El a dat asigurări că proiectele de investiţii ale companiei vor continua.

„Problema investiţiilor este că ele trebuie făcute. Întrebarea în acest moment este dacă folosim şi surse proprii sau mai folosim şi surse atrase, precum colaborări cu parteneri care pot deveni minoritari sau împrumuturi bancare şi altele. Nu vrem să afectăm sau să întârziem vreun proiect de investiţii, mă refer la explorare onshore, la proiectul Iernut şi proiectul Mintia”, a completat responsabilul Romgaz.

Totodată, proiectul offshore, respectiv perimetrul Trident din Marea Neagră, unde Romgaz, în parteneriat cu Lukoil, desfăşoară lucrări de explorare, rămâne în acelaşi stadiu.

„Vom mai face o evaluare şi vom decide ulterior”, a arătat oficialul companiei.

El a mai spus că, deşi de la 1 aprilie producţia proprie de gaze va fi vândută cu 68 de lei pe MWh, conform OUG 114/2018, redevenţele vor trebui plătite la nivelul cotaţiilor bursei din Austria, aşa cum arată un ordin al ANRM emis în februarie anul trecut.

„Sperăm ca, până la 1 aprilie, ANRM să intervină şi să putem plăti redevenţe calculate la preţul gazelor de 68 de lei pe MWh. Acum, cotaţiile din Austria echivalează cu 120 de lei pe MWh. Noi plătim în medie redevenţe de 7,5%”, a explicat Volintiru.

Potrivit OUG 114/2018, preţul gazelor de producţie internă va fi plafonat începând cu 1 aprilie timp de trei ani la nivelul de 68 de lei pe MWh. Preţul mediu pe bursa de gaze BRM era, la finalul anului trecut, de circa 90 de lei pe MWh.

Totodată, conform aceluiaşi act normativ, companiile din sectorul gazelor şi al electricităţii vor plăti o contribuţie de 2% din cifra de afaceri către Autoritatea de Reglementare în Energie (ANRE), contribuţie care creşte de la 0,1%.

Marţi, ANRE a anunţat, într-un comunicat, că preţul energiei electrice şi cel al gazelor pentru consumatorii casnici în regim reglementat nu va mai creşte până în anul 2022. 

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Carte de identitate 2025. Se emite temporar, cu valabilitate 45 de zile. Decizie pentru toți românii cu buletin
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Gestul banal din trafic pedepsit de poliție. Șoferii plătesc 1.000 de lei amendă
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!