Profiturile benzinăriilor au scăzut din cauza pandemiei. OMV Petrom: Anul 2021 este un an critic pentru gazele naturale din Marea Neagră

Profiturile benzinăriilor au scăzut din cauza pandemiei. Christina Verchere, CEO al OMV Petrom, spune că anul 2021 este unul critic pentru gazele din Marea Neagră, în condiţiile în care zăcămintele de acolo sunt gata să fie exploatate
Filip Stan
04 feb. 2021, 14:14
Profiturile benzinăriilor au scăzut din cauza pandemiei. OMV Petrom: Anul 2021 este un an critic pentru gazele naturale din Marea Neagră

Profiturile benzinăriilor au scăzut din cauza pandemiei. Christina Verchere spune că cererea de carburanţi a scăzut puternic în timpul carantinei.

Profiturile benzinăriilor au scăzut din cauza pandemiei. Christina Verchere: Producţia totală de gaze din România a scăzut cu aproximativ 10% faţă de anul precedent

„Pandemia Covid-19 a modificat semnificativ fundamentele pieţei globale de energie, declanşând un dezechilibru între cerere şi ofertă şi mai multe şocuri asupra preţului ca nici o altă criză. Acest lucru a afectat şi piaţa românească, în special piaţa carburanţilor.

Cererea de carburanţi, foarte ridicată în primele două luni ale anului 2020, a scăzut puternic în timpul carantinei. Piaţa a început să se redreseze odată cu reducerea restricţiilor de mobilitate. Cu toate acestea, cererea de pe piaţa cu amănuntul a rămas cu 6% mai scăzută în 2020 faţă de anul precedent.

Consumul de gaze naturale a înregistrat anul trecut în România o creştere importantă, de circa 5%, potrivit estimării noastre, datorită unei utilizări mai mari a gazelor pentru producţia de electricitate şi în industria de îngrăşăminte. Producţia totală de gaze din România a scăzut cu aproximativ 10% faţă de anul precedent, în timp ce importurile pentru 2020 se estimează că au acoperit aproximativ 20% din consumul naţional.

Pe piaţa energiei electrice, datele curente arată că cererea s-a diminuat cu 4%, în timp ce producţia de electricitate s-a redus cu 6%, în principal din cauza scăderii semnificative a producţiei de electricitate din cărbune. Producţia naţională mai scăzută de electricitate a fost compensată de importuri.

Sistemul energetic este un factor esenţial pentru orice ţară dezvoltată, iar România este privilegiată datorită resurselor sale naturale care asigură un grad ridicat de independenţă energetică. Spunând asta, trebuie să recunoaştem că industria energetică se află acum la o răscruce de drumuri, în contextul obiectivelor de decarbonare, şi depinde de noi, companiile, şi de autorităţi, să definim direcţia. Cred că România are un potenţial energetic semnificativ care ar putea sta la baza dezvoltării sale viitoare; pentru ca acest lucru să se întâmple. Ţara are nevoie de strategii clare, cadru fiscal şi de reglementare adecvat şi investiţii”, a spus Christina Verchere, potrivit Agerpres.

Citeşte şi OMV Petrom susţine intervenţia Crucii Roşii Române în pandemia COVID-19 cu o donaţie de 1 milion de euro

CEO OMV Petrom: Anul 2021 este un an critic pentru gazele naturale din Marea Neagră

Christina Verchere spune că ritmul redresării economice va continua să depindă de evoluţia pandemiei. Potrivit acesteia, anul 2021 rămâne un an dificil  deoarece pandemia nu este încă sub control.

„Ne aşteptăm ca volatilitatea şi incertitudinile să persiste şi în 2021, întrucât anul a început cu preocupări legate de mutaţiile virusului SARS-COV-2, dificultăţi în limitarea răspândirii acestuia şi restricţii de mobilitate anunţate de multe ţări. Astfel, ritmul redresării economice va continua să depindă de evoluţia pandemiei. Se estimează creşterea cererii interne, totuşi rămâne un an dificil, deoarece pandemia nu este încă sub control.

Estimăm o revenire treptată a cererii de carburanţi în primele două trimestre din 2021, trimestrul întâi fiind încă afectat de mobilitatea limitată, precum şi de tendinţele specifice sezonului rece. Revenirea este estimată pe fondul creşterii traficului, odată ce vaccinarea progresează.

Mediul economic nefavorabil şi schimbările structurale în modul de desfăşurare a afacerilor internaţionale vor contribui probabil la menţinerea cererii de combustibil pentru avioane la niveluri scăzute şi în 2021.

În contextul unei situaţii economice stabile, ne aşteptăm la o evoluţie similară cu cea din ultimul an în ceea ce priveşte cererea de gaze şi estimăm o redresare a consumului de electricitate, ceea ce va duce la o cerere mai mare faţă de anul precedent.

Citeşte şi Fuziunea secolului este pregătită în SUA între doi giganţi ai energiei mondiale, ExxonMobil şi Chevron

Anul 2021 este un an critic pentru gazele naturale din Marea Neagră şi timpul joacă un rol esenţial în dezvoltarea acestor proiecte. Potrivit declaraţiilor publice, există intenţia ca Legea offshore să fie modificată printr-un proces parlamentar, care este aşteptat să aibă loc în prima sesiune parlamentară a acestui an”, a mai precizat Christina Verchere.

Potrivit raportului financiar al companiei, grupul OMV Petrom a înregistrat, anul trecut, un profit net de 1,29 miliarde de lei, în scădere cu 64% faţă de anul anterior. Veniturile din vânzări au totalizat 19,71 miliarde de lei, în scădere cu 23%.

Măsurile rapide şi modelul de afaceri integrat au contrabalansat parţial mediul plin de provocări, notează reprezentanţii companiei.

Investiţiile au ajuns la 3,2 miliarde de lei, fiind mai mici cu 24%.

Totodată, contribuţia la bugetul de stat aferent anului trecut a fost de 9,6 miliarde de lei, incluzând dividendele. Compania propune acordarea unui dividend de 0,031 lei pe acţiune, la acelaşi nivel cu cel din anul precedent.

 

Spynews
”Mai rămâneam împreună”. Bogdan Cîrlan de la Insula Iubirii, despre relația cu Claudia Florescu
Bzi.ro
Teo Trandafir îl distruge pe Florin Salam! „Regele României a murit!”
Fanatik.ro
Orașul din Europa unde primești peste 30.000 de euro dacă te muți. Peisajul e unul de poveste și oricine poate începe o nouă viață aici
Capital.ro
Ungaria ne dă lecții. Ungurii fac de rușine toată România
Impact.ro
Delia, poze de INFARCT! Și-a etalat posteriorul OBRAZNIC pe internet, s-a văzut TOT
DailyBusiness
Șansă mare să faceți bani! Nouă ediție a titlurilor de stat Tezaur
Adevarul
VIDEO Reacția epică a unui britanic atunci când savurează prima dată bucate românești. „Păcat de ea, Românie, că își bat joc alții de ea”
Spynews
E periculos să consumi ouă cu două gălbenușuri, sau ouă cu micuțe cheaguri de sânge? Ce spun specialiștii
Spynews
Un tată și-a aruncat de la etajul cinci cei doi copii de 2 și 5 ani, după ce s-a certat cu soția lui. Gestul cumplit s-a terminat tragic: ”A fost sfâșietor”
Evz.ro
Ce tragedie! A murit la doar 30 de ani. Avea tot ce și-a dorit, dar...
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Salman Khan și Iulia Vântur, primele imagini de la nuntă! Filmarea cu ei a scăpat pe internet
Cancan.ro
Note LIVE Bacalaureat 2024 | Rezultatele la BAC, publicate pe EDU.RO
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Care este județul cu cea mai mare rată de promovare la Bacalaureat 2024: La nivel național aceasta a crescut cu 3,6% comparativ cu anul precedent
Capital.ro
S-a aflat ce a făcut Elena Udrea.Traian Băsescu i-a dat ordin: Ne-a păcălit pe toţi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
VIDEO Edu.ro Rezultate BAC 2024: S-au afișat notele. Scrie codul tău și află ce medii ai obținut
Întârzieri și probleme cu climatizarea trenurilor CFR din cauza valului de căldură
MediaFlux
FLORIN CÎȚU, combinat cu O COLEGĂ de PARTID! Cine e femeia mai tânără cu 20 de ani decât el
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!