Alina Gheorghiță, o învățătoare din Curtea de Argeș, a postat recent pe contul său de Facebook mai multe imagini din cartea „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar”. Profesoara s-a declarat şocată de conţinutul cărţi şi de îndemnurile autoarei.
Cartea conţine capitole precum „Exersează-ți abilitățile de pupat în fund” și îndemnuri precum „Fă troc cu profii și păcălește-i”, „Răzbună-te pentru acea dată când nu ai luat notă de trecere”.
„Nu sunt o înapoiată, dar astăzi am suferit un șoc. Editura Litera a publicat o carte pentru copii. Acum cât timp nu cunosc, până astăzi eu nu am avut idee de existența unei astfel de cărți.
Cartea se numește „Profu’ crede că învăț – caiet plin de idei ca să supraviețuiești anului școlar” și, repet, este o carte pentru copii. Pe site-ul celor de la Cărturești este înscrisă în categoria „Materiale educaționale”, Vârstă Recomandată: 6-8 ani, 8-10 ani. Nimic scandalos până aici. Autorul a mai scris și alte cărți asemănătoare, un exemplu ar fi: „Șefu’ crede că muncesc – Caiet plin de idei ca să supraviețuiești săptămânii de lucru”. Ce simpatic!
Ne întoarcem, însă, la cartea pentru copii, aceea ne interesează. Răsfoind câteva pagini observ că are aspectul unui jurnal, cu desene atractive, captează ușor atenția!
Și apoi, începând să citesc mai atent, a început să îmi crească, la propriu, tensiunea. O să atașez mai jos câteva imagini din interiorul cărții pentru a le putea cerceta și dumneavoastra”, a scris profesoara din Argeş pe Facebook.
Potrivit prezentării editurii Litera, volumul semnat de Elise de Rijck „este pentru toți elevii care se plictisesc în clasă, pentru aceia care se joacă pe ascuns pe telefonul mobil în timpul orelor și pentru cei nu foarte studioși care se uită pierduți la tablă fără să înțeleagă mare lucru.
Exersează-ți talentul de a ascuți creioane, visează cu ochii deschiși la locul unde ai prefera să fii, dându-l pe mâna unui tatuator pe cel mai enervant prof când e beat pulbere, și joacă bingo în secret cu colegii!
Acestea și alte idei îți vor ocupa timpul cât să pari extrem de atent în clasă.
· Plină de idei despre cum să supraviețuiești anului școlar.
· Cu pagini albe la care să sari imediat ce profu’ se uită peste umărul tău.
· Cu spații pentru #schoolfie și un anuar personal!
ATENȚIE! Această carte te face pasibil de exmatriculare!”
Profesoara care a semnalat existenţa acestei cărţi se întreabă ce mesaj despre viață primește un copil împreună cu un astfel de dar din partea părinților şi ce mesaj primesc părinții care găsesc un astfel de material, publicat de o editură de renume, pe site-ul unei librării de renume la categoria „Materiale educaționale”.
„Dacă asta înseamnă să fii deschis la minte și să îmbrățișezi modernismul, NU, mulțumesc!
Azi vreau să fiu cât se poate de înapoiată!
Sunt cumplit de furioasă!
P.S. Mă întreb dacă următorul titlu din serie va fi „Mama crede că o iubesc””, a conchis profesoara.