Prognoza 2024. ONU spune că există o „probabilitate ridicată” ca 2024 să fie cel mai călduros an din istorie. Anul acesta are o probabilitate ridicată de a fi chiar mai cald decât 2023, care a fost la rândul său cel mai fierbinte an înregistrat vreodată, a declarat marţi agenţia meteo şi climatică a Naţiunilor Unite.
„Există o mare probabilitate ca anul 2024 să doboare recordul din 2023”, a declarat Omar Baddour, şeful de monitorizare a climei din cadrul Organizaţiei Meteorologice Mondiale, citat de AFP.
Valurile de căldură, inundaţiile, seceta, incendiile şi cicloanele tropicale s-au intensificat şi au provocat deja probleme, tulburând viaţa de zi cu zi a milioane de oameni şi provocând pierderi economice de multe miliarde de dolari.
Prognoza 2024. ANM, despre „indicele de împrimăvărare”:
Potrivit raportului OMM, anul trecut a fost cel mai cald an înregistrat vreodată, cu 1,45 grade peste nivelul din perioada preindustrială.
A fost cea mai caldă perioadă de zece ani înregistrată vreodată. Anii calzi record, inclusiv 2016, cal mai călduros de până acum, au loc, de regulă, imediat după un eveniment puternic El Niño. Cercetătorii consideră că acum sunt șanse de 84% ca acest fenomen să atingă o intensitate puternică până la sfârșitul anului.
Prognoza meteo: Roxana Bojariu anunţă o perturbare în transferul de căldură și umiditate dintre «cuptorul» tropical și «frigiderul» arctic. Curentul Jet, cel ce înconjoară Polul Nord, schimbă tot!
Fenomenul meteorologic El Niño a început să afecteze Oceanul Pacific. Acesta influențează circulația atmosferică în mai multe regiuni ale lumii și ar putea contribui la creșterea temperaturii globale peste pragul cheie de 1,5 grade.
Prognoza meteo. 2024 ar putea deveni cel mai cald an la nivel global
De asemenea, există un risc de aproximativ 25% ca acest eveniment să fie deosebit de puternic și să intre în categoria unui „Super El Niño”. În acest caz, sunt șanse mari ca anul 2024 să devină cel mai cald din istorie la nivel mondial.
Avertisment de la ANM cu privire la vremea schimbătoare care se aşteaptă după ce se termină iarna calendaristică şi ar trebui să vină primăvara cu temperaturi ridicate şi precipitaţii puţine.
Florinela Georgescu, ANM: ”Mai bine mai așteptați până-n aprilie”
”Anii trecuți ne-au arătat că iernile acestea foarte blânde au o tendință de a se prelungi până spre jumătatea primăverii, în sensul în care fenomene – este adevărat, de scurtă durată – dar cu aspect de iarnă, mai pot apărea și-n martie și chiar în prima parte a lunii aprilie. Să ne amintim că anul trecut am avut un viscol, cel mai puternic viscol al sezonului 2022-2023 în 5 aprilie. A afectat partea de nord și centrul Moldovei, au fost emise două coduri roșii. Cel puțin pentru acea parte a țării a fost cel mai sever eveniment al sezonului rece… vedeți, nici nu mai spun iarnă? La fel, în urmă cu doi ani, la București a nins între 1 și 8 martie. Iarna care se încheie, calendaristic vorbind, într-o săptămână, mai poate aduce unele surprize. Aproape că spun din precauție, pentru că altfel, prin contribuția lunii februarie, iarna aceasta ar putea să se încheie ca fiind în topul celor mai calde ierni. Ierna 2022 – 2023 a fost cea mai caldă iarnă din ultimii 60 de ani” a spus Florinela Georgescu (ANM) pentru DCNews.
Situația de astăzi cu privire la temperaturile din luna februarie o înscrie ca fiind cea mai caldă din ultimii 60 de ani, cu o abatere de 6 grade Celsius.
Prognoza ANM pe patru săptămâni: Vremea, mai caldă până la sfârşitul lunii martie
Săptămâna 26.02.2024 – 04.03.2024
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nord-estice.
Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile sud-vestice, dar şi deficitar în cele nordice, centrale şi estice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Prognoza meteo 24 februarie 2024. Vremea de primăvară persistă în toată țara și în weekend
Săptămâna 04.03.2024 – 11.03.2024
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în cele nordice, vestice şi centrale.
Cantităţile de precipitaţii vor fi deficitare la nivelul întregii ţări, dar mai ales în nordul Carpaţilor Orientali şi în Munţii Banatului.
Săptămâna 11.03.2024 – 18.03.2024
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acestă perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Săptămâna 18.03.2024 – 25.03.2024
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, cu posibilitatea unui uşor excedent în regiunile vestice.
Prognoza Accuweather de Paște 2024. Meteorologii Accuweather anunță prognoza meteo pentru Paște 2024. Ce temperaturi vom avea, de fapt, la începutul lunii mai.
este în data de 5 mai, iar Paștele catolic 2024 se sărbătorește în 31 martie.
Paștele este o sărbătoare a cărei dată variază în funcție de alte sărbători, precum Rusaliile. Regula după care se calculează ziua exactă a fost stabilită la Sinodul Ecumenic de la Niceea, în 325 e.n. În consecință, Paștele ortodox este sărbători, anual, în duminica imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.
Dacă această duminică se suprapune Paştelor iudeilor (14 Nisan – a şaptea lună a anului ecleziastic şi prima lună a anului civil în calendarul ebraic), sărbătoarea va fi mutată în duminica următoare.
Meteorologii Accuweather anunță prognoza de la început de mai, deoarece Paștele ortodox pică în 2024 pe 5 mai.
În week-end-ul 4-5 mai, cel al Paștelui, temperaturile vor ajunge chiar și la 19 grade Celsius.
Important de menționat că și de 1 Mai, Ziua Muncii, liberă pentru români, vom avea temperaturi de 19 grade.
Accuweather prognozează temperaturi de până la 22 de grade în intervalul 6-12 mai 2024. În 13-19 mai 2024 temperaturile vor ajunge chiar și la 26 grade, în ziua de duminică.
De asemenea, în intervalul 20 – 26 mai 2024, vom avea temperaturi generoase de până la 26 de grade, semn că, treptat, vine vara mult așteptată.
În fine, în săptămâna 27 mai – 2 iunie 2024 ne putem aștepta la maxime de 25 de grade (minimele fiind de 12 grade), anunță Accuweather.