Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Aprovizionarea cu apă a solului agricol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole, dar vor exista și deficite de apă în zona Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, relevă prognoza de specialitate, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 5 mai.
Filip Stan
01 mai 2017, 16:00
Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Meteorologii anunţă că perioada 29 Aprilie – 05 Mai se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7…20 ° C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10…27°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…14°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…22°C la nivelul întregii ţări, valori favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, în cea mai mare parte a ţării, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat căderi de grindină.

De asemenea, la începutul intervalului se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

  • Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă gradul de aprovizionare cu apă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică ) în cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, jumătatea de sud a Crișanei, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, sud-estul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în aproape toată țara. În cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul și nord-estul Banatului, centrul și estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, conținutul de apă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată ).

  • Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfășura normal în aproape toată țara. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, în deosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă va fi posibilă definitivarea înfrățirii (90-100%), continuându-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) și începutul înspicării (10-30%).

În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţirea (50-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

La rapiţă se va continua alungirea tulpinii și butonizarea (30-100%), precum și apariţia inflorescenţelor și înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură ale țării.

În cea mai mare parte a plantațiilor, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înflorire şi înfrunzire.

Viţa de vie se va afla la dezmugurire și înfrunzire, în cea mai mare parte a podgoriilor.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea și răsărirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, încolţirea şi răsărirea.

Culturile prăşitoare ( floarea-soarelui şi porumb ) înființate până în prezent își vor continua fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-50%).

Pe ansamblu, în zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în condiţii bune.

Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr); Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK); Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole; Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

DailyBusiness
Românii vor plăti rate mai mari. ROBOR a urcat la 5,58% pe an
Spynews
”Ei știu că noi aveam un plan”. Ce mesaj le transmite Adriana Bahmuțeanu copiilor ei. Vedeta luptă în continuare să îi ia acasă, după moartea lui Silviu Prigoană
Bzi.ro
Adriana Bahmuțeanu, mesaj înduioșător pentru fiii cei mari ai lui Silviu Prigoană: ”Să le trimită dramul de înțelepciune!”
Fanatik.ro
Metoda eficientă prin care dezaburești rapid geamul de la mașină. Trucul simplu pe care trebuie să-l știe toți șoferii
Capital.ro
Adio, mașini pe benzină și motorină? Schimbarea istorică a început deja. Toți proprietarii auto trebuie să afle
Playtech.ro
Cum a arătat rochia de mireasă a Danielei Iliescu. Toți și-au dat coate când au văzut-o!
DailyBusiness
Se schimbă legislația. Se confiscă plăcuțele de înmatriculare și certificatul mașinii
Adevarul
Pățaniile unor tineri care au refuzat să dea „atenții” și cadouri. „E evident că noi suntem ăia tâmpiți picați din cer în țara asta”
wowbiz.ro
Văduva lui Silviu Prigoană îi dă replica Adrianei Bahmuțeanu: "Copiii nu vor să o vadă: «"Știm ce i-ai făcut lui tati»"
Spynews
Imagini de colecție cu Silviu Prigoană și Adriana Bahmuțeanu în ziua nunții. S-au căsătorit pentru prima dată în 2003
Spynews
Războiul continuă! Anamaria Prodan l-a dat în judecată pe Dinte, martorul lui Laurentiu Reghecampf
Evz.ro
Singura fotografie cu Sfinxul din Bucegi în 1896. Avea mustață și plete. Transformări uimitoare
Ego.ro
Atac la Silviu Prigoană, chiar și după ce a murit! ”L-am blestemat!”
Prosport.ro
FOTO. Fiica lui Ilie Dumitrescu, apariție incendiară!
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela s-au căsătorit! Cei doi vor deveni părinți pentru a doua oară
Cancan.ro
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Permis de conducere FĂRĂ examen. S-a schimbat legea din octombrie 2024
StirileBZI
Așa trebuie să îți reglezi termopanele pe modul de iarnă! Vei avea mai multă căldură
Prosport.ro
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
stirilekanald.ro
Igor Cuciuc își urlă neputința: Andreea, întoarce-te acasă! Durere sfâșietoare
substantial.ro
Atac cu rachetă balistică asupra Sumî: opt morți și 49 de răniți
MediaFlux
Se DAU DOUĂ PENSII în DECEMBRIE! SENIORII care vor BENEFICIA
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
„Povești pierdute” din masacrul din Glencoe, descoperite în timpul săpăturilor arheologice