Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Aprovizionarea cu apă a solului agricol va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în majoritatea regiunilor agricole, dar vor exista și deficite de apă în zona Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, relevă prognoza de specialitate, întocmită de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă până pe 5 mai.
Filip Stan
01 mai 2017, 16:00
Prognoză agrometeo: Deficit de apă în zona Transilvaniei, Banatului şi Dobrogei

Meteorologii anunţă că perioada 29 Aprilie – 05 Mai se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, în aproape toată țara. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 7…20 ° C, abaterile termice pozitive fiind de 1…6°C, în majoritatea regiunilor agricole.

Temperatura maximă a aerului va oscila între 10…27°C, la nivelul întregii ţări.

Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 3…14°C în cea mai mare parte a zonelor de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile din estul Transilvaniei.

Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm se va situa între 9…22°C la nivelul întregii ţări, valori favorabile desfăşurării proceselor de germinare-răsărire la culturile de primăvară înfiinţate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor.

Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, în cea mai mare parte a ţării, însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului și izolat căderi de grindină.

De asemenea, la începutul intervalului se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.

  • Caracteristici agrometeorologice

În cultura grâului de toamnă gradul de aprovizionare cu apă, pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Conținutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică ) în cea mai mare parte a Transilvaniei, Banatului și Dobrogei, jumătatea de sud a Crișanei, izolat în nordul și nord-estul Moldovei, sud-estul Olteniei și sud-vestul Munteniei.

Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va situa la valori satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în aproape toată țara. În cea mai mare parte a Transilvaniei, izolat în vestul Crișanei, nord-vestul și nord-estul Banatului, centrul și estul Dobrogei, nord-estul Moldovei, conținutul de apă se va încadra în limite scăzute (secetă pedologică moderată ).

  • Starea de vegetaţie a culturilor agricole

Ca urmare, ritmurile vegetative ale speciilor de câmp şi pomi-viticole se vor desfășura normal în aproape toată țara. De asemenea, în zonele de câmpie, procesele de creștere și dezvoltare ale plantelor vor fi intensificate, în deosebi pe suprafeţele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.

La orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă va fi posibilă definitivarea înfrățirii (90-100%), continuându-se faza de alungire a tulpinii (30-100%) și începutul înspicării (10-30%).

În semănăturile tardive se vor înregistra apariţia frunzei a treia (80-100%) şi înfrăţirea (50-100%), plantele având o vigurozitate şi uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

La rapiţă se va continua alungirea tulpinii și butonizarea (30-100%), precum și apariţia inflorescenţelor și înflorirea (10-100%), în majoritatea zonelor de cultură ale țării.

În cea mai mare parte a plantațiilor, la soiurile timpurii de sâmburoase se vor semnala înflorirea şi creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la seminţoase se vor continua fazele de înflorire şi înfrunzire.

Viţa de vie se va afla la dezmugurire și înfrunzire, în cea mai mare parte a podgoriilor.

În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra primele faze de vegetaţie, respectiv germinarea și răsărirea (20-100%), iar la cartoful pentru consum, încolţirea şi răsărirea.

Culturile prăşitoare ( floarea-soarelui şi porumb ) înființate până în prezent își vor continua fazele incipiente de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-50%).

Pe ansamblu, în zilele fără precipitații, lucrările agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare, etc.) se vor desfășura în condiţii bune.

Continuarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi semănatul/plantatul culturilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr); Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK); Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole; Verificarea şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Așa scăpăm de Călin Georgescu. Ion Cristoiu aruncă bomba: S-a îmbolnăvit!
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
A murit o actriță foarte cunoscută. A jucat în celebru film Isus din Nazaret
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Dispar banii cash! Politica fără numerar. Avertisment pentru cei cu bani la saltea
StirileBZI
Modificări importante la pensii din ianuarie 2025! Sunt vizați românii care au muncit în Germania
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Rifaat al-Assad părăsește Libanul după căderea regimului Bashar al-Assad
MediaFlux
OBLIGATORIU de la 1 IANUARIE 2025! SUTE de MII de ROMÂNI, VIZAȚI!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan