PROGNOZA DE CRĂCIUN 2021. Iarna care vine se va încadra în general în normele multianuale, dar o iarnă normală în România nu înseamnă că e una uşoară, ci presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale cu fenomene severe, a declarat zilele trecute Florinela Georgescu, directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.
Săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021
Valorile termice se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice, dar și ușor mai coborâte în cele vestice și la munte.
Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile intracarpatice, dar mai ales în zonele montane, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 06.12.2021 – 13.12.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Săptămâna 13.12.2021 – 20.12.2021
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile, dar mai ales în cele nord-estice.
Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Săptămâna 20.12.2021 – 27.12.2021
Va fi mai cald decât de obicei, mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice acestei săptămâni, în toate regiunile.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui deficit local în nord-
est.
„Este destul de devreme să vorbim despre Crăciun sau Revelion. Ce pot să vă spun la nivel statistic este că vor fi temperaturi în jurul normelor sau că vom avea cantităţi de precipitaţii normale pentru perioada în care ne aflăm, date care nu sunt extrem de elocvente pentru ziua de Crăciun.
Dacă totuşi ne raportăm la statistici, pare că va fi, cel puţin din punct de vedere termic, o vreme bună, apropiată de normal, însemnând 3-4 grade Celsius pentru zona Capitalei”, a declarat Mirela Polifronie la DC News.
Frig în minivacanţa de 1 Decembrie
„Veştile nu sunt chiar atât de bune, mai ales din punct de vedere termic. Ar trebui să ne bucurăm de sfârşitul acesta de săptămână care ne aduce temperaturi destul de ridicate – de exemplu în zona Capitalei vom avea temperaturi de 15-16 grade.
Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni: Ploi şi vreme rece în următoarele zile. Lapoviţă şi ninsori în mai multe regiuni la început de decembrie
Ultima zi a lunii noiembrie şi începutul lunii decembrie vin cu o uşoară scădere, mai pronunţată pe parcursul zilei de 1 decembrie, când vom avea maxime cuprinse între 3 şi 12 grade, cele mai ridicate valori urmând să se înregistreze în partea de sud-vest a ţării, mai precis în Oltenia.
De asemenea, în dimineaţa zilei de 1 decembrie temperaturile vor fi negative în aproape toată ţara. De exemplu în zona Capitalei sunt şanse destul de mari ca minima să ajungă spre minus 4, minus 2 grade Celsius”, a mai spus aceasta.
„Este bine să ne aşteptăm în general la o iarnă care să se încadreze în norme, cu precizarea că această evoluţie normală presupune probabilitatea de apariţie a unor intervale, sperăm scurte, cu fenomene severe. Trebuie să ţinem cont şi de aceste posibile evoluţii mai severe ale vremii. În România o iarnă normală nu este egal cu o iarnă uşoară.(…) Nu există în acest moment un semnal foarte clar, e destul de devreme ca să ne pronunţăm asupra perioadei de apariţie a fenomenelor severe. În situaţia cea mai optimistă, vom avea o iarnă la fel de blândă cum a fost cea anterioară. Nu e exclus ca această „blândeţe” să fie întreruptă de fenomene severe. Iarna vorbim de viscole, de ninsori abundente sau perioade cu ger. Niciodată nu am fost scutiţi de astfel de perioade, pentru că acesta este specificul climatologic al ţării noastre”, a spus Florinela Georgescu la o dezbatere privind provocările iernii 2021-2022 pentru sistemul energetic naţional, organizată de Focus Energetic.
Ea a subliniat că suntem într-o perioadă în care există tendinţa ca iernile, pe de o parte, să fie ceva mai uşoare, cu temperaturi mai ridicate decât norma, şi, pe de altă parte, fenomenele de iarnă să întârzie cu apariţia lor, să înceapă să se manifeste mai ales dincolo de jumătatea lunii ianuarie. Astfel, Florinela Georgescu a semnalat că până spre jumătatea lunii decembrie este de aşteptat să fie mai multe precipitaţii în jumătatea de vest a teritoriului şi să rămână un regim general al temperaturilor uşor peste normă.
„Precipitaţii mai multe s-ar putea să nu însemne mare lucru, pentru că normele de precipitaţii pentru această perioadă sunt destul de scăzute. În medie ne putem aştepta la cantităţi de 10-11 l/mp în fiecare din săptămânile următoare. Ca şi temperaturi, chiar dacă vorbim despre o medie care s-ar putea situa uşor peste normă, temperaturile de acum încolo sunt în uşoară scădere de la o săptămână la alta, cum e şi firesc. Statistic vorbind, această perioadă înspre începutul iernii este caracterizată având o scădere simţitoare a temperaturilor”, a explicat directorul Şcolii Naţionale de Meteorologie.
Aceasta a menţionat că în ianuarie ne putem aştepta, ca şi în februarie, la episoade cu ger, fiind firesc pentru aceste luni ca temperaturile să scadă şi sub minus 20 – minus 30 de grade. Întrebată cum va fi vremea de 1 decembrie şi de Sărbători, Florinela Georgescu a precizat că la finele lunii noiembrie şi poate şi în primele două zile din decembrie, e posibil un fenomen de răcire a vremii şi cu precipitaţii, iar în zona de munte ar putea apărea şi ninsoarea.
„Semnalul ar putea fi interpretat în sensul că la sfârşitul acestei luni, poate începutul lunii decembrie, ninsorile să apară şi în zonele ceva mai joase, ceea ce ar fi cu nimic neobişnuit”, a punctat ea. Referitor la perioada Sărbătorilor, a spus că este greu de făcut o prognoză în acest moment, dar semnalele „rămân optimiste”, pentru un început de iarnă care ar putea fi mai cald decât norma, însă acest semnal ar trebui luat cu foarte multă precauţie, deoarece oricând poate apărea un episod cu vreme mai severă.
Specialiştii avertizează că un nou vortex stratosferic a apărut la Polul Nord și va continua să se intensifice până la iarnă. Fenomenul meteorologic va fi amplificat de o anomalie puternică a vânturilor estice care vin dinspre tropice, interacțiune ce are loc periodic, la intervale de câţiva ani, şi care a provocat în trecut ierni deosebit de friguroase în Europa şi SUA.
În România, prima ninsoare din acest sezon s-a înregistrat la finele lunii septembrie pe Transfăgărășan. Estimările arată că stratul de zăpadă la munte va depăşi în decembrie 80 de cm. În celelalte regiuni, se pare că vom avea şi în acest an Sărbători de iarnă fără zăpadă.
Ne așteaptă o iarnă nu foarte diferită de cea trecută, când în luna decembrie se vor înregistra temperaturi în medie deasupra limitei de zero grade în general, mai puțin în nordul țării unde ar putea coborî până la minus cinci grade, respectiv minus 1 grad, anunţă ANM.
Prognoza meteo iarnă, cum va fi până la Crăciun: Grafic temperaturi și precipitații pentru următoarele 4 săptămâni!
Meteorologii anunță că în următoarele patru săptămâni temperaturile vor trece peste valorile normale ale perioadei în mai multe zone ale României. Cantitățile de precipitații estimate vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, mai spun specialiștii. Asta arată prognoza emisă pentru următoarele 4 săptămâni, valabilă în perioada 22 noiembrie – 20 decembrie.
Prognoza meteo – noiembrie-decembrie 2021. ANM: Vremea în săptămâna 22.11.2021 – 29.11.2021
Potrivit meteorologilor, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în extremitatea de sud-est. Cu excepția regiunilor nord-estice, unde regimul pluviometric va fi normal pentru acest interval, cantitățile de precipitații vor fi în general excedentare, mai ales în sud-vest.
Prognoza meteo – noiembrie-decembrie 2021. ANM: Vremea în săptămâna 29.11.2021 – 06.12.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în regiunile extracarpatice. În rest, valorile vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă. Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile intracarpatice, mai ales în zona Munților Apuseni și în nordul extrem al țării, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Prognoza meteo – noiembrie-decembrie 2021. ANM: Vremea în săptămâna: 06.12.2021 – 13.12.2021
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, posibil ușor mai ridicate în regiunile extracarpatice. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval, dar cu posibilitatea unui ușor excedent, local, în zonele montane.
Prognoza meteo – noiembrie-decembrie 2021. ANM: Vremea în săptămâna: 13.12.2021 – 20.12.2021
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantitățile de precipitații estimate vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.