Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un „buzunar” uriaş de presiune scăzută se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord

Deşi Europa fierbe la propriu, meteorologii au lansat deja primele prognoză meteo pentru iarna 2023-2024. Estimarea de iarnă arată mai multe precipitații în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei.
Filip Stan
22 aug. 2023, 22:49
Prognoza iernii 2023-2024. Unde aduce vortexul polar nămeţii de altădată. Un

Prognoza iernii 2023-2024 arată o influență evidentă a noului fenomen El Nino, anunţă meteorologii. Se remarcă o schimbare pronunțată a tiparelor curentului cu jet, comparativ cu anul trecut, cu tendințe emergente pentru modelele meteorologice dinamice în centrul și estul Statelor Unite și în nordul Europei. Specialiştii se feresc să facă prognoze pe termen lung, însă liniile generale pot fi trasate încă din această perioadă pentru Crăciun şi Revelion.

Un fenomen El Nino în creștere va fi principalul vinovat din spatele sezonului de iarnă 2023/2024 în emisfera nordică. El Niño – Oscilația de Sud (ENSO) este o variație periodică neregulată a vântului și a temperaturii suprafeței mării peste Oceanul Pacific de Est tropical.

Prognoza iernii 2023-2024. Vremea în Europa, în perioada decembrie 2023 – februarie 2024

Potrivit specialiștilor, efectele ENSO sunt mult mai puțin directe în Europa decât în ​​America de Nord, deoarece sunt implicați și alți factori, cum ar fi modelul de presiune existent în Atlanticul de Nord.

Specialiștii severe-weather.eu, citaţi de antena3.ro, au făcut două grafice pentru temperatură și precipitații pe baza datelor combinate din trecutul fenomenului El Nino. Privind mai întâi la temperatură, se poate observa un semnal rece interesant în nordul Europei. Există, de asemenea, un semnal mai rece peste Europa de Vest, în timp ce temperaturile sunt mai ridicate decât în ​​mod normal spre est, într-o iarnă medie El Nino.
Noi avertizări cod portocaliu și galben de caniculă în România. Temperaturile vor depăși 40 de grade la umbră
Estimarea de iarnă arată mai multe precipitații în nord-vestul Scandinaviei și în părți din centrul și sud-estul Europei. Europa de Vest este, de obicei, mai uscată într-o iarnă El Nino. Cel mai mare potențial de zăpadă pare să fie peste și în jurul regiunii alpine și spre altitudinile mai înalte din sud-estul Europei și, desigur, peste părțile de nord-vest ale Scandinaviei.

Se așteaptă ca Europa să aibă temperaturi mai calde decât media în majoritatea părților de vest și centrale ale continentului. Temperaturile mai reci vor fi mai definite în părțile de nord și nord-est ale continentului.

Ce este vortexul polar

Fenomenul meteorologic rar este provocat de o masă de aer foarte rece care se află deasupra Polului Nord și Sud al Pământului.  Acest aer dens și rece este controlat de un „buzunar mare” de presiune scăzută care se rotește în sensul invers al acelor de ceasornic la Polul Nord și în sensul acelor de ceasornic la Polul Sud.

Puterea unui vortex polar variază de la an la an. Când este puternic, vortexul este concentrat deasupra zonei arctice sau antarctice. În schimb, când este slab, ceea ce este mai frecvent, se poate împărți în două sau mai multe „vârtejuri înghețate”, scrie Independent.

Aceste vârtejuri se pot muta spre sud, în Canada, Statele Unite și Europa, crescând astfel riscul ca temperatura aerului să scadă la un nivel potențial periculos.

Ce este fenomenul El Niño şi cum influenţează schimbările meteorologice

El Niño este un model climatic care descrie încălzirea neobișnuită a apelor de suprafață din Oceanul Pacific tropical de est. El Niño este „faza caldă” a unui fenomen mai amplu numit El Niño-Oscilația Sudică (ENSO). La Niña, „faza rece” a ENSO, este un model care descrie răcirea neobișnuită a apelor de suprafață ale regiunii.

El Niño și La Niña sunt considerate o parte oceanică a ENSO, în timp ce Oscilația Sudică reprezintă schimbările atmosferice ale acesteia. El Niño are un impact asupra temperaturii oceanelor, asupra vitezei și puterii curenților oceanici, asupra sănătății pescuitului de coastă și asupra vremii locale din Australia până în America de Sud și nu numai.
Prognoza meteo 21 august – 3 septembrie. Val de căldură pentru România, apoi vremea se răcește și vin ploile
Evenimentele El Niño apar neregulat la intervale de doi până la șapte ani. Cu toate acestea, El Niño nu este un ciclu regulat sau previzibil în sensul în care sunt mareele oceanice. El Niño a fost recunoscut de pescarii din largul coastei Peruului drept aspectul unei ape neobișnuit de calde. Nu există nicio înregistrare reală a ceea ce indigenii peruani au numit fenomenul, dar imigranții spanioli l-au numit El Niño, adică „băiețelul” în spaniolă. Când este scris cu majuscule, El Niño înseamnă Copilul Hristos și a fost folosit deoarece fenomenul a sosit adesea în preajma Crăciunului. El Niño a ajuns în curând să descrie schimbările climatice neregulate și intense, mai degrabă decât doar încălzirea apelor de suprafață de coastă.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
S-a pus limită la autoturismele diesel. Decizia luată de UE pentru șoferii cu mașini pe motorină
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Românii care au dreptul de a-și alege pensia. Ce spune, concret, legea
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Fiica Regelui imobiliarelor l-a tocmit pe celebrul Tarzan ca să răpească căţelul multimilionarului de la Braiconf! Martorul CANCAN a dat în vileag întregul scenariu
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
FCSB câștigă derby-ul cu Dinamo și revine pe primul loc în Superligă
MediaFlux
800 de LEI în PLUS la PENSIE! Cine BENEFICIAZĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!