Prognoza iernii. Nu vă grăbiți încă să puneți deoparte hainele subțiri de vară: în acest weekend vremea se va încălzi puternic, iar temperaturile din timpul zilei vor aminti mai degrabă de iulie sau august decât de octombrie. Meteorologii Accuweather avertizează însă să ne bucurăm cât mai putem de vremea frumoasă, pentru că iarna bate la uşă
În mai multe regiuni ale țării au căzut, deja, primii fulgi de zăpadă, dar razele soarelui i-au topit repede. De altfel, s-au înregistrat temperaturi scăzute, dar și alte fenomene meteo extreme. De exemplu, în noaptea de duminică spre luni, 15 spre 16 octombrie, a nins în nordul Carpaților Orientali. În Bucovina, sub altitudini de 1000 de metri, s-au înregistrat precipitații sub formă de ninsoare. Deși vremea a fost oscilantă, fiind înregistrate și temperaturi de până la 29 de grade Celsius (săptămâna trecută), meteorologii au anunțat o schimbare majoră a prognozei.
De altfel, meteorologii Accuweather au anunțat când va avea loc prima ninsoare în București. Potrivit prognozei întocmite pentru luna decembrie 2023, încă din prima săptămână ar trebui să ne așteptăm la precipitații sub formă de ninsoare.
Meteorologii Accuweather au anunțat când va fi prima ninsoare în Capitală. Potrivit informațiilor, încă din prima săptămână ar trebui să ne așteptăm la o vreme mai rece, cu temperaturi minime înregistrate sub pragul de îngheț. De exemplu, prima zi în care ar putea să ningă este 4 decembrie. Temperatura maximă va fi de 3 grade Celsius, iar cea minimă va ajunge la -3 grade Celsius.
După temperaturile lunii octombrie, România ar putea avea cea mai călduroasă toamnă din ultimii 120 ani
Pentru multe locuri din România, maximele de maine vor declanşa un eveniment rar in istoria de până la 120 de ani a observaţiilor meteo din România (potenţiale recorduri pentru ultima decadă a lunii octombrie). Spre exemplu, in Bucuresti, cea mai mare temperatură din ultima decadă a lui octombrie a fost de 29.6 grade (1960), iar mâine sunt aşteptate 31-32 de grade (din datele ANM).
Ultimul val de căldura important in ultima decadă a lui octombrie s-a înregistrat în 2018 (cu 28.9 grade în Bucureşti pe 31 octombrie).
Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă că în următoarele patru săptămâni temperaturile medii vor fi peste cele normale în toată ţara.
Meteo. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni. Prognoza ANM, mai optimistă ca Accuwheater
În săptămâna 23-30 octombrie, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României, în special în regiunile sud-estice. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile vestice, nord-vestice şi centrale, dar şi deficitar în cele sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 30 octombrie- 6 noiembrie, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.
prognoza-4saptamani (6)În săptămâna 6– 13 noiembrie, temperatura medie aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări. Regimul pluviometric va fi uşor excedentar în regiunile extracarpatice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
În săptămâna 13– 20 noiembrie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantităţile de precipitaţii estimate pentru această perioadă vor avea o tendinţă spre excedent în cea mai mare parte a ţării, au precizat meteorologii.