Prognoza meteo 15 ianuarie 2024. La noapte, în ţară, cerul va fi variabil, temporar cu înnorãri în regiunile vestice, nordice şi centrale. Se vor semnala precipitaţii slabe sub formã de ninsoare în Maramureş, pe arii restrânse la munte şi în Transilvania şi mai ales ploi şi lapoviţã spre dimineaţã în Crişana şi Banat, ce vor favoriza depunerile de polei.
Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, în special în zona înaltã unde vor fi rafale în general de 70…80 km/h, viscolind temporar ninsoarea cu precãdere în Carpaţii Orientali, dar pe suprafeţe mici şi la viteze mai reduse (40…45 km/h) şi în vest, centru şi în extremitatea de sud-est. Temperaturile minime vor fi cuprinse în general între -9 şi 0 grad, cu cele mai ridicate valori în Dealurile de Vest. Izolat se va forma ceaţã.
În Bucureşti, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura minimã va fi de -5…-3 grade.
În ţară, regimul termic va fi în general peste ceea ce ar fi normal la mijlocul lunii ianuarie îndeosebi în regiunile sudice. Pe parcursul zilei nebulozitatea va fi mai persistentã şi vor fi precipitaţii sub formã de ninsoare în Maramureş, mixte în Crişana şi pe arii restrânse în Transilvania şi mai ales ploi pe arii relativ extinse în Banat şi Oltenia, iar în celelalte regiuni cerul va fi temporar noros iar probabilitatea pentru precipitaţii va fi redusã.
Citeste si Urgia albă pune stăpânire pe Europa! Ce este zăpada de bere și unde lovește
Seara şi noaptea cerul va fi mai mult noros şi se vor semnala precipitaţii predominant sub formã de ninsoare, cu depunere de strat de zãpadã, pe arii extinse în regiunile intracarpatice şi local în zonele deluroase ale Olteniei, Munteniei şi Moldovei şi mai ales ploi şi lapoviţã pe arii restrânse în rest.
La munte va ninge şi se va depune strat nou de zãpadã, ziua mai ales în Munţii Apuseni şi în nordul Carpaţilor Orientali, iar noaptea în toatã zona. Izolat se vor acumula cantitãţi de apã de 10…15 l/mp în special în Carpaţii Occidentali şi în vestul Carpaţilor Meridionali. Izolat se va semnala polei, dimineaţa, cu o probabilitate mai ridicatã în regiunile vestice, iar noaptea în cele sudice.
Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte, în special la altitudini mari (rafale de 60…80 km/h), unde trecãtor ninsoarea va fi viscolitã şi pe arii restrânse şi în zonele joase de relief. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 2 şi 10 grade, cu cele mai ridicate valori în sud-est, iar cele minime se vor situa între -4 şi 2 grade, cu valori mai ridicate pe litoral pânã spre 4…5 grade. Izolat vor fi condiţii de ceaţã.
În Bucureşti, vremea va continua sã se încãlzeascã, astfel valorile termice se vor situa peste mediile multianuale specifice acestei date. Cerul va fi temporar noros, iar noaptea vor fi posibile precipitaţii slabe sub formã de ploaie cu depuneri de polei. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 7…8 grade, iar cea minimã se va situa în jurul valorii de 0 grade.
În ţară, vremea se va rãci faţã de ziua precedentã, însã în regiunile sudice valorile termice diurne se vor menţine peste mediile multianuale specifice acestei date. Temperaturile maxime vor fi de la -3 grade în estul Transilvaniei pânã la 7…8 grade, pe arii restrânse în Muntenia şi Dobrogea, iar noaptea va fi geroasã în special în zonele montane şi submontane, precum şi în depresiuni, cu minime ce se vor situa în general între -12 şi -2 grade.
Pe parcursul zilei cerul va prezenta înnorãri şi va ninge slab la munte şi în Maramureş, local în Transilvania şi izolat Moldova şi în zonele deluroase ale Banatului şi Crişanei, iar în sud-est, pe arii restrânse pot fi precipitaţii mixte şi depuneri de polei. Noaptea cerul se va degaja în cea mai mare parte a ţãrii, iar precipitaţiile vor înceta.
În prima parte a intervalului vântul va prezenta intensificãri la munte, în general cu rafale de 60…80 km/h, viscolind zãpada, iar local şi temporar şi în sud, centru şi est, unde vor fi viteze de 45…55 km/h, iar noaptea va sufla slab şi moderat. Spre sfârşitul intervalului, izolat se va forma ceaţã cu depunere de chiciurã.
În Bucureşti, valorile termice diurne se vor situa peste normele specifice perioadei, însã noaptea va fi rece. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri în prima parte a zilei, când vor mai fi condiţii pentru precipitaţii slabe predominant sub formã de ploaie. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de 6 grade, iar cea minimã va fi de -7…-5 grade.
În ţară, vremea va intra într-un proces de încãlzire, astfel temperaturile maxime se vor încadra în general între 0 şi 9 grade, iar cele minime între -5 şi 3 grade, cu valori mai ridicate în vestul şi sud-estul teritoriului pânã spre 5…6 grade. Cerul va fi variabil ziua, apoi se va înnora treptat în aproape toatã ţara, însã probabilitatea pentru precipitaţii locale predominant sub formã de ploaie va fi mai ridicatã în regiunile vestice şi nordice.
În zona montanã înaltã precipitaţiile vor fi mixte. Izolat vor fi condiţii pentru depuneri de polei. Vântul se va intensifica din nou în zonele de munte, astfel, mai ales în a doua parte a intervalului, pe creste vor fi rafale de peste 70…80 km/h, iar local şi temporar va prezenta intensificãri şi în regiunile vestice şi estice. În zonele joase, izolat se va forma ceaţã.
În Bucureşti, vremea va fi în general frumoasã, iar valorile termice se vor situa peste normele climatologice caracteristice în a doua decadã a lunii ianuarie. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri noaptea. Vântul va sufla în general slab. Temperatura maximã va fi de 5…6 grade, iar cea minimã de -3…-1 grad.
Citeste si Prognoza meteo pentru următoarele patru săptămâni. Ce urmează după valul de ger
În ţară, procesul de încãlzire va continua, astfel vremea va deveni caldã pentru a doua decadã a lunii ianuarie. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 4 şi 13 grade, iar cele minime se vor situa între -2 şi 8 grade. Cerul va prezenta înnorãri şi temporar va ploua în vestul şi nordul ţãrii, local în centru şi sud-vest şi cu totul izolat în rest.
În zona montanã înaltã, iar spre sfârşitul intervalului, posibil şi în extremitatea de vest şi de nord a teritoriului se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificãri la munte şi în regiunile vestice, iar pe arii restrânse şi în centru şi est. Izolat se va forma ceaţã.
În Bucureşti, vremea va fi caldã pentru aceastã datã, cu o temperaturã maximã de 8…9 grade şi o minimã de 0…2 grade. Cerul va fi temporar noros, iar vântul va sufla în general slab. Dimineaţa şi noaptea vor fi condiţii de ceaţã.
În ţară, vremea se va rãci treptat în toatã ţãra, astfel valorile termice se vor situa în jurul normelor specifice perioadei, la început în vest, nord şi centru, apoi şi în sud şi sud-est. În prima jumãtate a intervalului probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicatã în toate regiunile.
În Bucureşti, în prima zi a intervalului valorile termice se vor situa peste mediile multianuale, apoi vremea se va rãci, astfel se va reveni la un regim termic normal pentru aceastã perioadã. În prima jumãtatea a intervalului probabilitatea pentru precipitaţii va fi ridicatã.