„Trebuie să menţionăm numărul de mesaje de avertizare de tip nowcasting. Din 9 iunie până acum vorbim de 115 avertizări COD ROŞU. De la începutul anului, sunt 120. În vara anului 2019 au fost doar 64, iar pe tot anul 2019 doar 79.
În urmă cu câteva minute, Organizaţia Meteorologică Mondială a confirmat faptul că luna iunie 2020 la nivel mondial este a treia cea mai caldă din istoria măsurătorilor meteo, adică din ultimii 141 de ani. Iar perioada ianuarie – iunie a doua cea mai caldă, după cea din 2016, la o diferenţă de doar 0,05 grade Celsius”, a declarat Elena Mateescu la Antena 3.
Vara 2020 nu este una tipică în privinţa temperaturilor înregistrate şi a fenomenelor meteorologice, potrivit Gabrielei Băncilă, director meteorologie operaţională din cadrul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
„Frecvenţa evenimentelor meteo care pot produce pagube prin intensitatea lor ridicată este una în creştere şi este confirmată şi de ceea ce se întâmplă în teren, dar şi de acest număr ridicat de avertizări Cod roşu de vreme severă pe care ANM le-a emis. Ne referim în acest an la o frecvenţă foarte ridicată a episoadelor în care s-au înregistrat cantităţi importante de apă pe intervale scurte de timp, ceea ce a făcut ca luna iunie a anului 2020 să se situeze pe locul cinci în topul celor mai ploioase luni iunie de la noi din ţară.
Se pare că şi a doua parte a verii va fi una cu multe fenomene meteorologice care să reprezinte sau care să caracterizeze aceeaşi tendinţă pe care a avut-o prima parte a verii, respectiv de la intervalele în care instabilitatea atmosferică este pronunţată, la intervale în care vremea este călduroasă, disconfortul termic este în creştere şi chiar zile cu caniculă”, a spus Gabriela Băncilă, potrivit Agerpres.