Ploi, vijelii şi ninsori viscolite la munte au afectat România în ultimele ore. Vremea va rămâne mai rece decât în mod normal în această perioadă miercuri, dar vom scăpa de ploi în unele regiuni. Joi și vineri, însă, temperaturile cresc din nou până la 20, respectiv 23 de grade Celsius, dar situaţia se va schimba din nou la sfârşitul săptămânii.
„Vântul va slăbi în intensitate în majoritatea regiunilor, iar codurile de tip nowcasting vor fi emise, dacă este cazul, doar punctual, pentru anumite judeţe, situaţia este spre ameliorare. Miercuri vom avea temperaturi de 16 grade Celsius în vest şi de 12-13 în restul ţării. De joi, ave, de-a face cu o încălzire a vremii, nu spectaculoasă, dar temperaturile mai cresc cu 2-3 grade, astfel că se ajunmge la maxime de 20 de grade Celsius în Oltenia”, a declarat marţi seară Dinu Mărăşoiu, în exclusivitate la România TV.
În ceea ce priveşte sfârşitul de săptămână, specialiştii vin însă cu veşti proaste. „În weekend, nu sunt foarte multe detalii, situaţia se mai schimbă, dar este de aşteptat ca un nou front atmosferic să străbată ţara noastră, de data aceasta de la nord la sud. Vom avea din nou vânt, precipitaţii, inclusiv la munte, dar nu însemnate cantitativ”, a mai spus Dinu Mărăşoiu.
ANM a publicat recent estimările meteorologice pentru intervalul noiembrie 2017 – ianuarie 2018. Luna ianuarie va aduce temperaturi mai scăzute decât media obișnuită pentru această perioadă a anului, iar meteorologii se așteaptă ca minimele să ajungă până la – 30 de grade Celsius.
Noiembrie
În luna noiembie, temperaturile medii ale aerului vor avea valori peste normalul climatologic în sud, sud-est și local în vest. În celelalte regiuni, temperaturile medii vor fi apropiate de normal.
Astfel, în sud, sud-est și în vestul extrem al țării temperaturile medii ale lunii noiembrie se vor situa între 6 și 16 grade, mai mari așadar decât media multianuală lunară pentru noiembrie din România, care este de 3,8 grade Celsius.
În ceea ce privește precipitațiile, cantitățile totale lunare vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării, exceptând areale restranse din vest și sud, unde vor fi apropiate de mediile multianuale.
În decembrie, temperatua media lunară a aerului va avea, în general, valori apropiate de media multianuală (adică – 0,8 grade Celsius). Ceva mai frig va fi în Maramureș, unde mediile vor de fi – 4 sau chiar și de – 6 grade Celsius.
Precipitațiile totale lunare vor fi local excedentare în regiunile centrale, estice și sud-estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.
Ianuarie
În luna ianuarie va fi mai frig decât de obicei. Potrivit ANM, temperatua medie lunară a aerului va avea valori sub media climatologică, local, în nordul și în centrul țării, și apropiate de normal în celelalte regiuni. Media multianuală lunară a României pentru luna ianuarie este de – 2,1 grade Celsius.
Cel mai frig va fi în Maramureș și în Transilvania, unde mediile vor fi de – 6, – 8 grade Celsius.
Precipitațiile totale lunare vor avea o tendință spre excedent în regiunile centrale și local în cele vestice, iar în restul țării vor putea fi apropiate de mediile multianuale.
Meteorologii se așteaptă ca minimele din ianuarie să fie foarte scăzute în estul Transilvaniei.
„Pentru ianuarie, când de regulă sunt temperaturile minime cele mai scăzute, e posibil, mai ales în partea de nord și centru a țării, sunt temperaturi scăzute, ceea ce înseamnă că în anumite nopți putem avea sub minus 20, poate chiar minus 25 sau minus 30, probabil în estul Transilvaniei,” a declarat meteorologul Dinu Mărăşoiu.
Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%.