Prognoza meteo. Iarna se lasă așteptată. Primele zile din 2025 ne întâmpină cu temperaturi de până la 10 – 15°C, mai ales în regiunile extracarpatice. Cu toate acestea, maximele vor fi mult mai modeste în câteva zone depresionare, unde ceața va persista mai mult în timpul zilei.
Un front atmosferic rece va traversa România în primul weekend din ianuarie, aducând ploi slabe, dar și precipitații mixte prin nord și centru, în timp ce la munte va ninge.
Radarul meteo arată ploi și ninsori în primul weekend din 2025. Nopțile vor fi reci, cu minime în jur de -5°C în majoritatea regiunilor și sub -10°C în zonele înalte.
Răcirea nu va ține, însă, decât trei zile, pentru că se va încălzi din nou chiar de la începutul săptămânii viitoare. În loc de gerul tradițional al Bobotezei, ne vom bucura de o vreme caldă, cu temperaturi specifice lunii martie.
Modelul GFS estimează temperaturi de până la 15 grade în ziua de 7 ianuarie.Această situație va fi rezultatul unui transport intens de aer cald dinspre sud-vest în sectorul anterior al unei depresiuni atlantice. În general, ne putem aștepta la o vreme caldă cel puțin până la sfârșitul primei decade a lunii ianuarie. Mai mult, modelările actuale anticipează temperaturi peste medie chiar și dincolo de mijlocul lunii.
Prognoza meteo. Șansele pentru o perioadă rece tind să crească după 20 ianuarie, când unele modele meteorologice indică instalarea unui câmp de înaltă presiune deasupra Nordului Europei. Totuși, rămâne de văzut dacă acest scenariu se va concretiza printr-un episod de iarnă sau nu.
Florinela Georgescu, directorul executiv al ANM, a prezentat bilanțul Administrației Naționale de Meteorologie la final de 2024.
România deține în prezent cea mai modernă rețea de radare meteorologice din Europa. Florinela Georgescu, directorul executiv al Administrației Naționale de Meteorologie, a dat detalii despre acest proiect și a prezentat bilanțul anului 2024 pentru ANM.
„Bilanțul este unul foarte bun, pentru că am reușit să încheiem aproape toate obiectivele proiectului INFRAMETEO. Este un proiect deosebit de ambițios, mai este foarte puțin și-l încheiem complet. Am reușit să instalăm cele 7 noi radare meteorologice. E o performanță uriașă să schimbi întreaga rețea de radare meteorologice în același timp. Categoric deținem rețeaua cea mai nouă de radare din Europa.
Am reușit să încheiem celelalte obiective referitoare la instalarea antenelor satelitare care să ne dea posibilitatea de a contribui mai mult la activitatea Organizației Europene de Meteorologie și de a avea noi produse, mai multe și mai folositoare pentru activitatea de meteorologie. În plus, majoritatea stațiilor meteo au fost modernizate.
De asemenea, am încheiat construcția Centrului Internațional de Agrometeorologie și suntem în faza în care în foarte scurt timp se va încheia și instalarea centrului IT din această clădire.
Pe de altă parte, meteorologii beneficiază tot în cadrul acestui proiect de un nou sistem de vizualizare deosebit de important pentru activitatea operativă și de un sistem nou de detecție a fulgerelor, care aduce informații foarte folositoare în gestionarea manifestărilor convective severe“, a conchis Florinela Georgescu, director executiv al ANM.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a publicat estimările meteorologice pentru următoarele patru săptămâni, până pe 27 ianuarie 2025. Conform prognozei, România va avea parte de o vreme mai caldă decât normalul perioadei, cu precipitaţii reduse în majoritatea regiunilor.
Vremea în noul an. Ce temperaturi vom avea până la sfârşitul lui ianuarie
Săptămâna 30 decembrie – 6 ianuarie 2025
Cu excepţia regiunilor vestice şi nord-vestice, unde temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, mai ales în sudul teritoriului. Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile nordice, estice şi sudice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 6 – 13 ianuarie 2025
Temperaturile medii vor fi mai ridicate decât cele normale pentru acest interval la nivelul întregii ţări, dar mai ales în nord-estul teritoriului. Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în nord-vestul ţării, dar şi uşor deficitare în sud şi sud-est, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Săptămâna 13 – 20 ianuarie 2025
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi uşor deficitar în regiunile sudice şi sudestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 20 – 27 ianuarie 2025
Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu posibilitatea unui uşor deficit în extremitatea de nord a ţării.