Prognoza meteo. Peisaje acoperite de zăpadă, pârtii pregătite pentru sportivi și zgomotul zăpezii proaspăt căzute sub picioare: iarna este în sfârșit aici! Cei care vor să știe de acasă sau din vale dacă merită să urce pe munte vor găsi aici ceea ce caută. Vremea montană și de schi, complet reînnoită, informează despre condițiile meteo actuale direct în zona de schi și oferă cele mai recente imagini de la camerele web din stațiunile de schi, precum și prognoza pentru următoarele 90 de minute.
Prognoza meteo precisă pentru weekend, cu excepţia valurilor de ceaţă, este potrivită pentru planificarea unei scurte excursii sportive sau a următoarei vacanțe. Aici, pasionații de sporturi de iarnă pot afla temperatura și condițiile meteorologice, indicele UV, temperatura percepută și dacă sunt așteptate rafale puternice de vânt. Deci, distracția pe pârtii poate începe!
Prognoza meteo. Vreme de săniuş la munte. Unde se va depune strat nou de zăpadă în weekend
După intervalul mai rece din weekend, vremea se va încălzi pe zi ce trece. Săptămâna viitoare, se anunță temperaturi de până la 10 – 15 grade, dar și ploi în mai multe zone ale țării.
Sfârșitului acestei săptămâni va aduce o vreme tipică primelor zile din decembrie, cu temperaturi maxime ușor pozitive, minime negative și câteva ninsori locale care vor contura mai bine peisajul începutul de iarnă.
În zilele următoare, vremea ne face o surpriză și ne vom confrunta cu o inversiune termică, anunță meteorologii. Astfel, la câmpie va fi frig, ceață, iar la munte va fi soare și cald, potrivit meteorologului ANM Mihai Huștiu. „La Sinaia Cota 2000, temperaturile vor fi mai ridicate chiar decât în București”, precizează specialistul.
Harta temperaturilor resimţite:
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: „Vorbim de o inversiune termică la acest final de săptămână. Practic, lucrurile s-au liniștit, a nins, nu mai avem precipitații, avem o vreme stabilă, pentru că presiunea atmosferică a crescut. Atunci când crește presiunea, nu mai sunt precipitații, se liniștesc lucrurile. Deasupra țării noastre s-a instalat o masă de aer rece. Aerul rece iarna este greu dezlocuit atunci când apare circulația atmosferică, vânturile. Practic aerul rece fiind mai dens staționează la suprafață. Iar toate zonele joase de relief vor avea în următoarele zile o situație interesantă în care la câmpie va fi frig, vor fi temperaturi scăzute, vor fi nori joși, ceață, iar la munte va fi soare, frumos și cald. Dacă vom merge pe Platoul Bugeci vom vedea întinderi de nori. La Sinaia Cotă 2000, temperaturile vor fi mai ridicate chiar decât în București. În București va fi nebulozitate joasă și ceață.”
De săptămâna viitoare, însă, vremea se încălzește și vin ploile. Iar de Crăciun, sunt vești bune pentru cei care iubesc zăpada.
Mihai Huștiu, meteorolog ANM: „Situația se va schimba de săptămâna viitoare, dinspre Atlanticul de Nord, circulația atmosferică va aduce un aer mai cald. Astfel, temperaturile vor crește. După ce acest ciclon va tranzita continentul, va ajunge în România, va aduce precipitații, în spatele lui va ajunge o nouă masă de aer rece dinspre N-V.
Indicele de răcire sâmbătă, potrivit ANM
De Crăciun vor fi vești bune pentru cei care iubesc zăpada. Din weekendul viitor, o masă rece va cuprinde țara, iar în săptămâna dinaintea Crăciunului va aduce temperaturi mai coborâte, perioada 18-25 decembrie va aduce temperaturi scăzute în toată țara, va fi mai rece decât normalul perioadei și precipitațiile vor apărea, dar nu vor fi însemnate cantitativ, chiar deficitare prin vest.Iar în săptămâna cu Crăciunul, 25 decemrie până spre 1 ianuarie ar aduce o tendință ușoară de încălzire, dar tot despre temperaturi normale vom vorbi, iar atunci precipitațiile vor fi mai multe în țara noastră. Iar dacă temperaturile vor fi coborâte, vom vorbi de ninsori. Săptămâna viitoare vom avea însă multe ploi.”
Centrul Infotrafic anunţă, sâmbătă, că nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile, dar se circulă în condiţii de ceaţă în judeţele Arad, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş. De asemenea, din cauza vântului puternic, sunt sistate manevrele în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Mangalia.
”Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliţiei Române informează că, la această oră, nu sunt semnalate drumuri naţionale sau autostrăzi cu circulaţia oprită ca urmare a condiţiilor meteo nefavorabile”, anunţă, sâmbătă, Centrul Infotrafic.
Sursa citată a precizat că, pe DN 79, între localităţile Salonta şi Inand, judeţul Bihor, traficul rutier se desfăşoară în continuare alternativ, pe un sens, însă fără valori ridicate de circulaţie, după ce un tir a rămas imobilizat pe carosabil din cauza unei defecţiuni tehnice.
Autocamionul este semnalizat corespunzător şi se estimează ca în cursul dimineţii să fie extras cu ajutorul unui utilaj de mare tonaj.
”Este semnalată ceaţă, ce reduce vizibilitatea în trafic sub 200 de metri, pe alocuri sub 50 de metri, dar şi precipitaţii sub formă de burniţă ce favorizează depunerea de polei, pe mai multe drumuri din judeţele Arad, Caraş-Severin, Prahova şi Timiş”, a mai transmis sursa citată.
Potrivit meteorologilor, în aceste judeţe se va semnala ”ceaţă, care determină scăderea vizibilităţii sub 200 m, izolat sub 50 m, asociată cu burniţă ce va favoriza, în funcţie şi de condiţiile locale, formarea poleiului sau gheţuşului”. Avertizarea cod galben este valabilă până la ora 10.00.
Centrul Infotrafic precizează că pe arterele rutiere principale, respectiv autostrăzile A1 Bucureşti-Piteşti, A2 Bucureşti-Constanţa, A3 Bucureşti-Ploieşti, DN 1 Ploieşti-Braşov şi DN 7 Râmnicu Vâlcea-Sibiu, se circulă pe un carosabil parţial umed, cu vizibilitate bună şi valori reduse de trafic.
De asemenea, din cauza vântului puternic, sunt sistate manevrele în porturile Constanţa Nord, Constanţa Sud-Agigea şi Mangalia.
Pentru a nu fi implicaţi în producerea de accidente rutiere, poliţiştii fac următoarele recomandări conducătorilor auto:
– Să folosească luminile de ceaţă, precum şi sistemele de iluminare-semnalizare şi de climatizare-dezaburire, pentru a vedea şi a fi observaţi în trafic;
– Să reducă pe cât posibil viteza de deplasare;
– Să circule cu foarte mare atenţie, pentru a putea evita orice obstacol;
– Să evite pe cât posibil manevra depăşirii, iar dacă este necesar, să o realizeze numai după o asigurare temeinică;
– Să păstreze în mers o distanţă suficient de mare între autovehicule, pentru a putea opri în condiţii de siguranţă;
– Să manifeste permanent o conduită preventivă la volan.