PROGNOZA METEO: Weekendul 26-27 octombrie ar putea fi ultimul sfârşit de săptămână cu temperaturi ridicate din acest an. „Cu siguranţă vom mai avea perioade cu vreme bună, bineînţeles raportându-ne la luna în care ne aflăm. Acest weekend s-ar putea să fie ultimul din acest an cu vreme bună în mare parte a ţării”, a declarat Florinela Georgescu.
„Pe scurt, vremea frumoasă, exceptând ceaţa de la sfârşitul nopţilor şi de la primele ore ale dimineţii va mai ţine până la sfârşitul acestei săptămâni. Vremea mai rece vine săptămâna viitoare. Sperăm să nu fie un episod de foarte mare amploare în sensul apariţiei fenomenelor de iarnă”, a declarat Florinela Georgescu.
Florinela Georgescu a făcut referire şi la precipitaţii. „Sunt zone în ţară în care nu a mai plouat de câteva luni, de la finele lunii iulie. În august au fost doar câteva ploi. Mai bine stă partea de est a ţării, în Moldova, acolo cele câteva ploi au reuşit să mai diminueze lipsa apei din sol. Traversăm o perioadă de secetă”, a explicat Florinela Georgescu.
Situația începe să devină normală în perspectiva tabloului meteo din ultimii ani, spune directoarea ANM. Octombrie se încadrează printre lunile cele mai calde, potrivit acesteia.
Florinela Georgescu lansează însă un puternic semnal de alarmă, după ultimele descoperiri. ”Vorbim despre o încălzire globală abruptă. E ceva care se întâmplă în zeci de ani și în alte perioade istorice s-a întâmplat în milioane de ani. Despre asta vorbim” a spus Florinela Georgescu, director ANM, la interviul DCNews.
Directoarea ANM a mai subliniat că știința face progrese remarcabile, dar ”de aici și până la a nega totul e cale lungă”, adăugând că acum e la modă să discutăm că Pământul e plat.
Florinela Georghescu a precizat că numărul sateliților care se ocupă de meteorologie e în creștere și oferă informații despre zonele unde nu există rețea meteo, deci nu există informații de la sol.
”Astfel, s-a observat, de exemplu, că oceanul planetar se încălzește mult mai rapid decât se credea. Pericolul e unul extrem de puternic. Un ocean mai cald înseamnă o aciditate mai crescută, deci afectează viața din ocean. În plus, oceanul are tendința de a capta mult dioxid de carbon, iar acum cercetătorii reevaluează care e rata reală de creștere a concentrației de dioxid de carbon, e posibil să fie mai mare. O temperatură în creștere a oceanului planetar mai înseamnă acel proces de dilatare și afectare a zonelor costiere, iarăși, se pare, într-un ritm mai accelerat decât era anticipat în urmă cu câțiva ani” a spus Florinela Georgescu.
Vezi mai mult în video: