PROGNOZA METEO. Anul 2024 a fost confirmat ca fiind cel mai cald an din istorie, cu o temperatură medie globală de 15,1°C, depășind pentru prima dată pragul critic de 1,5°C stabilit prin Acordul de la Paris. În România, în decembrie și ianuarie s-au înregistrat temperaturi mult peste medie, februarie a adus o răcire bruscă, cu valori sub cele normale.
Specialiștii au identificat un deficit semnificativ de precipitații pentru majoritatea continentului european, cu anomalii negative de până la -8 mm/zi. Excepții cu surplus de precipitații au fost observate doar în nord, precum și în părți din Italia și Franța.
România, alături de alte regiuni din Europa de Est, a înregistrat anomalii negative severe ale umidității relative la suprafață și ale umidității solului, cu deficite ajungând până la -28% în anumite zone. Aceste fluctuații extreme ilustrează „complexitatea și impredictibilitatea tot mai mare a sistemelor climatice în contextul încălzirii globale”, subliniază cercetătorii.
Citește și: PROGNOZA METEO. Duşuri reci, vremea suferă oscilaţii de la o zi la alta. Aversele nu ocolesc Bucureştiul
În următoarea săptămână valorile termice se vor menţine apropiate de mediile multianuale specifice pentru finalul lunii martie și începutul lunii aprilie. Cerul va avea înnorãri şi temporar va ploua, mai ales sub formã de aversã în majoritatea regiunilor, dar mai abundent în sud-vestul țării.
Citește și: Cum va fi vremea de Paşte. Prognoza emisă de ANM anunţă ploi în toată ţara
La munte, la altitudini de peste 1500m, vor fi şi precipitaţii mixte, iar cantitãţile de apã vor trece de 15…20 l/mp şi izolat peste 30 l/mp.
Vântul va avea intensificãri în sudul şi centrul ţãrii, cu viteze în general de 50…60 km/h, dar şi în Carpaţii Meridionali şi de Curburã cu rafale pe creste de peste 70…80 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 11 şi 19 grade, iar cele minime se vor încadra între 2 şi 9 grade Celsius.
Vremea săptămâna 31 martie – 7 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, excepție făcând vestul teritoriului, unde vor fi în jurul celor normale. Cantitățile de precipitații estimate pentru această săptămână vor fi în general apropiate de cele normale în regiunile vestice, în timp ce în restul teritoriului regimul pluviometric va fi excedentar.
Vremea săptămâna 7 – 14 aprilie
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru acest interval în toată țara.
Vremea săptămâna 14 – 21 aprilie
Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru acest interval. Regimul pluviometric va avea o tendință ușor excedentară în cea mai mare parte a țării.
”Vom avea și în următoarele zile fenomene de instabilitate, pentru că mâine (marți, 25 martie 2025, n.r.) ne apropiem de 25 de grade Celsius. În următoarele zile, contăm pe precipitații în special în partea de vest, nord-vest și centru a țării, ulterior și în restul țării. Trebuie să ne bucurăm că plouă, pentru că în aproape șapte luni din anul agricol curent, de la 1 septembrie și până în prezent, vorbim despre secetă, iar în cele aproape trei luni din 2025 cantitățile de precipitații au fost insuficiente, sub normele lunare, distribuite neuniform în timp și spațiu. În momentul acesta vorbim de deficite de apă moderate în zonele centrale, cea mai mare parte a Transilvaniei, partea de vest a Banatului, în sud-vestul Olteniei, dar și local în partea de est a Munteniei. De asemenea, în restul țării vorbim de o aprovizionare satisfăcătoare ca urmare a precipitațiilor înregistrate în toamna 2024, mai ales în septembrie și noiembrie”, a spus șefa ANM, Elena Mateescu.