Prognoza meteo vineri
TARA
Vremea va fi deosebit de rece în sudul, în estul ţãrii şi parţial în centru, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger în majoritatea zonelor. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri în Oltenia, Muntenia, Dobrogea şi la munte, unde izolat va ninge slab. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri ziua în sud-est, iar noaptea pe litoral şi în sudul Banatului (viteze la rafalã în general de 35…55 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între -6 grade în estul Transilvaniei şi 7 grade în Banat şi Crişana, iar cele minime în general între -20 şi -7 grade. Pe arii restrânse, în special în sud, dimineaţa şi noaptea va fi ceaţã.
BUCURESTI
Vremea va fi deosebit de rece, geroasã dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de -2…-1 grad, iar cea minimã de -16…-12 grade.
Vezi și Prognoza meteo ANM pentru 4 zile. Val polar peste Capitală, temperaturi de congelator în weekend
Prognoza meteo SAMBATA
TARA
Vremea se va menţine deosebit de rece în sud, în est şi parţial în centru, iar dimineaţa şi noaptea va fi ger în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi variabil şi doar izolat va ninge slab în Carpaţii Meridionali şi în Dobrogea. Vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului şi pe litoral (viteze în general de 45…55 km/h). Temperaturile maxime se vor încadra între -6 şi 7 grade, iar cele minime în general între -20 şi -7 grade. Dimineaţa şi noaptea, izolat, se va semnala ceaţã.
BUCURESTI
Vremea se va menţine deosebit de rece, geroasã dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperatura maximã se va situa în jurul valorii de -2 grade, iar cea minimã va fi de -17…-13 grade.
Prognoza meteo DUMINICA
TARA
Vremea va fi în continuare deosebit de rece în regiunile din sud, din sud-est, în depresiuni, chiar geroasã dimineaţa şi noaptea în cea mai mare parte a ţãrii. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificãri în sudul Banatului, iar ziua şi pe litoral. Temperaturile maxime se vor încadra între -6 şi 8 grade, iar cele minime în general între -20 şi -4 grade. Dimineaţa şi noaptea pe suprafeţe mici se va semnala ceaţã.
BUCURESTI
Vremea va fi în continuare deosebit de rece, geroasã dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de -3…-2 grade, iar cea minimã de -16…-14 grade, mai scãzutã în zona preorãşeneascã, spre -18 grade.
Prognoză meteo LUNI
TARA
Valorile termice vor fi în creştere, însã vremea va fi deosebit de rece dimineaţa şi noaptea, geroasã pe alocuri în sudul şi centrul ţãrii. Cerul va fi variabil, cu unele înnorãri în zona montanã, unde izolat va fulgui. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între -3 şi 9 grade, iar cele minime în general între -14 şi 0 grade. Dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse, se va forma ceaţã, anunţă ANM.
BUCURESTI
Valorile termice vor creşte uşor, însã vremea se va menţine geroasã dimineaţa şi noaptea. Cerul va fi mai mult senin ziua şi va avea înnorãri temporare noaptea. Vântul va sufla slab pânã la moderat. Temperatura maximã va fi de 0…2 grade, iar cea minimã de -12…-8 grade, mai scãzutã în zona preorãşeneascã, spre -14 grade. Spre finalul intervalului vor fi condiţii de ceaţã.
Prognoza meteo MARTI, MIERCURI, JOI
TARA
Vremea se va încãlzi treptat. Vor fi precipitaţii, în primele douã zile în vestul şi în nordul teritoriului, apoi va creşte probabilitatea şi în rest.
BUCURESTI
Valorile termice vor fi în creştere. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicatã spre finalul intervalului.
Chiar dacă s-a lăsat așteptată, iarna a ajuns și în România. După trei zile de ninsoare, în multe zone din sudul țării s-a așternut cel mai mare strat de zăpadă din ultimii ani.
O pătrundere puternică de aer arctic și fenomenele regionale de convergență din sudul țării au adus trei zile de ninsori moderate. Chiar dacă ninsoarea nu a fost neapărat foarte puternică, durata mare a precipitațiilor a dus la depunerea unui strat consistent de zăpadă, mai ales în Muntenia.
Cel mai mult a nins chiar în Capitală, unde grosimea zăpezii a atins 48 de centimetri, miercuri dimineața, la stația meteorologică Filaret. Grosimi de peste 30 cm au fost măsurate și în Pitești, Ploiești și Titu.
În București, zăpada nu a mai atins o grosime atât de mare din 2017. Totuși, aceste situații nu era chiar o raritate în deceniile trecute. De exemplu, zăpada a depășit 70 cm în februarie 2012, ianuarie 2008, martie 1993 și decembrie 1991.
Vremea se va menţine deosebit de rece pe parcursul acestei săptămâni în toate regiunile, cu valori maxime negative, însă de săptămâna viitoare regimul termic va deveni pozitiv, temperaturile diurne urmând să urce spre 12 grade, menţionează Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), în prognoza publicată luni, valabilă pentru intervalul 17 februarie – 2 martie.
În Banat, în primele două zile, media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 2 grade. După aceasta, temperaturile diurne vor creşte uşor, astfel că media acestora va atinge 4 – 5 grade, în perioada 19-23 februarie. Ulterior, va urma o creştere semnificativă a maximelor termice, astfel încât în a doua săptămână a intervalului de referinţă, media acestora va fi de 12-13 grade.
În privinţa mediei temperaturilor nocturne, aceasta se va situa în jurul valorii de -4 grade (în primele două zile), după care va scădea până spre -9…-7 grade (în intervalul 19-23 februarie). În a doua săptămână de referinţă, temperaturile minime vor creşte treptat, astfel că se va atinge o medie a acestora de 0…1 grad (27 februarie – 2 martie). Până în data de 19 februarie va ninge slab, apoi probabilitatea de precipitaţii va mai fi ridicată în perioada 26 februarie – 2 martie.
În Crişana, în primele trei zile, media temperaturilor de pe parcursul zilei va fi de 2…3 grade, apoi va creşte uşor în perioada 20-23 februarie, până spre 4…5 grade. În a doua săptămână de referinţă, se poate remarca o creştere semnificativă a mediei maximelor termice, astfel încât aceasta va fi de 10…12 grade. În ceea ce priveşte temperaturile minime, acestea vor avea o medie de -6…-5 grade, în primele două zile ale primei săptămâni.
Ulterior, va urma o scădere semnificativă a acestora, astfel că, mediat, se vor înregistra -9…-8 grade în perioada 19 – 23 februarie. După acest interval, minimele din timpul nopţii vor creşte şi vor atinge o medie de 0…1 grad, către finalul săptămânii viitoare. Până în data de 19 februarie, izolat vor fi ninsori slabe, iar probabilitatea de precipitaţii va mai fi ridicată în perioada 26 februarie – 2 martie.
În Transilvania, în prima săptămână, media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 0 grade. Ulterior, se poate remarca o creştere semnificativă a maximelor termice (23-26 februarie), astfel încât media acestora va atinge aproximativ 10 grade, iar această valoare se va menţine până spre finalul celei de-a doua săptămâni de referinţă.
Din perspectiva temperaturilor nocturne se poate evidenţia o scădere a acestora în primele zile, astfel că, mediat, în perioada 20-24 februarie se vor înregistra -13…-12 grade. După aceasta, media minimelor termice va creşte de la o zi la alta, astfel că, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, vor fi -2…-1 grad. Va ninge, în general slab cantitativ, până în data de 19 februarie, apoi probabilitatea de precipitaţii va creşte în perioada 27 februarie – 2 martie.
În Maramureş, în primele patru zile (17-20 februarie), media temperaturilor de pe parcursul zilei va fi de -3…-2 grade. După acest interval se poate identifica o creştere treptată a maximelor termice, astfel că, în a doua săptămână de referinţă, se va înregistra o medie a acestora de 10…11 grade.
Temperaturile minime se vor situa în jurul data de -9 grade până în jurul datei de 23 februarie, apoi va urma o creştere a minimelor termice până spre -1…0 grade, în intervalul 27 februarie – 2 martie. Pe alocuri va ninge slab în perioada 17-18 februarie, iar probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă până în data de 24 februarie. Ulterior acestei date, va creşte din nou probabilitatea pentru precipitaţii.
În Moldova, în prima săptămână a intervalului de referinţă (17-23 februarie) vremea va fi mult mai rece decât în mod obişnuit, cu medii ale temperaturilor maxime de -1…2 grade şi medii ale minimelor între -12 şi -6 grade. Prin urmare, în timpul nopţilor local va fi ger.
Ulterior, valorile termice vor fi în creştere treptată, iar spre final de februarie şi în primele zile ale lunii martie se vor situa, în marea lor majoritate, în jurul mediilor climatologice; maximele vor ajunge spre medii de 8…10 grade, iar minimele la o medie de -2…0 grade. În perioada 17-19 februarie, pe arii restrânse temporar va ninge slab, apoi până spre finalul intervalului de referinţă probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.
În Dobrogea, vremea va fi deosebit de rece până în jurul datei de 24 februarie, astfel că media temperaturilor maxime va fi cuprinsă între -2 şi 2 grade, iar cea a temperaturilor minime între -8 şi 4 grade. Izolat va fi ger în timpul nopţilor din intervalul 21-24 februarie.
După această perioadă valorile termice vor fi în creştere, astfel încât, spre final de februarie şi în primele zile ale lunii martie, se vor situa în jurul mediilor climatologice; maximele vor tinde spre medii de 9…10 grade, iar minimele spre o medie 0…1 grad. Până pe 19 februarie va ninge pe arii extinse, local moderat cantitativ în sudul regiunii, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.
În Muntenia, prima săptămână a intervalului de referinţă (17-23 februarie) va fi caracterizată de o vreme deosebit de rece, cu o medie a temperaturilor maxime de -3…0 grade şi a minimelor de -8…-4 grade, mai scăzute în nopţile din intervalul 21-24 februarie spre medii de -14…-10 grade, când pe arii relativ extinse va fi ger.
După data de 24 februarie valorile termice vor fi în creştere treptată, iar spre final de februarie şi în primele zile ale lunii martie se vor situa, în marea lor majoritate, în jurul mediilor climatologice. Astfel, maximele vor ajunge spre medii de 9…11 grade, iar minimele la o medie de -3…-2 grade. Până în 19 februarie va ninge pe arii extinse, local moderat cantitativ în jumătatea de sud a regiunii – unde se va depune strat de zăpadă mai consistent, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.
În Oltenia, vremea va fi deosebit de rece în prima săptămână a intervalului de referinţă (17-23 februarie), astfel că media temperaturilor maxime va fi de -2…2 grade şi a minimelor de -8…-4 grade, mai scăzute în nopţile din intervalul 21-24 februarie (medii de -12…-10 grade), când local va fi ger. După data de 24 februarie valorile termice vor fi în creştere treptată, iar spre final de februarie şi în primele zile ale lunii martie se vor situa, în marea lor majoritate, în jurul celor specifice perioadei.
Prin urmare, maximele termice vor ajunge spre medii de 10…12 grade, iar minimele la o medie de -2…-0 grade. Până pe 19 februarie va ninge, în general slab cantitativ, şi se va depune strat de zăpadă, apoi probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă, exceptând primele zile ale lunii martie, când vor fi posibile ploi slabe.
La munte, până în jurul datei de 24 februarie, vremea va fi deosebit de rece în cursul zilelor, cu temperaturi maxime medii de -8…-4 grade şi geroasă în timpul nopţilor, când media minimelor va fi de -16…-12 grade. După aceasta, valorile termice vor fi în creştere treptată, iar în ultimele zile ale lui februarie şi în primele zile ale lunii martie se vor apropia de cele normale, media maximelor va fi de 2…4 grade, iar cea a minimelor de -6…-4 grade.
În primele trei zile temporar va ninge slab în majoritatea masivelor, iar spre finalul intervalului (27 februarie – 2 martie) vor fi posibile precipitaţii mixte. În rest probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.
Când vine primăvara
Vremea se încălzește puternic în ultima săptămână din februarie. Temperaturile vor depăși 15 grade în mai multe regiuni, dar în Capitală și în sudul țării încălzirea va fi atenuată de topirea zăpezii.
Până spre finalul săptămânii, aerul arctic va continua să pătrundă spre România în sectorul anterior al unui anticiclon, aducând o vreme geroasă dimineața în multe locuri și foarte rece și în timpul zilei.
Dacă joi vor mai fi câteva ninsori slabe în estul țării, în weekend șansele de precipitații vor fi reduse și vor fi mai puțini nori, ceea ce va favoriza răcirea nocturnă și formarea inversiunilor de temperatură, mai ales în zonele cu zăpadă.
Temperaturi de până la 16 grade
Situația se schimbă total la începutul săptămânii viitoare. O vastă zonă depresionară va acoperi nordul Europei, împingând un aer mai cald dinspre vest și, ulterior, sud-vest, către țara noastră.
Temperaturile estimate de modelul de prognoză ECMWF în jurul zilei de marți, 25 februarie: de la 10-15°C în vest, centru și nord-est, la 0 – 4°C în sud.Temperaturile vor crește imediat, încă de luni, în vestul țării, dar și în Moldova, unde aerul cald va pătrunde mai ales pe la nord de Carpați. Începând de marți, ne putem aștepta la valori de primăvară în mai multe regiuni, cu maxime de până la 14 – 16°C.
Vremea va rămâne destul de rece în sudul țării
O excepție notabilă o reprezintă zona de sud a țării, mai ales Muntenia, inclusiv Bucureștiul. Aici, stratul de zăpadă generos și inversiunile persistente de temperatură vor întârzia și atenua foarte mult încălzirea vremii.
Cel mai probabil, temperaturile vor rămâne preponderent negative până spre mijlocul săptămânii, dar chiar și în zilele următoare va fi mai rece decât în restul țării, cel puțin până la topirea parțială a stratului de zăpadă.