PROGNOZA METEO de Crăciun. Mirela Polifronie, meteorolog ANM, a spus într-un interviu acordat DC NEWS cum va fi vremea de Crăciun. „În săptămâna care este poate de cel mai mare interes, săptămâna între 19 și 26 decembrie, din punct de vedere termic vom avea temperaturi în general apropiate de normal. Temperaturile normale pentru cea de-a treia săptămână a lunii decembrie vor fi mai coborâte pe măsură ce înaintăm, în timp ce ne apropiem de sfârșitul lunii decembrie. Astfel, în mod normal, la nivelul întregii țări ar trebui să înregistrăm valori de temperaturi cuprinse între 0 grade prin partea de nord a Moldovei, până spre 2-3 grade în partea de sud a țării, pe parcursul zilei, dar și în centrul teritoriului, în Transilvania, temperaturi de 0-1 grade. Și cum spuneam, temperaturile vor fi în general apropiate de normal și ne așteptăm, conform estimărilor, ca în această săptămână temperaturile să fie mai ales în nordul, în centrul teritoriului, apropiate de 0 grade sau poate chiar ușor mai coborâte de 0 grade.
Din punct de vedere pluviometric ne așteptăm la cantități de precipitații apropiate de normalul perioadei și de această dată. Apropiat de normalul perioadei înseamnă că pentru regiunile sudice ar fi normal să avem cantități până în 10 litri, în partea de est, în special în Moldova și în nord-estul Munteniei, cantități de 5-10 litri pe metru pătrat și în rest cam 10-15 litri pe metru pătrat.
Așadar în săptămâna 19-26 decembrie există o probabilitate ridicată de apariție a precipitațiilor, regimul termic în nord și în centru poate să fie mai coborât, poate să fie de 0 grade sau să coboare sub 0 grade, iar în rest să fie temperaturi pozitive. Iar ca o concluzie, sunt șanse de precipitații, și în special în nord și în centru pot să fie și sub formă de lapoviță și ninsoare, dar, așa cum specificăm de fiecare dată, fiind vorba despre niște estimări și despre niște valorii medii, episoadele cu fenomene extreme, adică aici ne referim la viscol, la polei, care se desfășoară pe o perioadă scurtă de timp, nu pot fi prognozate cu ajutorul acestor estimări”, a declarat Mirela Polifronie, meteorolog ANM.
„În Bucureşti va fi un cer în mare parte noros, vor fi precipitaţii mixte sub formă de ploaie, dar temporar şi sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Ne aşteptăm ca în orele în care se va desfăşura parada să avem astfel de precipitaţii mixte, iar după orele 16:00 ar putea fi şanse mai mari de precipitaţii predominant sub formă de ninsoare.
Dar, per total, vor fi precipitaţii slabe cantitativ. Vântul va sufla moderat, vor fi uşoare intensificări pe parcursul zilei, cu viteze la rafală de 35-40 km/h. Din punct de vedere termic, temperatura maximă va fi de 1-2 grade Celsius. În mod normal ar trebui să avem cam 2-4 grade Celsius în Capitală.
În Alba Iulia, pe parcursul zilei vom avea parte de un cer temporar noros. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi relativ ridicată, dar acestea vor fi destul de slabe. Sunt posibile precipitaţii mixte, vântul este slab spre moderat, iar temperatura maximă va fi de 5-6 grade Celsius”, a declarat Mirela Polifronie pentru DC NEWS.
Este alertă meteo pentru parada de 1 Decembrie, au anunţat meteorologii miercuri după-amiază. ANM a trimis către toate instituţiile statului documentul care ar putea schimba modul de desfăşurare a ceremoniei de joi. Sunt prognozate ninsori, lapoviţă şi rafale de vânt puternic, a spus Elena Mateescu, director ANM, miercuri, la Antena 3. Documentul a fost transmis către toate instituţiile din România, implicate în acest eveniment.
,”Cu siguranță parada nu va avea un curs în sensul să nu se poată desfășura conform tradiției zilei de 1 decembrie, chiar dacă vremea nu va fi una prietenoasă și prognoza indică posibilitatea ca, cel puțin în Capitală, să vorbim și de apariția de precipitații mixte: ploaie, dar temporar lapoviță și ninsoare.
În săptămâna 20-27 decembrie, valorile termice medii vor fi puțin mai scăzute decât cele normale pentru acest interval, în regiunile intramontane și în sud-estul extrem al țării.
Cu toate acestea, o abatere termică negativă mai accentuată este estimată pentru zonele de munte. În rest, temperaturile vor fi situate în jurul celor specifice acestei perioade din an. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare pe întreg teritoriul, în special în vestul și nord-vestul țării.
În intervalul cuprins între 28 decembrie şi 3 ianuarie, temperaturile vor fi mai scăzute decât cele specifice acestui interval, la nivelul întregii țări. Temperaturile vor coborî la 1-2 grade Celsius, minimele perioadei fiind de -7 grade Celsius. Prima ninsoare ar putea cădea abia în ultima zi a anului.
Însă, o abatere termică negativă mai accentuată va fi în regiunile montane. Potrivit meteorologilor, în regiunile vestice și sud-vestice, regimul pluviometric va fi deficitar, iar în restul teritoriului va fi apropiat de cel specific perioadei.