Prognoza meteo. A nins miercuri în Pasul Gutâi şi în Pasul Prislop din Maramureş, iar drumarii au intervenit cu utilaje de deszăpezire. Potrivit Prefecturii Maramureş, pe DN 18 în Pasul Gutâi şi în Pasul Prislop au căzut miercuri precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare. Drumarii au intervenit cu patru utilaje şi au răspândit 13 tone de material antiderapant. Nu au fost semnalate probleme în trafic. Conform reprezentanţilor Prefecturii, în prezent partea carosabilă este curată şi umedă, iar în Pasul Gutâi este ceaţă.
Prognoza meteo. Un val de aer polar se va răsfrânge asupra Europei, cauzând schimbări drastice de scădere a temperaturilor în toate zonele continentului. Weekend-ul acesta și în special săptămâna viitoare vor fi afectate de valul polar țările din vestul și centrul Europei. Temperaturile vor fi de-a dreptul extreme: maximele vor fi negative, iar minimele pot ajunge și la –10 grade Celsius.
Soarele va fi complet acoperit de nori, iar local și temporar se vor semnala precipitații de ninsoare la munte și în alte regiuni ale Europei, unde temperatura nu se va ridica peste 0 grade Celsius, nici în cele mai călduroase momente ale zilei. Spre exemplu, în Berlin, Germania, se anunță ninsori de săptămâna viitoare, cu minime cuprinse între -5 și -8 grade, iar maximele nu vor depăși 0-1 grade Celsius.
Nici capitala Poloniei, o altă țară drept exemplu din centrul Europei, nu scapă de valul de aer polar. Varșovia va înregistra săptămâna viitoare minime de –11 grade Celsius, cu maxime de la –1 în jos. Se anunță, desigur, și ninsori.
În Berna, capitala Elveției, ninsorile încep chiar din weekend-ul acesta. Minimele temperaturilor din această țară din Centrul Europei vor ajunge la –12 grade Celsius, cu maxime variate între 3 și -1 grade Celsius.
Vântul se va intensifica în jumătatea de sud a Europei, însă țările central europene care vor fi în special afectate de frig vor fi cele din jumătatea de nord. Temperaturile maxime se vor încadra între -1 și 10 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și sub –10 grade Celsius, conform Antena3.
Țara noastră nu este tocmai centrală în Europa, iar de aceea valul polar nu va ajunge și la noi. Temperaturile în România ajung să fie în această perioadă chiar mai ridicate decât de obicei. Weekend-ul trecut, s-au înregistrat la noi în țară temperaturi de 15 grade, specifice primăverii, nu începutului de decembrie.
Vremea nu se schimbă prea mult de săptămâna viitoare. Ba chiar din contră. Duminică se anunță temperaturi maxime de până la 17 grade Celsius în București, însă acestea vin cu precipitații de ploaie. Minimele pentru următoarele zile se vor încadra între 4 și 8 grade, ceea ce înseamnă un weekend plăcut pentru început de iarnă, cu maxime cuprinse între 10 și 17 grade Celsius. Începând cu luni, minimele vor putea ajunge la –2 grade în Capitală, cu maxime cuprinse între 3 și 11 grade Celsius.
În celelalte regiuni ale țării, temperaturile vor scădea până la -5 grade Celsius la munte, iar în zona sudică a Moldovei se vor înregistra maxime de 14 – 17 grade Celsius, potrivit weather-forecast.
Prognoza meteo. Vreme la extreme înainte de Crăciun. Ciclon cald din sud şi vortex polar din nord
Prognoza meteo. După o perioadă în care un vast câmp de presiune ridicată a dominat circulația atmosferică la nivel european, acesta se va retrage, lăsând loc unor depresiuni atmosferice ce vor aduce precipitații pe arii extinse, dar și o încălzire a vremii în sud-estul Europei.
Ciclonii de la latitudini temperate, spre deosebire de cei tropicali, se formează mai ales la contactul dintre două mase de aer cu caracteristici diferite. De aceea, nu e deloc surprinzătoare formarea acestora după mai multe pătrunderi reci până în vestul Europei.
Cel puțin inițial, ciclonii vor avea traiectorii nordice, iar România se va afla în sectorul cald al acestora, ceea ce se va traduce printr-o încălzire a vremii, începând cu mijlocul acestei săptămâni.
La începutul săptămânii viitoare, este posibil ca vremea să se răcească din nou, iar în unele regiuni să se producă și precipitații sub formă de ninsoare, dar apariția acestor fenomene este dependentă, în primul rând, de traiectoria ciclonilor care vor afecta România în acel moment.
Ger cumplit în România. Unde sunt resimţite MINUS 23 de grade Celsius
Meteorologii Accuweather au modificat prognoza pentru România. Pe ce dată vin ninsorile în București.
Apropierea sărbătorilor ne face să ne punem tot mai des întrebarea dacă vom avea sau nu zăpadă de Crăciun. Meteorologii Accuweather ne oferă răspunsul la această întrebare.
Astfel, potrivit specialiștilor Accuweather, există posibilitatea ca în București să ningă chiar din prima zi a lunii decembrie. Șanse de ninsoare sunt și pe 7 și 13 decembrie.
Din păcate, însă, pentru cei care și-ar dori să aibă zăpadă de sărbători, prognoza nu pare să le fie favorabilă. De Crăciun, spre exemplu, cel mai probabil nu vom avea zăpadă în toată țara, deși la munte există șanse să ningă.