Prognoza meteo în România. Potrivit meteorologilor Accuweather, vremea specifică sezonului de iarnă se va instala în ţara noastră abia în ianuarie-februarie.
Meteorologii Accuweather zonele predispuse pentru fenomenele specifice sezonului de iarnă vor fi Maramureş, Moldova, Transilvania. Exista şi un risc mare pentru perioade cu freezing rain (ploi îngheţate n.r).
La nibelul Europei, cele mai puternice furtuni de vânt din această iarnă vor avea loc cel mai probabil undeva în sudul Franței, Spaniei sau Portugaliei în această iarnă. Pe lângă vânturile reci din est, faza La Niña va crește oportunitatea de zăpadă în Marea Britanie și Irlanda, precum și în zone din Franța până în Polonia, în special mai târziu în sezon. Referitor la temperaturi, acestea vor rămâne în jurul mediei pentru sezon.
Potrivit specialiştilor, ”dacă un jet de aer rece este direcţionat de vortexul polar, nucleul acelui frig va ajunge să se instaleze peste anumite părți ale Europei de Est”, inclusiv pentru zone din România, scrie observatornews.ro.
Săptămâna 11 – 18 octombrie
Valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice acestei perioade, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi excedentar în regiunile sudice și sudestice, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, cu posibilitatea unui deficit local, în regiunile nordice.
Săptămâna 18 – 25 octombrie
Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această săptămână, posibil ușor mai coborâte local în sud, sud-est și centru. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane din sud-vestul teritoriului.
Săptămâna 25 octombrie – 1 noiembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile extracarpatice, dar și local excedentar în cele nordice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 1 – 8 noiembrie
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice acestei săptămâni, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații estimate pentru acest interval vor avea o tendință ușor deficitară în regiunile sud-vestice, centrale și nordestice, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.