Prognoza meteo. În noaptea dintre duminică și luni, 16 octombrie, a nins pe arii mai extinse în nordul Carpaților Orientali, după cum se vede și pe harta radar meteo interactivă.
După ce în a doua jumătate a săptămânii trecute temperaturile maxime au urcat până la 29 de grade în unele locuri din sudul țării, pasajul unui front atmosferic rece a adus o răcire bruscă a vremii în România.
Aceasta a fost însoțită de ploi în zonele joase. Local, în sud-vestul și nord-estul Transilvaniei, în nordul Moldovei și, izolat, în Muntenia, cantitățile de apă au atins 15 – 25 de litri pe metrul pătrat.
Val de aer polar peste România. Vremea s-a răcit drastic, la munte a nins. Strat de zăpadă de 20 cm la Bâlea Lac
În zonele înalte de munte, ploile s-au transformat în lapovițe și ninsori. Stratul maxim de zăpadă s-a înregistrat la Bâlea Lac (2070 m), unde luni dimineața, 16 octombrie, erau 15 cm. La Ceahlău-Toaca (1897 m) s-au măsurat 8 cm, în timp ce la Călimani-Rețitiș (2022 m) erau 5 cm.
În Bucovina, ninsorile au coborât în unele zone până la altitudini de sub 1000 de metri. A nins și în Pasul Tihuța, iar la Poiana Stampei (980 m) a fost măsurat un strat de zăpadă de 1 cm.
După ce sâmbătă a fost o vreme de tricou cu mânecă scurtă și rochițe, de duminică seara situația s-a schimbat complet. Frigul a început să se instaleze mai întâi în partea de nord a țării, pentru ca mai apoi să acopere toată țara. Temperaturile au scăzut luni cu peste 10 grade, iar organismele umane vor trebuie din nou să se adapteze.
Iar aceste schimbări bruște ale vremii vor continua. Așadar nu a venit definitiv toamna cea rece. Directorul ANM, Elena Mateescu a anunțat că după acest episod cu ploi, vânt și răcoare, va urma din nou o perioadă de încălzire.
”Vremea va intra într-un proces de răcire semnificativă, duminică în vestul şi nordul teritoriului, iar luni şi în rest. Aria ploilor va fi în extindere, iar în zonele de munte, cantităţile de apă vor depăşi 10…15 l/mp şi izolat 20…25 l/mp. În noaptea de duminică spre luni se vor semnala precipitaţii sub formă de lapoviţă şi ninsoare în nordul Carpaţilor Orientali, iar la altitudini mai mari de 1700 m şi în restul masivelor montane”, spune prognoza ANM.
”În intervalul menţionat temporar vântul va prezenta intensificări în sudul Transilvaniei şi al Olteniei, în Dobrogea, cea mai mare parte a Moldovei şi în sud-vestul şi estul Munteniei, cu viteze de 55…65 km/h.
În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, în special la altitudini de peste 1700 m, vor fi rafale în general de 80…110 km/h”, conform ANM.
”Vorbim de alternanțe termice semnificative. Dacă în a doua parte a săptămânii trecute, inclusiv duminică, temperaturile maxime au ajuns până la 29 de grade, debutul săptăpmânii în curs va aduce o răcire în ceea ce privește temperaturile, de cel mult 10-16 grade. Minimele pe parcursul nopților vor fi unele destul de coborâte. Vorbim de minime negative în zonele depresionare, nordice, centrale, minus 3 – minus 4, cu cel mult 1 – 7 grade în restul zonelor extracarpative
Însă răcirea nu este de lungă durată. Așa cum s-a întâmplat și în episodul anterior, din a doua parte a săptămânii viitoare temperaturile vor urca din nou în special, în jumătatea sudică, la valori de 20 … 23 de grade”, a explicat Elena Mateescu la România TV.