Prognoza meteo. Sâmbătă, cerul va fi noros în regiunile extracarpatice, în timp ce o masă de aer mai rece va pătrunde dinspre est. Pe areale extinse din estul țării, mercurul nu va trece de 0°C nici în timpul zilei. În București și în cea mai mare parte a Munteniei ne putem aștepta la o maximă de numai 1 – 2°C, în timp ce în Oltenia vor fi în jur de 2 – 4°C.
În schimb, vremea va fi însorită de cealaltă parte a Carpaților, unde temperaturile vor urca până la 5 – 8°C. În sudul Banatului vor fi și unele intensificări ale vântului, cu rafale de până la 50 – 70 km/h. Vântul va fi activ și pe litoral, unde, trecător, vor fi posibile câteva ninsori slabe.
Prognoza meteo. Duminică, după încă o noapte rece, chiar geroasă, local, în estul Transilvaniei și vestul Moldovei, norii se vor răsfira treptat, iar soarele își va face apariția aproape în toată țara. După-amiaza, termometrele vor arăta între -2 și 4°C în sud și est, respectiv 4 – 9°C în vest, nord și centru.
Meteorologii anunţă că, în perioada 10-17 februarie, vremea va fi mai rece decât normalul perioadei, dar apoi urmează trei săptămâni cu vreme mai caldă decât specialiful perioadei.
Potrivit ANM, în săptămâna 10.02.2025 – 17.02.2025, valorile termice vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână în zona Carpaţilor Orientali, precum şi în regiunile sud-estice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
”Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii ţări, dar mai ales în zonele montane”, a transmis ANM, vineri dimineaţă.
Potrivit sursei citate, în săptămâna 17.02.2025 – 24.02.2025, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar mai ales în cele vestice.
EXCLUSIV Romica Jurca anunță ger năprasnic în România. Vin temperaturi de minus 20 de grade
Cantităţile de precipitaţii se vor situa în general în jurul celor normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării
În săptămâna 24.02.2025 – 03.03.2025, ”temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări”.
”Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile”, a mai transmis ANM.
De asemenea, în săptămâna 03.03.2025 – 10.03.2025, ”mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în regiunile nordice”.
Cantităţile de precipitaţii estimate pentru acest interval vor avea o tendinţă uşor deficitară în cea mai mare parte a ţării.
Estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată.
ANM precizează că este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2005-2024.
A fost înregistrată cea mai scăzută temperatură din această iarnă. Unde s-au resimțit minus 37 de grade.
Ulan Bator, capitala Mongoliei, a cunoscut cea mai rece noapte din acest sezon, joi spre vineri, când temperaturile au scăzut la minus 37 de grade Celsius, conform Agenţiei Naţionale de Meteorologie şi Monitorizare a Mediului, transmite agenţia Xinhua.
Această temperatură este cea mai scăzută înregistrată în oraş până în prezent în această iarnă, a informat agenţia într-un comunicat emis vineri.
Mongolia este renumită pentru condiţiile sale extreme din timpul iernii, în mare măsură influenţate de sistemul de presiune ridicată din Siberia.
La sfârşitul lunii ianuarie, temperaturile au atins minus 44,4 grade Celsius în Otgon, în provincia Zavkhan din vestul Mongoliei, marcând cea mai scăzută temperatură înregistrată la nivel naţional în această iarnă.
Potrivit agenţiei de meteorologie, se preconizează că majoritatea regiunilor Mongoliei vor înregistra temperaturi mai scăzute comparativ cu media pe tot parcursul iernii.