Regimul pluviometric va fi în general deficitar în regiunile extracarpatice, dar și local excedentar în extremitatea de nord-vest, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 25.01.2021 – 01.02.2021
Temperaturile medii ale aerului vor fi mai ridicate decât cele normale pentru această săptămână, în toate regiunile, dar cu o abatere termică pozitivă mai accentuată în extremitatea de sud a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi excedentare în regiunile vestice, nord-vestice și centrale, dar mai ales în zonele montane aferente, iar în rest vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Prognoza meteo până pe 31 ianuarie. Se anunţă ger în toată ţara. Când se încălzeşte
PROGNOZA METEO LUNARĂ. Săptămâna 01.02.2021 – 08.02.2021
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în extremitatea de sud a țării.
Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general excedentar în jumătatea vestică a țării, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Săptămâna 08.02.2021 – 15.02.2021
Valorile termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile de precipitații se vor situa în general în jurul celor normale pentru acest interval, posibil ușor excedentare, local.
„Deceniul actual 2011 – 2020 este cel mai călduros deceniu, șapte ani din acest deceniu sunt în top 10 cei mai calzi ani.
Practic, din 2015 și până în prezent, fiecare an a doborât recorduri înregistrate anul anterior, tendința pare să fie în continuare aceeași. Luăm în considerare și estimările centrului britanic de meteorologie care în fiecare an face o estimare pentru anul următor și care la finalul lui 2019 a estimat că 2020 va fi cel mai călduros an, ceea ce se confirmă și la nivel mondial.
Acest centru britanic estimează și pentru 2021 posibilitatea ca și acest an să se alăture la anii cei mai călduroși din istorie, cu o abatere termică pozitivă de 1,03 grade Celsius față de perioada preindustrială. Așadar tendința e evidentă, creșterea de temperatură e semnificativă și nu numai vara”, a explicat şefa ANM Elena Mateescu.