Prognoza meteo lunară. Scad temperaturile, slăbirea vortexului polar poate aduce o iarnă timpurie

Meteorologii anunţă temperaturi mai coborâte decât cele specifice perioadei, la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie. Ulterior, valorile termice se vor apropia şi chiar le vor depăşi pe cele normale pentru acest interval
Filip Stan
18 oct. 2024, 16:29
Prognoza meteo lunară. Scad temperaturile, slăbirea vortexului polar poate aduce o iarnă timpurie

Prognoza meteo lunară. Meteorologii estimează că temperaturile vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă la sfârşitul lunii octombrie şi începutul lunii noiembrie, după care se vor apropia de valorile specifice perioadei, iar spre mijlocul lunii viitoare se vor situa uşor peste acestea. În prima jumătate a lunii noiembrie, cantităţile de precipitaţii se vor afla în jurul celor normale pentru acest interval.

Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), estimările meteorologice pentru patru săptămâni sunt realizate de către ECMWF – Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată. Este estimată media săptămânală a abaterilor temperaturii aerului şi a cantităţilor de precipitaţii faţă de media perioadei 2004-2023.

Fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Prognoza meteo lunară. Săptămâna 21-28 octombrie

Valorile termice vor fi uşor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării.

Prognoza meteo 19 octombrie 2024. Vreme rece și în weekend. Unde sunt cele mai scăzute temperaturi

Regimul pluviometric estimat pentru acest interval va fi deficitar la nivelul întregii ţări.

Săptămâna 28 octombrie – 4 noiembrie

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.

Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare în regiunile extracarpatice, dar şi local deficitare în nord-vest, iar în rest vor fi apropiate de cele normale.

Prognoza meteo lunară. Săptămâna 4-11 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.

Citește și Vremea la iarnă influenţează facturile. Se anunţă temperaturi scăzute şi precipitaţii. Ce spune raportul OXFORD

Regimul pluviometric va fi apropiat de cel normal pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

prognoza-4saptamani

Prognoza meteo lunară. Săptămâna 11-18 noiembrie

Mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări

Cum va fi vremea de Crăciun. Meteorologii AccuWeather au emis primele prognoze pentru perioada sărbătorilor de iarnă

Meteorologii AccuWeather au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion. Specialiştii au emis primele prognoze meteo pentru perioada sărbătorilor de iarnă, iar veştile sunt cât se poate de bune.

Astfel, în unele zone va fi lapoviţă, în altele chiar va ninge, ceea ce ar însemna ca după foarte mulţi ani, românii să aibă parte de puţină zăpadă în cea mai frumoasă perioadă a anului.

Această masă de aer rece şi de precipitaţii ar fi cauzată de slăbirea vortexului polar care va înainta spre sud în această iarnă, afectând Europa, Nordul Statelor Unite ale Americii şi Canada.

Citeşte şi Vortexul polar loveşte România din plin! Vom avea o iarnă geroasă şi cu multă zăpadă, avertizează specialiştii

Cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion

Deşi abia am trecut de jumătatea lunii octombrie, specialiştii de la AccuWeather au emis deja o prognoză pentru sărbătorile de iarnă. Aceştia au anunţat cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion, însă aceasta nu este una sigură, bineînţeles.

Momentan, sunt anunţate temperaturi apropiate de îngheţ şi în Bucureşti, unde sunt prognozate ploi îngheţate şi lapoviţă, în timp ce în partea de nord a ţării este foarte posibil să fie zăpadă din belşug la final de decembrie.

După ani de zile în care nu a mai nins în această perioadă, iată că lucrurile se schimbă, aducându-ne aminte de Crăciunul de altădată. Şi în noaptea de Anul Nou va fi frig, astfel că valorile termice nu vor depăşi 2 grade. Zăpada şi gerul ar putea fi explicate de un fenomen de slăbire a vortexului polar. Dat fiind că stratul de zăpadă din emisfera nordică este deja destul de mare, aerul rece va înainta spre sud, afectând toată partea de nord a Globului. „Un vortex polar puternic înseamnă o circulație polară stabilă, care menține aerul rece în regiunile arctice. Un vortex polar slab poate duce la pătrunderea aerului rece în regiunile temperate, cum ar fi Statele Unite și Europa. În anii cu o acoperire mai mare de zăpadă în octombrie, vortexul polar a fost mai slab, ceea ce a dus la ierni mai reci în regiunile temperate”, explică cercetătorii.

Cum va fi vremea în decembrie

Meteorologii de la AccuWeather au prezentat şi prognoza meteo pentru luna decembrie. Astfel, între 1 decembrie 2024 şi 1 ianuarie 2025, vremea se va schimba de la o zi la alta: dacă la început de lună temperaturile vor fi chiar şi de 11-12 grade Celsius, spre final se va răci şi vor apărea precipitaţii în aproape toată ţara. Prognozele sunt furnizate de ECMWF, Centrul European pentru Prognoze pe Termen Mediu, care se ocupă cu estimarea condițiilor meteorologice.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Se deschide un nou mall lângă București. Va avea un supermarket 100% românesc și un fast-food care intră în premieră pe piața din țara noastră
Capital.ro
Se suspendă pe loc. Mașinile care nu trec ITP-ul: Sunt considerate o defecțiune majoră
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
Persoanele care au slăbit 10 kilograme într-o lună dezvăluie cele mai bune ponturi. „Vreau să împărtășesc exact ce am făcut”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Fenomenul Tunguska. Misterul exploziei care a aprins cerul după ciocnirea cu un obiect ceresc
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ce salariu are o româncă, șofer de autobuz în Londra: „Știam că am nevoie de un loc de muncă bine plătit”. Tânăra a dezvăluit cum face față unei meserii “rezervată bărbaților”
Cancan.ro
Iulia Vântur, EVACUATĂ în grabă cu SECURITATE! Prețul pus pe capul lui Salman Khan de cel mai mare interlop din India!
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Schimbare în Codul Rutier. Valabilitatea permisului auto va fi doar de 5 ani
StirileBZI
Acești elevi vor primi câte 600 de lei! Banii vin de la primărie
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Întrerupere totală de curent în Cuba din cauza opririi centralei termice principale
MediaFlux
VIN BANII pentru ajutorul de încălzire! Iată cine primește banii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum câștigă bani WhatsApp? O privire detaliată asupra modelului de afaceri