Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în jumătatea nord-estică a țării, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Prognoza meteo săptămâna 14.08.2023 – 21.08.2023
Temperaturile medii se vor situa în general în jurul celor specifice pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor deficitare în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în zonele montane, anunţă ANM.
Prognoza meteo săptămâna 21.08.2023 – 28.08.2023
Temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării.
Regimul pluviometric va fi deficitar în toate regiunile, dar mai ales în zonele montane.
ANM-Prognoza-4-saptamani-230804073145Prognoza meteo săptămâna 28.08.2023 – 04.09.2023
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile sudice.
Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele specifice pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării.
Climatolog: Dacă schimbările climatice vor continua, zăpada în România va dispărea pe arii mari
Roxana Bojariu a precizat că dacă schimbările climatice vor continua, atunci zăpada în România va dispărea pe arii mari. “Deja trăim efectele schimbării climei şi în datele noastre de observaţie vedem că stratul de zăpadă îşi reduce extinderea şi grosimea medie în ultimii ani, în ultimele decenii, dacă comparăm deceniile precedente, iar acest semnal, din păcate, care este în legătură cu schimbarea climei va fi amplificat în anii ce urmează, în funcţie şi de felul în care vom gestiona emisiile de gaze cu efect de seră la nivel global.
Dacă emisiile vor continua să crească şi concentraţiile de gaze cu efect de seră vor fi din ce în ce mai mari, atunci, din păcate, şi la nivelul României acest semnal al dispariţiei pe arii mari a zăpezii va continua şi vor fi probleme, nu doar probleme legate de plăcerea sărbătorilor, ci şi probleme legate de gestionarea resursei de apă, de agricultură şi evident turism”, a mai declarat Roxana Bojariu. Ea a adăugat că în acest ritm până la sfârşitul secolului am putea avea o creştere a temperaturii medii globale între 1,8 şi 2,4 grade Celsius.