Prognoza meteo. În prima lună de primăvară, vremea este adesea foarte schimbătoare, fiind posibile atât fenomene specifice sezonului cald, cât și episoade de iarnă veritabilă. Observațiile meteorologice pe termen lung ne ajută să știm la ce ne putem aștepta în această perioadă din an.
În general, temperaturile medii cresc evident față de februarie și sunt pozitive în aproape toată țara. De regulă, cel mai cald este în sudul și vestul țării, unde mediile lunare au valori cuprinse între 4 și 7 grade, în timp ce în nord, centru și nord-est acestea ating valori de 2 – 4 grade.
La munte, martie este mai degrabă o lună de iarnă, cu temperaturi medii ce coboară chiar și sub -6 grade la peste 2000 metri. De altfel, în zonele înalte, grosimea maximă a stratului de zăpadă se atinge adesea în martie sau chiar aprilie.
Prognoza meteo. ANM anunţă duşuri reci până la finalul lunii martie. Vremea pe regiuni geografice
Și precipitațiile sunt în creștere față de lunile de iarnă. În medie, cel mai mult plouă în nordul Olteniei și în zonele de munte, unde se înregistrează 50 – 75 l/mp, în timp ce în restul țării cantitățile medii normale sunt de 25 – 50 l/mp.
Totuși, mediile climatologice nu surprind decât o mică parte din variabilitatea naturală a vremii, mai ales într-o lună în care vremea poate trece foarte rapid dintr-o extremă în alta.
Prognoza meteo. Când a fost zăpadă și ger în martie
Uneori, în prima parte a lunii poate fi ger ca în mijlocul iernii. Temperatura minimă absolută a acestei luni în România este de -33,0°C și s-a înregistrat pe 11 martie 2005, la Obârșia Lotrului. Surprinzător, la București recordul de frig al lunii martie s-a înregistrat relativ recent, pe 1 martie 2018. În acea dimineață, la stația meteorologică București – Băneasa temperatura a scăzut până la -21,7°C. Pe lângă ger, atunci nu au lipsit nici episoadele de ninsoare și viscol.
Potrivit Administraţiei Naţionale de Meteorologie, în săptămâna 13 martie-20 martie, valorile termice vor fi uşor mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână în cea mai mare parte a ţării. Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în zonele montane.
Prognoza meteo. În săptămâna 20 martie-27 martie, temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări. Cantităţile de precipitaţii vor fi local excedentare în extremitatea de nord-vest a ţării, dar şi uşor deficitare în sud şi sud-est, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.
Prognoza meteo. În săptămâna 27 martie-3 aprilie, temperaturile medii vor fi uşor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării.
Prognoza meteo. În săptămâna 03 aprilie-10 aprilie, mediile valorilor termice se vor situa uşor peste cele specifice pentru această săptămână, în toate regiunile. Cantităţile de precipitaţii vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii ţări, a precizat Administraţia Naţională de Meteorologie.