Administraţia Naţională de Meteorlogie a actualizat prognoza meteo lunară. Astfel, în săptămâna 17 – 24 octombrie valorile termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână în regiunile sudice și sud-estice, iar în rest vor fi ușor mai ridicate decât cele normale, mai ales în zonele montane.
Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în regiunile sud-vestice.
În săptămâna 24 – 31 octombrie temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, pe întreg teritoriul României, dar mai ales în jumătatea estică a țării. Cantitățile de precipitații vor fi deficitare în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, iar în rest se vor situa în jurul celor
normale pentru acest interval.
Luna noiembrie debutează cu temperaturi medii ușor mai ridicate decât cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval, în cea mai mare parte a țării, potrivit ANM.
Citeşte şi: Urmează o iarnă foarte de grea. Europa se va confrunta încă din luna decembrie cu val de frig extrem
În săptămâna 7 – 14 noiembrie mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă în toate regiunile.
Citeşte şi: Prognoza meteo. Urmează două săptămâni cu haine groase, scad temperaturile în toată ţara
„În cursul lunii noiembrie trebuie să ne uităm la toate estimările care vor veni dinspre toate centrele să facem o mediere dintre acele prognoze și să luăm în considerare, mai ales în contextul actual, să luăm în considerare și probabilitatea, chiar dacă mică, de apariția unor fenomene extreme.
Pentru că și clima țării noastre este de așa natură încât ne oferă iarna astfel de episoade severe, chiar dacă nu de durată.
Este suficient câteva zile cu viscol sau cu ger, ca să aibă consecințe pentru o mare parte a iernii.
Orice iarnă în România sau crima României ne spune că în orice iarnă putem avea episoade cu vreme severă și genul acesta de fenomene nu se pot estima într-o prognoză care vine cu 2 luni înainte și se referă la o iarnă întreagă.
Este bine să ne uităm la toate estimările pe durată lungă, să facem o mediere dintre ele și să ne uităm dacă există un semnal foarte sever.
Precipitații, excedente în toată această parte înseamnă o activitate ciclonică mai intensă în Marea Mediterană. Acest lucru noi îl privim în România cu mare atenție dacă nu se combină cu pătrunderile reci dinspre Câmpia Rusă, pentru că atunci avem semnalul unui viscol.
Deci atunci putem gândi că acest excedent de precipitații e reprezentat de zăpadă. Culoarea gălbuie arată cantități sub normă, deci mai degrabă o iarnă uscată.
Zonă este Europa de Sud, sud, sud-est, est, plus în zona aceasta Italia, în zona Alpilor, în care se prognozează un excedent de ninsoare, deci posibil un strat consistent de zăpadă.
L-am avut și iernile trecute, asta pentru că vă spuneam că ne uităm la ultimele 2 ieri. O gândire simplistă ne spune că și iarna ar putea să semene cu ultimele două, dar este foarte simplistă această gândire.
Uscat aici și pe arhipelagul britanic, un semnal termic că pe aici totuși e ceva mai rece, deci partea de vest extremă a Europei mai călduț decât normal.
Repet, pentru noi da, îngrijorător este acest semnal de excedent. Depinde cum anume se va acumula acel excedent, dacă va fi prin precipitații mai bogate, dar așezat așa de-a lungul întregii ierni și atunci nu ar fi o mare problemă. Sau dacă vor fi episoade cu precipitații mai abundente, episoade mai scurte”, a declarat Florinela Georgescu, director în cadru ANM, referindu-se la prima prognoză meteo pentru iarna 2022-2023 în Europa, emisă de meteorologii AccuWeather.