PROGNOZA METEO: Încălzirea globală este fenomenul de creştere a temperaturilor medii înregistrate ale atmosferei în imediata apropiere a solului, precum şi a oceanelor. Fenomenul a început să îngrijoreze după anii ’60, în urma dezvoltării industriale masive şi a creşterii concentraţiei gazelor cu efect de seră care sunt considerate în mare măsură responsabile de acest fenomen.
„Avem schimbări din ce în ce mai mari!“
Directorul Centrului Regional de Meteorologie „Dobrogea”, Marius Coţofan, confirmă că clima este în continuă schimbare, dar nu se poate vorbi, încă, despre o modificare climatică semnificativă. „Avem schimbări din ce în ce mai mari, cu cantităţi de precipitaţii din ce în ce mai mari, într-un timp foarte scurt. Am avut astfel de episoade atât la noi în ţară, cât şi în alte ţări din Europa. De exemplu, în zonele Vâlcea, Gorj,
s-au înregistrat şi 200 de litri în 24 de ore. La fel a fost şi în zona balcanică şi în Serbia, recent”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, directorul centrului de meteorologie. Potrivit acestuia, astfel de fenomene vor fi din ce în ce mai dese. „Oricând ne putem aştepta la 200 de litri în 24 de ore. O astfel de cantitate dă peste cap orice şi pe oricine, oricât de pregătit ai fi pentru ploi însemnate”, a mai spus şeful meteorologilor pentru Cuget Liber.
Vestea bună este că astfel de fenomene apar destul de rar şi că încălzirea globală este încă destul de lentă. „Deocamdată, avem climă tem-perată şi cele patru anotimpuri. Sigur că există o oarecare tendinţă de de-şertificare în sudul Olteniei, dar modificările nu sunt semnificative”, a adăugat Marius Coţofan. Acesta ne-a mai spus că studiile arată că mările şi oceanele lumii au crescut cu aproximativ 80 de cm în ultimii 20 – 30 de ani şi că luna ianuarie 2014 a fost una dintre cele mai călduroase luni din ultimii 60 de ani.
Mituri şi adevăruri
Prezumţiile specialiştilor sunt destul de sumbre. Aceştia susţin că, până în anul 2080, peste 3,4 milioane de oameni vor suferi de pe urma penuriei grave de apă, provocată de topirea gheţarilor, iar alţi 600 de milioane de oameni vor suferi de foame de pe urma secetei, degradării şi salinizării solului.
Pe de altă parte, există şi persoane care susţin că, de fapt, planeta noastră s-a răcit în ultimii ani, pierzând în doar 18 luni, aproximativ 15 la sută din aşa-zisa încălzire globală. Mai mult decât atât, fenomenele extreme ale vremii se datorează ciclului activităţii solare şi nu datorită emisiilor de dioxid de carbon. Căderile mari de precipitaţii sunt un exemplu perfect, căci acestea apar atunci când activitatea solară atinge maximul ei, iar acest mod se repetă la fiecare 11 ani până în anul 2045.