PROGNOZA METEO DE PAŞTE: „Din datele preliminare disponibile la acest moment, va fi o vreme capricioasă, aşa cum este în mod obişnuit în această perioadă din an. Pentru partea de vest, centru şi nord a ţării va fi o instabilitate mai accentuată a vremii, cu precipitaţii ce pot cădea sub formă de averse. Iar din punct de vedere al regimului termic, ne apropiem de temperaturile specifice datei din calendar, adică cel mult 12 grade până la cel mult 22 de grade, poate izolat în sudul şi estul ţării 25 de grade Celsius”, a precizat Elena Mateescu.
Se pare că, într-adevăr, în noaptea de Înviere este bine să avem la noi şi o haină mai groasă, depinde zona în care ne aflăm, cel puţin pentru zona depresionară şi nordul Moldovei, cunoscute ca zonele cele mai reci în această perioadă a anului, şi nu în ultimul rând, poate chiar şi o umbrelă, astfel încât să putem fi pregătiţi de acele perioade în care putem să avem şi precipitaţii.
VREMEA DE PAŞTE PE LITORAL. Dacă mergeți pe litoral, trebuie să ţineți cont că aspectul general al vremii este schimbător, iar briza mării se face simţită şi apa mării nu va avea mai mult de 15-16 grade – aşadar, atenţie pentru cei „curajoşi”, a explicat directoarea executivă a ANM. În zona montană, nu vor lipsi perioadele în care vom avea şi precipitaţii, deci este bine să fim pregătiţi cu o umbrelă şi pelerine de ploaie. Dar, cu siguranţă şi soarele îşi va face simţită prezenţa, pentru că aceste perioade cu precipitaţii nu sunt de lungă durată, a mai precizat ea pentru Romania Libera.
PROGNOZA METEO PE REGIUNI PE URMĂTOARELE SĂPTĂMÂNI
BANAT
În primele trei zile temperaturile diurne vor creşte treptat, până la o medie a maximelor de 19 grade. Apoi, până la sfârşitul celor două săptămâni, această medie va oscila uşor între 18 şi 21 de grade, menţinându-se apropiată de norma regională climatologică a sfârşitului de aprilie şi începutului de mai. După nopţile mai reci dintre 25 şi 27 aprilie, când izolat vor fi condiţii de brumă, începând cu 28 aprilie regimul termic nocturn nu va suferi modificări semnificative, iar minimele se vor încadra, în medie, între 6 şi 9 grade. Pe parcursul întregului interval de două săptămâni, pe spaţii restrânse sunt posibile ploi slabe, trecătoare. Excepţie vor face zilele de 25 şi 29 aprilie, precum şi intervalul 1-3 mai, când va ploua pe arii extinse şi moderat cantitativ.
CRIŞANA
În primele trei zile temperaturile diurne vor creşte treptat, până la o medie a maximelor de 19 grade. Apoi, până la sfârşitul celor două săptămâni, această medie va oscila uşor între 17 şi 20 de grade. Nopţile vor fi mai reci între 25 şi 27 aprilie, când izolat vor fi condiţii de brumă, iar începând cu 28 aprilie regimul termic nocturn nu va suferi modificări semnificative, minimele urmând a se încadra, în medie, între 5 şi 8 grade. Pe parcursul întregului interval de două săptămâni, pe spaţii restrânse sunt posibile ploi în general slabe. Excepţie vor face zilele de 25 şi 29 aprilie, precum şi intervalul 1-3 mai, când va ploua pe arii extinse şi local cantităţile de apă pot fi mai însemnate.
TRANSILVANIA
După două zile reci pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 9 grade, urmează a se înregistra valori termice normale, astfel încât media maximelor va creşte semnificativ, iar între 27 aprilie şi 8 mai, se va situa în intervalul 16…19 grade. Tendinţa regimului termic mediu nocturn este tot de creştere, de la medii în jurul a 0 grade în primele trei nopţi, când se va semnala brumă, la minime ce se vor încadra până pe 8 mai, în medie, între 3 şi 7 grade. Pe parcursul întregului interval de două săptămâni, pe spaţii restrânse sunt posibile ploi slabe, trecătoare. Excepţie vor face zilele de 25 şi 29 aprilie, precum şi intervalul 1-3 mai, când va ploua pe arii extinse şi izolat cantităţile de apă vor fi mai însemnate.
MARAMUREŞ
În primele trei zile temperaturile diurne vor creşte treptat, până la o medie a maximelor de 17 grade. Apoi, până la sfârşitul celor două săptămâni, această medie va oscila între 16 şi 19 grade și va fi apropiată de norma regională climatologică a sfârşitului de aprilie şi începutului de mai. După nopţile mai reci dintre 25 şi 27 aprilie, când media temperaturilor minime va fi în jur de 0 grade şi izolat se va semnala brumă, începând cu 28 aprilie regimul termic nocturn nu va suferi modificări semnificative, iar minimele se vor încadra, în medie, între 4 şi 7 grade. Pe parcursul întregului interval de două săptămâni, pe spaţii restrânse sunt posibile ploi în general slabe. Excepţie vor face zilele de 25 şi 29 aprilie, precum şi intervalul 1-3 mai, când va ploua pe arii extinse şi local cantităţile de apă pot fi mai însemnate.
MOLDOVA
După două zile reci pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 11…12 grade, urmează a se înregistra valori termice normale, astfel încât media maximelor va creşte semnificativ, încadrându-se, între 27 aprilie şi 8 mai, intervalului 17…20 de grade. Tendinţa regimul termic mediu nocturn este tot de creştere, de la medii în jurul a 2 grade pe 27 aprilie, când vor fi condiţii de brumă, la minime ce se vor încadra până pe 8 mai, în medie, între 5 şi 8 grade. În intervalul 1-3 mai va ploua pe arii extinse şi local cantităţile de apă pot fi mai însemnate, iar ploi în general slabe se pot semnala zilnic, pe parcursul celor două săptămâni.
DOBROGEA
Răcirea vremii va continua până pe 26 aprilie, când media maximelor va ajunge la 11 grade. Apoi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menţine apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 17…19 grade. Regimul termic nocturn va ajunge sub cel normal pe 27 aprilie, când media temperaturilor minime va fi de 5 grade, însă ulterior această medie nocturnă nu va avea modificări semnificative până pe 8 mai şi se va încadra între 7 şi 11 grade. În intervalele 25-26 aprilie şi 1-3 mai va ploua pe arii extinse şi moderat cantitativ, iar ploi în general slabe se pot semnala zilnic, cu precădere pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
MUNTENIA
Răcirea vremii va continua până pe 26 aprilie, când media maximelor va ajunge la 11 grade. Apoi, până la sfârşitul celei de-a doua săptămâni, valorile termice diurne se vor menţine apropiate de cele normale pentru această perioadă, cu o medie a maximelor de 18…21 de grade. Regimul termic nocturn va ajunge sub cel normal pe 27 aprilie, când media temperaturilor minime va fi de 3 grade şi izolat vor fi condiţii de brumă, însă ulterior această medie nocturnă va avea modificări minore până pe 8 mai şi se va situa între 5 şi 9 grade. Va ploua pe arii extinse şi moderat cantitativ în intervalele 25-26 aprilie şi 1-3 mai şi posibil pe 29 aprilie, iar ploi în general slabe se pot semnala zilnic, cu precădere pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
OLTENIA
După două zile reci pentru această perioadă, cu o medie a temperaturilor maxime de 13…14 grade, urmează a se înregistra valori termice normale, astfel încât media maximelor va creşte semnificativ, încadrându-se, între 27 aprilie şi 8 mai, intervalului 17…21 de grade. Tendinţa regimul termic mediu nocturn este tot de creştere, de la medii în jurul a 2 grade pe 27 aprilie, când vor fi condiţii de brumă, la minime ce se vor încadra până pe 8 mai, în medie, între 5 şi 9 grade. Va ploua pe arii extinse şi moderat cantitativ în intervalele 25-26 aprilie şi 1-2 mai şi pe 29 aprilie, iar ploi în general slabe se pot semnala zilnic, cu precădere pe parcursul celei de-a doua săptămâni.
LA MUNTE
Media temperaturilor diurne va fi scăzută în primele două zile, 2… 3 grade, apoi va deveni normală penru această perioadă din an şi va oscila între 7 şi 11 grade până pe 8 mai. Tendinţa regimul termic mediu nocturn este tot de creştere semnificativă, de la valori predominant negative până pe 27 aprilie la medii pozitive ale temperaturilor minime, cuprinse între 1 şi 4 grade. Pe 25 – 26 aprilie, 29 aprilie şi 1-3 mai va ploua pe arii extinse, moderat cantitativ, iar ploi în general slabe se vor semnala, temporar, cu precădere pe parcursul celei de-a doua săptămâni. În primele două zile, la altitudini mai mari vor predomina ninsorile.
ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 25 APRILIE – 8 MAI 2016 Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.