PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Vremea extremelor, caniculă şi furtuni în majoritatea regiunilor

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs. Previziuunile, realizate pe regiuni geografice, sunt valabile pentru următoarele zece zile.
Filip Stan
11 iul. 2016, 10:06
PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: Vremea extremelor, caniculă şi furtuni în majoritatea regiunilor

PROGNOZA METEO PE DOUĂ SĂPTĂMÂNI: BANAT

După vremea călduroasă din primele trei zile ale intervalului de prognoză, caniculară în orele amiezii mai ales în zona de câmpie a regiunii, va urma o scădere semnificativă a valorilor termice, până la o medie regională de 24 de grade a maximelor diurne și de aproximativ 12 grade a minimelor nocturne – valori mult mai scăzute decât cele climatologic specifice mijlocului lunii iulie. Dar, începând din data de 18 iulie, vremea se va încălzi treptat, astfel că în intervalul 20 – 24 iulie se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 30…32 de grade şi minime de 16…18 grade. În perioada 14 – 17 iulie, vor fi intervale de timp în care instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată și se vor acumula cantități de apă însemnate. În restul intervalului de prognoză, doar sporadic și pe spații restrânse se vor semnala ploi de scurtă durată, cu o probabilitate ceva mai mare de apariție spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză.

MUNTENIA

În perioada 11-14 iulie, media temperaturilor maxime va creşte de la 30 la 35 de grade, cu caniculă şi disconfort termic în extindere de la o zi la alta, procesul de încălzire resimţindu-se şi la valorile nocturne, a căror medie va urca spre 18…19 grade. Între 15 şi 18 iulie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 26…29 de grade, iar nopţile şi dimineţile vor fi răcoroase, cu minime a căror medie va fi de 13…15 grade. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va fi călduroasă, local caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 32…33 de grade, iar minimele nocturne vor fi de 16…19 grade. În intervalele 14-18 iulie şi 22-24 iulie, vor fi averse, cu probabilitate mai mare în zona deluroasă.

MOLDOVA

În perioada 11-14 iulie, vremea va fi călduroasă, local caniculară, procesul de încălzire resimţindu-se şi la valorile nocturne, a căror medie va creşte de la 14 la 18 grade. Între 15 şi 18 iulie, zilele vor fi caracterizate de temperaturi maxime, în medie, de 24…26 de grade, iar nopţile şi dimineţile vor fi răcoroase, cu minime a căror medie regională va fi de 13…15 grade. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va redeveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 30…32 de grade, iar cele ale minimelor se vor încadra ecartului 15…19 grade. Pentru 14-19 iulie şi 22-24 iulie se estimează o accentuare a instabilității atmosferice.

TRANSILVANIA

Perioada cu vreme călduroasă, pe arii restrânse caniculară, din prima jumătate a primei săptămâni de prognoză, va fi urmată de o scădere semnificativă a valorilor termice, în special a celor diurne, ce vor ajunge să se situeze în jurul unei medii de 22 de grade în intervalul 15 – 17 iulie. Si minimele termice vor fi în scădere între 15 și 18 iulie, de la o medie regională de 15 grade, în jurul datei de 14 iulie, spre 10 grade în diminețile de 17 și 18 iulie. În cea de-a doua săptămână, vremea se va încălzi treptat, devenind chiar călduroasă după 22 iulie, cu o medie a valorilor diurne de 30 de grade, în timp ce minimele se vor situa în jurul valorii de 15 grade. Vor fi intervale în care instabilitate atmosferică va fi accentuată, cu ploi pe spaţii relativ extinse și cantități de apă însemnate, în special în perioada 14 – 17 iulie şi din nou după 22 iulie.

OLTENIA

În perioada 11-14 iulie, media temperaturilor maxime va creşte de la 31 la 35 de grade, cu caniculă şi disconfort termic în extindere de la o zi la alta, procesul de încălzire resimţindu-se şi la valorile nocturne, a căror medie va urca spre 18…19 grade. Între 15 şi 18 iulie se vor înregistra temperaturi maxime, în medie, de 25…28 de grade, iar nopţile şi dimineţile vor fi răcoroase, cu minime a căror medie va fi de 13…15 grade. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va fi călduroasă, local caniculară, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 32…33 de grade. Minimele nocturne vor fi de 15…18 grade. Pentru 14-18 iulie şi 22-24 iulie se estimează o instabilitate atmosferică mai accentuată și o creștere a probabilității de apariție a averselor.

MARAMUREŞ

Prima săptămână de prognoză va fi caracterizată de o vreme călduroasă, între 11 – 13 iulie, cu medii ale maximelor de până la 32 de grade şi ale minimelor de 15…17 grade, urmată de o răcorire în perioada 14 – 18 iulie, în care mediile valorilor diurne vor fi de 21…22 de grade, iar în orele dimineţilor vor fi temperaturi de 11…12 grade. Cea de-a doua săptămână va debuta cu un proces de încălzire a vremii, astfel că după data de 21 iulie vremea va deveni călduroasă – media regională a valorilor diurne se va situa în jurul valorii de 30 de grade, iar a celor nocturne va fi de 15…16 grade. În perioada 14-17 iulie instabilitatea atmosferică va fi deosebit de accentuată, iar ploi pe spaţii mai extinse și, posibil, însemnate cantitativ se vor semnala si după data de 22 iulie.

CRIŞANA

În primele trei zile valorile termice diurne vor caracteriza o vreme călduroasă, local caniculară marți și miercuri (12 și 13 iulie), când media regională a maximelor termice va fi de 34 de grade, în timp ce minimele termice vor ajunge să se situeze în jurul unei medii de 18 grade în diminețile de 13 și 14 iulie. Ulterior, temperatura aerului va scădea accentuat, astfel că până în jurul datei de 17 iulie va predomina o vreme răcoroasă, cu maxime diurne, în medie, de numai 23…26 de grade și minime în jur de 12 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni temperaturile vor fi în creștere treptată spre medii de 29…31 de grade ale maximelor termice şi de 15…17 grade ale celor minime. Vor fi intervale de timp cu instabilitate atmosferică accentuată în perioada 13 – 17 iulie, când se vor înregistra cantități de apă însemnate, iar în rest ploile se vor semnala pe arii mai restrânse și vor fi mai puțin importante cantitativ.

VREMEA LA MARE

În perioada 11-14 iulie, vremea va fi călduroasă, devenind local caniculară, cu o medie a temperaturilor maxime ce va ajunge la 33 de grade, procesul de încălzire resimţindu-se şi la valorile nocturne, a căror medie va creşte de la 17 la 20 de grade. Între 15 şi 18 iulie, temperaturile maxime vor fi, în medie, de 25…29 de grade, iar nopţile şi dimineţile vor avea minime termice a căror medie regională va fi de 16…18 grade. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va redeveni călduroasă, cu medii ale temperaturilor maxime urcând la 31…32 de grade, iar cele ale minimelor situându-se între 17 şi 21 de grade. Între 15-18 iulie şi spre sfârşitul celei de-a doua săptămâni va crește probabilitatea de apariție a averselor.

VREMEA LA MUNTE

În perioada 11-14 iulie, procesul de încălzire a vremii se va concretiza prin creşterea mediei temperaturilor maxime de la 21 la 24 de grade, iar temperaturile minime vor creşte şi ele, în medie, de la 9 la 14 grade. Între 15 şi 18 iulie vremea va fi răcoroasă, astfel încât zilele vor fi caracterizate de temperaturi, în medie, de 13…16 grade, iar nopţile şi dimineţile vor avea minime a căror medie va fi de 6…9 grade. În cea de-a doua săptămână, în special în prima sa jumătate, vremea va fi apropiată de normalul termic al perioadei, cu medii ale temperaturilor maxime de până la 20…21 de grade, iar cele ale minimelor situându-se între 8 şi 12 grade. Intervalele 14-19 iulie şi 22-24 iulie vor avea o instabilitate atmosferică accentuată, cu averse izolat însemnate cantitativ.

DailyBusiness
Peste 223.000 de români ar vrea să muncească, dar sunt blocați!
Spynews
Lele, spulberat de Poliție / Dovada că artistul a ascuns adevărul în scandalul cu Andra Voloș
Bzi.ro
Avertismentul nutriționiștilor privind pufuleții din dieta Mihaelei Rădulescu! „Evitați cât puteți pufuleții cu arome!“
Fanatik.ro
Plantele care țin căpușele la distanță. E recomandat să le pui în curte sau grădină
Capital.ro
S-a stins cea mai mare și cunoscută actriță. Toți românii au iubit-o: Ne va lipsi...
Playtech.ro
Ce nu are voie să facă un administrator de bloc. Mulţi locatari nu ştiu şi se lasă pe mâna lui
DailyBusiness
Șomajul atinge un minim istoric de 3,33%, impulsionat de relansarea economică europeană
Adevarul
Stânga și dreapta în România, o glumă? Cum au apărut și cine a amestecat haotic doctrinele politice în România
wowbiz.ro
Vestea care a șocat internetul! Vedeta a fost găsită moartă înainte de ziua ei. Ce s-a întâmplat cu ea?
Spynews
Cătălin Moroșanu, mesaj de susținere pentru Mihai Leu. Fostul campion e internat la Spitalul Fundeni, după ce a fost operat / FOTO
Spynews
Cât costă o porție de mici cu muștar și pâine de 1 Mai, în funcție de locul unde îi mănânci. Prețurile variază de la piață la restaurant
Evz.ro
Te închizi în casă și nu ieși toată luna mai. Ai și de ce!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
FOTO. Simona Halep, în costum de baie şi cămaşă transparentă! Cât costă geanta Marni de plajă
kanald.ro
Mormântul Papei Francisc a fost inscripționat greșit. Ce greșeală au găsit specialiștii
Cancan.ro
Piedone a intrat într-un hotel de 3 stele de pe litoral. Ce a găsut șeful ANPC pe pat, în cameră
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Decizia pentru Călin Georgescu, Judecătorii au hotărât azi, 30 aprilie. Ce se întâmplă cu fostul candidat
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Gimnasta a făcut avere din alte activități: „Bărbații mi-au cerut apa în care m-am spălat”
stirilekanald.ro
A fost ucis de fostul cumnat, pe care l-a ajutat să-și repare casa. Cuprins de aburii alcoolului, agresorul l-a înjunghiat fără milă: „Era în casă jos, plin de sânge”
Doar radeți untul… Puțini cunosc acest secret… Foarte ușor și gustos…
MediaFlux
Rolul esențial pe care îl poate avea România în încheierea războiului din Ucraina
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Când lecțiile vin de la repetenți: ce ne transmite JD Vance înainte de alegeri