ESTIMAREA EVOLUŢIEI VALORILOR TERMICE ŞI A PRECIPITAŢIILOR ÎN INTERVALUL 17– 30 IUNIE 2019
BANAT
În primele trei zile ale intervalului de prognoză temperaturile maxime vor avea medii de 28…29 de grade, fiind ușor mai ridicate față de normalul perioadei. Ulterior va urma un proces de încălzire, astfel încât, până în data de 22 iunie, media maximelor se estimează a se situa în jurul valorii de 31 de grade. Până spre sfârșitul intervalului de prognoză, media valorilor termice diurne la nivelul regiunii va fi de 30…32 de grade, iar vremea va fi călduroasă. Media regională a minimelor, până în data de 27 iunie nu va avea variații semnificative și se va situa în jurul a 18 grade, urmând ca temperatura aerului să scadă ușor după această dată, spre o medie regională de 16 grade. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice se va menține ridicată pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză.
CRIŞANA
În intervalul 20-22 iunie, temperatura aerului va marca o creștere, de la o medie regională de 29 de grade, valoare ce se va înregistra în primele trei zile ale intervalului, până spre 31 de grade, astfel încât vremea va deveni din nou călduroasă. În cea de-a doua săptămână maximele diurne vor avea ușoare variații de la o zi la alta și se vor încadra între 29 și 31 de grade, în medie regională. Până în data de 27 iunie, media temperaturile minime se va situa în jurul valorii de 17 grade, apoi va urma o scădere ușoară, spre medii de 15…16 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala pe tot parcursul intervalului de referință.
TRANSILVANIA
Temperatura aerului va scădea ușor, de la o medie regională de 30 de grade în prima zi a intervalului de prognoză, până spre 28 de grade, în data de 18 iunie. Ulterior acestei date și până spre sfârșitul celei de-a doua săptămâni, variațiile termice nu vor fi semnificative, astfel încât temperaturile maxime vor fi cuprinse, în medie, între 28 și 31 de gade, iar cele mai ridicate valori se estimează a se înregistra în data de 26 iunie. Media regională a temperaturilor minime, până în data de 26 iunie, nu va avea variații importante și se va situa în jurul a 15 grade, apoi va scădea ușor, până spre 13…14 grade. Probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice va fi ridicată pe aproape tot parcursul intervalului de prognoză.
MARAMUREŞ
Temperatura aerului va marca o creștere, de la o medie regională a maximelor de 29 de grade în primele patru zile de prognoză, spre 30…31 de grade, în 21 și 22 iunie. Ulterior, vremea se va răci ușor, astfel încât în data de 24 iunie se estimează ca media temperaturilor maxime la nivelul întregii regiuni să fie din nou de 29 de grade, apoi va urma o încălzire, spre valori termice diurne, în medie, de 30…31 de grade, în data de 26 iunie. După această dată, temperatura aerului va scădea până spre o medie de 27 de grade, valoare ce urmează a se înregistra în data de 30 iunie. Până în data de 27 iunie, media minimelor se va situa în jurul a 17 grade, iar după această dată va urma o ușoară răcire, până spre 15 grade, în ultima zi a intervalului de prognoză. Probabilitatea pentru manifestări specifice instabilității atmosferice se va menține ridicată pe aproape tot parcursul celor două săptămâni de prognoză.
MOLDOVA
Până în data de 26 iunie, media regională a temperaturilor maxime se va situa în jurul a 32 de grade, astfel încât vremea va fi călduroasă, însă cu o ușoară răcire în data de 18 iunie, când maxima termică va fi, în medie, de 29 de grade. Din 27 iunie, temperatura aerului va marca o scădere, spre valori termice diurne, în medie la nivelul întregii regiuni, de 28 de grade, ce se estimează a se înregistra în ultima zi a intervalului de prognoză. Mediile temperaturilor minime nu vor avea variații semnificative până în data de 26 iunie și se vor situa în jurul valorii de 19 grade, apoi vor scădea ușor spre 16 grade. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala în cea mai mare parte a intervalului de referință.
DOBROGEA
În perioada 17-19 iunie maximele termice vor fi, în medie regională, de 30…31 de grade, apoi temperatura aerului va crește ușor până în jurul datei de 23 iunie, când se estimează a se înregistra maxime, în medie la nivelul întregii regiuni, de până la 33 de grade. După această dată va urma o tendință de scădere a valorile termice diurne și se vor încadra între 29 și 31 de grade, în medie regională. Media temperaturile minime nu se va modifica semnificativ, iar până în data de 26 iunie se va situa în jurul valorii de 21 de grade. Ulterior, regimul termic nocturn va marca o ușoară scădere, până la valori medii regionale de 19…20 de grade, la sfârșitul celor doua săptămâni de prognoză. Probabilitatea de apariție a manifestărilor specifice instabilității atmosferice va fi în creștere, îndeosebi după data de 24 iunie.
MUNTENIA
Temperatura aerului va fi în scădere, de la o medie regională a maximelor de 33 de grade în prima zi a intervalului, la 30 de grade, în medie regională, în data de 18 iunie. După această dată, va urma o nouă creștere a temperaturii, până în 26 iunie, astfel încât maximele termice se estimează, în medie la nivelul întregii regiuni, a se încadra între 30 și 33 de grade, vremea fiind mai caldă decât de normalul perioadei. Din data de 27 iunie și până la sfârșitul celei de-a doua săptămâni va urma o ușoară răcire, spre maxime de 31 de grade, în medie regională. Media temperaturile minime va fi de 18…19 grade și nu va avea variații importante până în jurul datei de 27 iunie, apoi acesta va fi în scădere, spre 17 grade, valoare ce se estimează a se înregistra în ultima zi a intervalului de referință. Vor fi manifestări de instabilitate atmosfercă accentuată în cea mai mare parte a intervalului, dar mai ales între 17 și 19 iunie și după data de 23 iunie.
OLTENIA
Temperatura aerului, în medie la nivelul întregii regiuni, va scădea ușor de la 31 de grade, în data de 17 iunie, până la 29 de grade, în zilele de 18 și 19 iunie. Ulterior, media valorilor termice diurne va avea o tendință de creștere și vor fi ușoare variații de la o zi la alta, astfel încât până spre sfârșitul celor două săptămâni de prognoză, aceasta va fi cuprinsă între 30 și 32 de grade, fiind mai ridicată comparativ cu normalul termic al perioadei. Temperaturile minime vor varia ușor, iar media acestora, pe tot parcursul intervalului, va oscila între 16 și 19 grade, cu cea mai coborâtă valoare în ultima zi de prognoză. Manifestări specifice instabilității atmosferice se vor semnala aproape în fiecare zi a
intervalului de prognoză.
LA MUNTE
Regimul termic diurn nu va avea variații semnificative, astfel încât media temperaturilor maxime, pe tot parcursul celor două săptămâni, se va situa între 18 și 21 de grade. Media minimelor nocturne va avea o evoluție asemănătoare și se va încadra între 10 și 13 grade. Pe tot parcursul intervalului de prognoză se vor semnala manifestări specifice
instabilității atmosferice.