PROGNOZA METEO. În Banat, în primele 4 zile ale intervalului, se vor înregistra medii regionale ale maximelor termice de 13-15 grade, valori ce caracterizează o vreme caldă pentru începutul lunii noiembrie. Ulterior, vremea se va răci semnificativ, iar media regională se va situa în jurul valorii de 8 grade. La începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză, temperaturile diurne vor marca o creștere ușoară, spre medii de 10 — 11 grade, respectiv un regim termic normal, iar până în data de 15 noiembrie nu vor mai fi variații importante. Mediile minimelor vor fi în creștere ușoară și treptată pe tot parcursul primei săptămâni de prognoză, de la valori de aproximativ 0 grade spre 3-4 grade și până la sfârșit se vor menține constante, în jurul acestor valori. Probabilitatea de apariție a ploilor, slabe cantitativ, va fi în creștere după data de 10 noiembrie, iar până atunci, numai izolat și trecător, se pot semnala ploi slabe.
În Crișana, până în jurul datei de 5 noiembrie, se vor înregistra, în medie, temperaturi maxime de 13-16 grade, ce caracterizează o vreme caldă pentru această perioadă. Apoi, acestea vor marca o scădere accentuată, spre valori de 8-10 grade, ușor mai coborâte decât ar fi normal. Mediile regionale ale temperaturilor minime vor fi în creștere ușoară și treptată pe tot parcursul primei săptămâni, de la valori de 0 grade spre aproximativ 3 grade. Cea de-a doua săptămână de prognoză va fi caracterizată de un regim termic relativ constant, atât în ceea ce privește maximele diurne, ce se vor situa în jurul unei medii de 10 grade, cât și minimele nocturne, a căror medie regională va fi de 2-3 grade. Începând din data de 7 noiembrie, vor fi posibile ploi slabe și trecătoare, cu o probabilitate mai mare de apariție și pe spații mai extinse, în intervalul 10 — 11 noiembrie și din nou în jurul datei de 14 noiembrie.
În Transilvania, în primele zile ale intervalului de prognoză, se va înregistra o creștere a mediilor regionale ale temperaturilor maxime, de la 12 grade până spre 15 grade, caracterizând astfel o vreme caldă pentru prima decadă a lunii noiembrie. Ulterior, va surveni o răcire bruscă și accentuată, cu aproximativ 7 grade, ceea ce va determina, la sfârșitul primei săptămâni, ca maximele termice mediate pe toată regiunea să fie mai coborâte decât normalul perioadei respective. Temperaturile nocturne vor marca o creștere ușoară și treptată, cu trei grade peste pragul de îngheț, pe tot parcursul primei săptămâni. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni de prognoză, nu se estimează variații semnificative ale regimului termic, astfel că pe un fond de scădere ușoară, se vor înregistra, în medie, maxime de 8 — 10 grade și minime între—1 și +1 grade Celsius. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor slabe va fi în creștere în jurul datei de 7 noiembrie, dar mai ales în jurul datelor de 10 și 14 noiembrie.
În Maramureș, în primele 4 zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice diurne de la 12 până la 15-16 grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Începând din 6 noiembrie, vremea se va răci accentuat, astfel că la sfârșitul săptămânii mediile maximelor termice nu vor mai depăși 9 grade, iar în jurul acestei valori se vor menține până pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor fi în creștere ușoară și treptată de la o medie de—2 grade la început spre 2 grade în intervalul 7-10 noiembrie, pentru ca, la mijlocul lunii noiembrie, acestea să se situeze în jurul pragului de îngheț. Probabilitatea de apariție a ploilor slabe cantitativ va crește după data de 9 noiembrie.
În Moldova, vremea se va menține caldă pentru această perioadă în primele trei zile ale intervalului, când media temperaturilor maxime se va situa în jurul valorii de 15 grade. Ulterior, valorile termice diurne vor marca o scădere, până la o medie regională de 8 grade, ceea ce reprezintă o vreme rece pentru respectiva dată. La începutul celei de-a doua săptămâni de prognoză va fi o încălzire ușoară, spre 10-11 grade. Până la sfârșitul intervalului, deși în scădere spre 8 grade Celsius, temperaturile vor continua să se mențină în limite normale pentru mijlocul lunii noiembrie. Minimele termice nu vor avea variații semnificative pe întreaga perioadă de prognoză. În medie, acestea se vor situa între—1 grad și 2 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile după data de 7 noiembrie.
În Dobrogea, până în jurul datei de 5 noiembrie, vremea se va menține caldă pentru această perioadă, cu o medie regională a temperaturilor maxime ce se va situa în jurul valorii de 14 grade. După data de 5 noiembrie, o răcire accentuată se va resimți la valorile diurne ale temperaturii aerului ce va determina o medie regională de cel mult 9 grade, în data de 7 noiembrie. Cea de-a doua săptămână de prognoză va debuta cu o încălzire ușoară, spre o medie de 12 grade, iar până la sfârșitul intervalului valorile termice vor continua să se mențină în limite normale ale perioadei. Temperaturile nocturne nu vor avea variații semnificative pe întreaga perioadă de prognoză, acestea urmând a se situa între 3 și 6 grade. Condițiile pentru ploi slabe, izolate, vor fi în creștere începând din data de 6 noiembrie.
În Muntenia, intervalul de prognoză va debuta cu vreme caldă pentru această perioadă, din perspectiva maximelor diurne, a căror medie, la nivelul întregii regiuni, se va situa în jurul valorii de 16 grade. În intervalul 6 — 8 noiembrie, valorile termice vor fi în scădere accentuată, spre o medie de aproximativ 10 grade. În cea de-a doua săptămână, nu vor mai fi variații semnificative, dar tendința va fi de scădere, de la 12 grade, în medie, spre aproximativ 10 grade în jurul datei de 15 noiembrie. Regimul termic nocturn va fi caracterizat de valori în creștere la începutul primei săptămâni, pentru ca mai apoi să nu mai survină variații semnificative până la sfârșitul intervalului de prognoză, iar mediile acestora urmând a se situa între—1 și 4 grade Celsius. Ploi slabe vor fi posibile după data de 7 noiembrie.
În Oltenia, intervalul de prognoză va debuta cu vreme caldă pentru această perioadă, cu o medie a maximelor diurne ce se va situa în jurul valorii de 16 grade. În intervalul 6-8 noiembrie, valorile termice vor marca o scădere accentuată, spre o medie de aproximativ 10 grade. În cea de-a doua săptămână, nu vor mai fi variații semnificative. Astfel, după o creștere ușoară la început, tendința va fi de scădere, de la 13 grade spre 9 grade, în medie. Temperaturile minime vor fi în creștere pe parcursul primei săptămâni, iar ulterior nu vor mai surveni variații semnificative până la sfârșitul intervalului de prognoză, mediile acestora urmând a se situa între—1 și 4 grade. Ploi, slabe cantitativ, vor fi așteptate începând cu data de 7 noiembrie.
La munte, în primele 4 zile ale intervalului de prognoză, se vor înregistra, în medie, maxime ale valorilor termice diurne de 10-14 grade, ce vor caracteriza o vreme caldă pentru această dată. Începând din 6 noiembrie vremea se va răci accentuat, astfel că, la sfârșitul săptămânii, mediile maximelor termice nu vor mai depăși 6 grade, iar în jurul acestei valori se vor menține până pe 15 noiembrie. Temperaturile nocturne vor avea o tendință de creștere în prima parte a intervalului, de la o medie de 0 grade spre 4 grade în jurul datei de 4-5 noiembrie, pentru ca mai apoi acestea să scadă ușor și treptat, până la aproximativ—2 grade, la mijlocul lunii noiembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, în general slabe cantitativ, va fi în creștere după data de 7 noiembrie.
Estimările meteo sunt realizate de ANM, pe baza produselor numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.