Prognoza meteo pentru vara 2024. Meteorologii așteaptă șocuri meteorologice cu temperaturi sahariene, furtuni tropicale și ninsori

Vara 2024 va fi caracterizată de fenomene extreme peste tot în lume. Recordurile de temperatură la nivel global au fost depășite în mod constant în ultimele 12 luni, iar „șocurile meteorologice” au adus secete și inundații fără precedent.
Alina Costache
19 iun. 2024, 09:28
Prognoza meteo pentru vara 2024. Meteorologii așteaptă șocuri meteorologice cu temperaturi sahariene, furtuni tropicale și ninsori

Vara 2024 se află sub amenințarea fenomenelor meteo extreme. Deși experții avertizează că principalul factor determinant este reprezentat de schimbările climatice provocate de om, fenomenul meteorologic El Niño a contribuit la creșterea temperaturilor din ultimul an. Acesta intră acum într-o fază de tranziție care, speră unii, ar putea aduce puțină ușurare spre sfârșitul verii, deși consecințele asupra vremii sunt greu de prevăzut.

În America Centrală, în El Salvador şi Guatemala, în urma ploilor puternice care au provocat inundaţii şi alunecări de teren s-au înregistrat peste 13 morţi. Autorităţile au prezentat luni un bilanţ al dezastrului şi au făcut apel la populaţie să fie extrem de vigilentă.

Citește și: ANM a emis Cod portocaliu de caniculă în 16 judeţe şi în municipiul Bucureşti. Se vor depăşi 40 de grade Celsius

Precipitaţi însemnate cantitativ au căzut și în America Centrală, provocând moartea a cel puţin 13 persoane în El Salvador şi Guatemala. Potrivit autorităţilor din cele două ţări, care au emis luni un nou bilanţ, mii de persoane au fost afectate de inundaţii şi alunecări de teren. Cea mai grav afectată ţară este El Salvador, unde cinci persoane şi-au pierdut viaţa luni, în urma unei alunecări de teren produse în departamentul Ahuachapan din sud-vestul ţării, potrivit directorului Protecţiei Civile, Luis Amaya. Preşedintele Nayib Bukele a anunţat pe contul său de pe platforma X că a solicitat Parlamentului să declare ziua de marţi zi liberă, pentru a „reduce riscul de tragedii”  şi a decretat stare de urgenţă, pentru a facilita mobilizarea resurselor.

În Guatemala, un cuplu a murit duminică în Sacapulas, după prăbuşirea unui zid din cauza torenţilor de apă de ploaie, a anunţat Protecţia Civilă locală.

Potrivit unui raport al Centrului Naţional pentru Uragane (NHC) din Statele Unite, ploile vor continua în America Centrală şi în sudul Mexicului. În fiecare an, sezonul ploios face numeroase victime în America Centrală, una dintre regiunile cele mai vulnerabile la schimbările climatice.

Precipitaţiile abundente s-au abătut, de asemenea, şi asupra regiunilor amazoniene şi andine din Ecuador, provocând pagube în zece dintre cele 24 de provincii ale ţării, unde au fost raportate alunecări de teren şi inundaţii.

În SUA, în timp ce populația din nord-estul și vestul mijlociu a fost anunțată să se pregătească pentru zile cu caniculă, fiind posibile temperaturi de 41 C în unele zone, în Montana oamenii se confruntă cu o furtună de zăpadă rară în luna iunie şi se așteaptă în continuare „ninsori abundente”.

La nord de Los Angeles, un incendiu masiv de vegetaţie, pe care pompierii nu au reuşit încă să îl lichideze decât în proporţie de 2%, a distrus aproximativ 6.070 de hectare de teren şi a forțat sute de persoane să își părăsească locuințele.

Serviciul meteorologic a precizat că valul de căldură se va extinde din centrul Statelor Unite, prin Midwest și în nord-estul SUA şi va dura până sâmbătă. Temperaturile ar putea depăși 41C, iar unele zone agricole ar putea suferi de secetă.

În timp ce în anumite zone ale SUA au fost atinse recorduri de căldură de la începutul acestei luni, Serviciul Național de Meteorologie din Missoula, Montana, a emis o avertizare de furtună zăpadă pentru marți pentru unele zone ale statului, unde se așteaptă ca zăpada să se depună în straturi mari, iar în sudul Mexicului şi în unele părți ale Americii Centrale oficialii s-au pregătit pentru prima potențială furtună tropicală a sezonului, Alberto, potrivit Adevarul.

 

Prognoza meteo pentru vara 2024. Caniculă și incendii de vegetaţie în Europa

Autoritățile de la Atena, de exemplu, au fost nevoite să închidă Acropole în această săptămână, deoarece temperaturile au depășit 40 de grade Celsius în mare parte din centrul și sudul Greciei.

Punctele turistice mediteraneene au fost afectate în mod deosebit, temperaturile de-a lungul coastei Turciei crescând cu până la 12 grade Celsius peste normele sezoniere, iar în districtul Paphos din Cipru au izbucnit incendii de vegetație, relatează Euronews.

Citește și: „Consumaţi un pahar de apă la 15-20 de minute”. Ministerul Sănătății, recomandări pentru zilele de caniculă

Spania a resimțit și ea efectele schimbărilor meteorologice extreme: inundațiile puternice au forțat aeroportul din Palma de Mallorca să blocheze zborurile, iar în Murcia a fost emisă o avertizare galbenă de ploi.

Și în Italia se anunță o săptămână de foc, cu temperaturi de până la 44 de grade Celsius, ca urmare a unui anticiclon african care traversează această ţară. Termometrele vor înregistra 39-40°C la Roma, Napoli, Terni, Macerata, Florența, Forli și Ferrara, în timp ce vor ajunge la 42-44°C în părțile interioare ale Sardiniei și Siciliei.

La sfârșitul săptămânii viitoare, anticiclonul va pierde din forță, însă se vor produce fenomene meteo extreme, precum ploi foarte puternice în nord și o scădere generală a temperaturilor în toate regiunile.

Spynews
Horoscop săptămânal 1 - 7 iulie: Leii vor avea o periodă agitată
Bzi.ro
Anda Adam a cheltuit o sumă uriașă pe florile de la nuntă! Cu banii ăștia îți cumperi o garsonieră în București!
Fanatik.ro
Țările în care locuiesc cei mai mulți oameni obezi. Ce loc ocupă România
Capital.ro
Ordinul UE, lege și în România. Se montează obligatoriu pe mașină de la 1 iulie 2024
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din rochie! Mădălina Ghenea, GAFĂ de INFARCT în dormitor, a arătat TOT
DailyBusiness
Bani GRATIS pentru românii cu copii mici! Ce trebuie să facă pentru a-i primi?
Adevarul
Neptun: În plin sezon estival, turiștii împart plaja cu utilajele. „Este puțină plajă activă, se face speculă cu șezlongurile” FOTO VIDEO
Spynews
Florin Salam, înțepătură dură pentru Bogdan de la Ploiești! Să facă referire la Cristina Pucean? „Ce au avut ei...” / VIDEO
Spynews
”Să zică mersi că nu i-au dat ăia două, trei palme”. Florin Salam, declarații acide la adresa lui Bogdan de la Ploiești, după scandalul de la nuntă! Artistul a fost dat afară de la eveniment / VIDEO
Evz.ro
Suntem spionați tot timpul. Oamenii care văd tot ce facem
Prosport.ro
FOTO. Alexandra Stan, imagini „interzise” pentru a susține naționala României la EURO
wowbiz.ro
Sora lui Jador rupe tăcerea despre decizia luată de manelist, după ce a anunțat despărțirea de Oana Ciocan: „Așa e mai bine pentru el”. Camelia Dumitrache a vorbit fără rețineri despre asta
Cancan.ro
Laurențiu Reghecampf o pune la zid pe Prodanca: 'Cum să-ți plătesc curentul când tu stai cu Ronald' 😲
Playsport.ro
Andreea Mantea n-a mai ascuns NIMIC! Imaginile astea ar trebui interzise! Cum s-a lăsat pozată pe plajă
kanald.ro
Traficul pe Valea Oltului va fi suspendat timp de o lună. Se fac defrișări pentru construcția autostrăzii Sibiu - Piteşti
Capital.ro
5 ani de închisoare. Interzis pentru stăpânii de câini. Îți face dosar penal
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
stirilekanald.ro
Vaticanul a dezvăluit abia acum adevărul. "Fecioara Maria care plânge" din Trevignano, un fals?
substantial.ro
Șpagă de zeci de mii de euro pentru aviz de la Autoritatea Aeronautică Română
MediaFlux
De ce AU SCĂZUT PENSIILE. Explicații de la Casa Națională de Pensii
Shtiu.ro
Top 3 țări cu cei mai proști locuitori. Îi trimiți după apă, vin cu pâine! Pe ce loc sunt românii?