În ultima luna a anului, vom avea precipitații mai multe decât în alți ani, în majoritatea regiunilor, arată ANM, iar începând cu luna ianuarie, temperaturile vor fi din nou apropiate de cele normale pentru această lună. Un pic mai frig va fi în centrul, nordul și nord-estul țării. De asemena, ninsoarea va fi simțită și în prima luna a anului mai mult decât de obicei. „Fenomenle severe categoric nu vor lipsi. Vorbesc de viscole, posibile ninsori abundente și episoade de ger, acestea fiind elementele cele mai severe ale iernilor în România. Primele semnale arată că vom avea perioade lungi în această iarnă în care vremea se încadrează în normalul lunilor de iarnă”, a declarat directorul executiv al ANM, Florinela Georgescu, pentru presa națională.
În luna decembrie, temperatura medie lunară va avea valori apropiate de normalul climatologic, local mai coborâte în regiunile centrale și nord-estice, dar și mai ridicate în sud-est.
Măsurătorile de specialitate relevă o medie multianuală lunară pentru prima lună de iarnă de—0,8 grade Celsius, fiind luați în calcul parametrii monitorizați în intervalul 1981 — 2010.
În ceea ce privește valorile termice medii, specialiștii ANM estimează, în perioada analizată, valori medii de temperatură între – 5 și 0 grade Celsius în Transilvania și Moldova, între zero și două grade Celsius, în Banat și Crișana, între -2 și 1 grad Celsius, în Oltenia și Muntenia, iar în Dobrogea, între zero și trei grade Celsius.
De asemenea, precipitațiile totale în luna decembrie vor fi, local, excedentare în regiunile centrale, estice și sud-estice și apropiate de mediile climatologice în restul teritoriului.
Media multianuală a precipitațiilor pentru luna decembrie este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 92 l/mp) și Banat și Crișana (până la 70 l/mp), iar cele mai scăzute în Dobrogea și Moldova (până la 40 l/mp).
“Am actualizat estimările Centrului European privind prognoza vremii pe termen mediu pentru iarna 2017 — 2018. Temperatura media lunară în prima lună a acestei ierni va avea valori apropiate de normalul climatologic, în special în partea de sud — est și sud a României, iar în zonele centrale și nord estice este posibil să înregistrăm valori mai coborâte decât în mod obișnuit, exceptând zona Dobrogei, în special sud — vestul unde ne așteptăm ca valorile de temperaturi în medie să fie peste norma climatologică a acestei luni”, a spus Elena Mateescu.