Pericolul este prezent în special de la altitudini mai înalte de 1.800 de metri, în condițiile în care stratul de zăpadă măsoară, în medie, peste 35 de centimetri, dar și în zonele viscolite, de pe văi, unde ninsoarea depusă poate atinge chiar și un metru.
„Este un pericol iminent de avalanșă în zonele de creastă, înalte, la peste 1.800 de metri altitudine, pentru că zăpada este abundentă și instabilă din cauza temperaturilor pozitive și a fenomenului de inversiune termică. De exemplu, la Baza Salvamont Râușor, din Retezat, erau 7 grade, iar după ce am coborât în comuna Râu de Mori temperatura scăzuse spre zero grade Celsius. În plus, în zilele viitoare vremea se anunță caldă pentru această perioadă a anului, cu precipitații sub formă de ploaie”, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodean.
Salvamontiștii recomandă turiștilor să evite traseele de creastă, iar atunci când au în intenție să plece pe trasee să întrebe la refugiile Salvamont din stațiunile montane despre starea acestora și despre evoluția vremii.
De asemenea, turiștii sunt sfătuiți să poarte haine și încălțăminte potrivite pentru munte, să evite traseele necunoscute și să anunțe salvamontiștii dacă doresc să plece în drumeție.
Salvamont Hunedoara are deschise punte de permanență în stațiunile montane Straja, Parâng și Râușor, dar și la cabanele cunoscute ce sunt vizitate de un mare de turiști la sfârșit de săptămână.