PROGNOZA METEO septembrie 2021. Când se instalează toamna adevărată în România

Valorile termice vor fi mai coborâte în această săptămână decât cele specifice pentru această perioadă, în cea mai mare parte a ţării. Temperaturile vor fi mai scăzute în regiunile intracarpatice, potrivit estimărilor meteorologice emise pentru intervalul 30 august - 27 septembrie 2021 de către ECMWF - Centrul European pentru Prognoze pe Medie Durată, publicate de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Filip Stan
30 aug. 2021, 12:51
PROGNOZA METEO septembrie 2021. Când se instalează toamna adevărată în România
PROGNOZA METEO septembrie 2021 BANAT

Ploile vor fi mai frecvente în jurul datei de 1 septembrie şi temporar în perioada 6 – 9 septembrie, iar în restul timpului va ploua doar pe spaţii mici şi în general slab.

Prognoza meteo 30 august 2021. Înnorări accentuate şi ploi de scurtă durată
Prognoza meteo 30 august – 12 septembrie CRIŞANA
O vreme răcoroasă va caracteriza intervalul 31 august – 3 septembrie, când în medie vor fi temperaturi maxime de 19…22 de grade şi minime de 7…12 grade, iar în rest vor fi valori normale pentru această perioadă din an, respectiv 22…25 grade ziua şi 11…13 grade noaptea, mediat regional. Pentru săptămâna 6-12 septembrie este estimată o probabilitate mai mare pentru un regim termic apropiat şi chiar mai ridicat decât cel climatologic specific primei jumătăţi a lunii septembrie, cu maxime de 23…25 de grade şi minime de 11…14 grade. Va ploua pe arii mai extinse în intervalul 31 august – 1 septembrie şi, posibil, după data de 7 septembrie. În celelalte zile ale intervalului de referinţă probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

Prognoza meteo 30 august – 12 septembrie TRANSILVANIA
Vremea va fi relativ rece în perioada 1 – 4 septembrie, când media regională a maximelor termice va fi de 18…21 de grade, iar a minimelor de 7…10 grade, cu valori chiar mai mici în depresiuni. În restul intervalului, mai ales în orele amiezilor, temperaturile vor fi apropiate şi local uşor mai ridicate decât cele climatologic specifice, respectiv 21…25 de grade cele maxime şi 8….14 grade cele minime.

În perioada 31 august – 1 septembrie va ploua pe arii relativ extinse, în general moderat cantitativ, iar probabilitatea de ploaie va creşte din nou după data de 6 septembrie.

Prognoza meteo 30 august – 12 septembrie MARAMUREŞ
În perioada 31 august – 3 septembrie vremea va fi mai rece decât ar fi normal, astfel că, în medie, vor fi maxime termice de 18…20 de grade şi minime de 7…10 grade. În restul intervalului, temperaturile vor fi apropiate de cele climatologic specifice la începutul lunii septembrie, iar în cea de-a doua săptămână posibil chiar mai ridicate decât acestea, respectiv 22…25 de grade ziua şi 11…13 grade noaptea.

Avertizare meteo COD GALBEN şi COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică şi ploi abundente
Va ploua pe arii extinse, în general moderat cantitativ, în intervalul 31 august – 2 septembrie şi din nou între 7 şi 9 septembrie, iar în celelalte zile ale intervalului de referinţă probabilitatea de ploaie va fi mai redusă.

Prognoza meteo 30 august – 12 septembrie MOLDOVA
În perioada 1 – 4 septembrie şi în jurul datei de 7 septembrie vremea va fi răcoroasă, astfel că, în medie, valorile diurne vor fi de 17…20 de grade, iar cele nocturne de 8…12 grade.În celelalte zile ale intervalului de prognoză temperaturile vor fi în jurul mediilor multianuale specifice, iar în sudul regiunii chiar mai ridicate decât cele normale, astfel că, mediat regional, vor fi maxime de 21…26 de grade şi minime de 11…14 grade.

În jurul datei de 1 septembrie va ploua pe arii relativ extinse, iar în restul timpului ploi locale se vor semnala cu probabilitate mai mare în nordul regiunii şi cu precădere după data de 6 septembrie.

Prognoza meteo 30 august – 12 septembrie DOBROGEA
Vremea va fi caldă în zilele de 31 august şi 1 septembrie, cu temperaturi maxime de 26…28 de grade şi minime de 15…19 grade, iar o răcorire se va resimţi în perioada 2 – 4 septembrie, când ziua vor fi 21…23 de grade, iar noaptea 11…16 grade. Ulterior, temperaturile vor fi în creştere uşoară, caracterizând în general un regim termic peste cel normal pentru prima jumătate a lunii septembrie.

Regimul pluviometric va fi deficitar, ploi în general slabe fiind posibile doar pe suprafeţe mici în după-amiaza zilei de 1 septembrie şi posibil în perioada 6- 7 septembrie.

PROGNOZA METEO septembrie 2021 MUNTENIA
În perioada 2-3 septembrie, cu precădere în nordul regiunii, va fi o vreme mai răcoroasă, cu valori ale temperaturii aerului de 20…24 de grade ziua şi 7…13 grade noaptea, mediat regional. În restul intervalului de referinţă va predomina un regim termic apropiat de cel specific perioadei din an, dar vor fi şi zile cu vreme caldă, fiind estimate maxime de 24…28 de grade şi minime de 13…17 grade.

Regimul pluviometric va fi în general deficitar, ploi de scurtă durată fiind pe arii restrânse, mai ales la deal, în jurul datei de 1 septembrie şi posibil în perioada 6 – 8 septembrie.

Prognoza meteo septembrie

Prognoza meteo 30 august – 12 septembrie OLTENIA
În majoritatea zilelor din intervalul de referinţă, vremea va fi caldă, cu valori termice peste mediile multianuale, astfel că, în medie, vor fi maxime de 25…28 de grade şi minime de 12…16 grade. Mai răcoare va fi în perioada 2-3 septembrie, dar cu temperaturi apropiate de mediile multianuale, respectiv 22…24 grade ziua şi 9…13 grade noaptea.

Va ploua pe arii restrânse, în zona deluroasă, în jurul datei de 1 septembrie şi posibil în perioada 6 – 7 septembrie, dar în ansamblu regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul intervalului de referinţă.

Prognoza meteo 30 august – 12 septembrie LA MUNTE
Vremea va fi uşor mai rece decât normal în perioada 1-3 septembrie, când vor fi, în medie, temperaturi maxime de 6…16 grade şi minime de 3…8 grade, cu valori negative la peste 1700 m altitudine. În celelalte zile, posibil până spre sfârşitul celor două săptămâni de prognoză, regimul termic va fi apropiat sau chiar peste cel climatologic specific perioadei din an, cu 15…22 de grade ziua şi 7…13 grade noaptea, cu temperaturi mai scăzute la altitudini mari.

Aversele vor fi frecvente în perioada 31 august – 2 septembrie (local mai însemnate cantitativ în 1 septembrie), iar probabilitatea de ploaie va fi din nou mai ridicată între 6 şi 8 septembrie. În restul zilelor din interval va ploua pe arii mai restrânse şi în general slab.

Septembrie, o lună mai puţin instabilă
Conform caracterizării climatice a lunii septembrie, publicate de ANM, în septembrie valorile temperaturilor medii lunare înregistrează o scădere destul de mică comparativ cu ultima lună de vară, august, la aceasta contribuind perioada mai scurtă de strălucire a Soarelui şi nopţile mai lungi şi mai răcoroase. ” În plus, septembrie este o lună mai puţin instabilă, datorită persistenţei deasupra cele mai mari părţi a Europei a unui brâu de presiune atmosferică relativ ridicată, ce uneşte Anticiclonul Azoric cu maximul barometric est european”, spun meteorologii.

Care sunt temperaturile specifice lunii septembrie, conform datelor meteo
Din datele înregistrate în perioada 1961-2020 la staţiile meteorologice din reţeaua Administraţiei Naţionale de Meteorologie, se constată că temperatura medie multianuală a lunii septembrie depăşeşte 18 grade Celsius doar în Lunca Dunării, pe litoral şi izolat în Delta Dunării şi sud-vestul Banatului.

În Câmpia Română, în zonele deluroase ale Olteniei şi Munteniei, în Dobrogea, Câmpia de Vest, în estul şi sudul Moldovei, mediile de temperatură a aerului se situează între 16 şi 18 grade Celsius.

Valori mai moderate, între 12 şi 16 grade, sunt caracteristice Transilvaniei, Dealurilor Vestice, Maramureşului, Moldovei şi Subcarpaţilor. În depresiunile intramontane şi în zona montană joasă (sub 1500 de metri) sunt caracteristice temperaturi medii cuprinse între 8 şi 12 grade Celsius. În zonele montane mai înalte (peste 1.500 de metri) aceste valori coboară până la 4 – 8 grade, iar la altitudini de peste 2.500 de metri se înregistrează temperaturi sub 3 grade Celsius.

Cea mai ridicată temperatură a lunii septembrie s-a înregistrat în 1946
Potrivit meteorologilor, temperatura maximă absolută lunară a lunii septembrie în România este de 43,5 grade Celsius şi s-a înregistrat la Strehaia, în 8 septembrie 1946.

Maxima absolută de la Bucureşti a fost de 39,6 grade, consemnată în 9 septembrie 1946, la staţia meteorologică Bucureşti-Filaret. La staţia Bucureşti-Băneasa, maxima absolută a lunii septembrie s-a înregistrat tot în anul 1946, în două zile consecutive, 8 şi 9 septembrie şi are valoarea de 38,6 grade Celsius, iar la staţia meteorologică Bucureşti-Afumaţi, temperatura a atins un maxim absolut de 37 de grade în data de 1 septembrie 1952, scrie Agerpres.

„De-a lungul timpului au existat şi ani în care luna septembrie a fost una deosebit de caldă. În anul 2015 a fost înregistrată temperatura maximă absolută la 65 de staţii meteorologice, majoritatea valorilor depăşind 33 de grade, cele mai multe în zilele de 1, 2, 18 şi 19 septembrie, iar în anul 1949, la 47 staţii meteorologice, în zilele de 7, 8 şi 9 septembrie, majoritatea depăşind 35 de garde Celsius. Şi în anii 1986 şi 1987 s-au înregistrat maxime absolute la 22, respective 33 de staţii meteorologice. În topul anilor cu cele mai calde luni septembrie la nivelul României se regăsesc 1994, 2011, 2012, 2015, 2020 etc”, se arată în caracterizarea meteo realizată de ANM pentru luna septembrie.

Cea mai scăzută temperatură de septembrie, înregistrată la staţia Vf. Omu
Pe de altă parte, temperatura minimă absolută a lunii septembrie scade la aproape toate staţiile meteorologice sub zero grade Celsius. Astfel, temperatura minimă absolută a acestei luni, pe ţară este de -15 grade, înregistrată la staţia Vf. Omu în data de 28 septembrie 1935.

În Capitală, temperatura minimă absolută a primei luni de toamnă este de -3,1 grade Celsius şi a fost înregistrată la staţia meteorologică Bucureşti-Băneasa, în 30 septembrie 1977. În aceeaşi zi s-a înregistrat şi minima absolută la staţia Bucureşti-Afumaţi, respectiv -2,4 grade. La staţia meteorologică Bucureşti-Filaret, minima absolută a luni este de -1,6 grade şi a fost consemnată în 28 septembrie 1906.

Cele mai multe minime absolute au fost înregistrate în anul 1977, în zilele de 29 şi 30 septembrie, la 109 staţii meteorologice. Şi anul 1970 a fost caracterizat de o lună septembrie foarte rece, înregistrându-se minime absolute la 44 staţii meteorologice, în zilele de 29 şi 30 septembrie. Alţi ani cu luni septembrie foarte reci au fost: 1971, 1972, 1978, 1996, 1997. etc.

În perioada 30 august – 6 septembrie a.c., cantitățile de precipitații vor fi la nivelul specific perioadei în toate regiunile ţării.

PROGNOZA METEO septembrie 2021. Potrivit ANM, în săptămâna 6 – 13 septembrie 2021, temperatura medie a aerului va avea valori uşor mai coborâte decât cele normale pentru această săptămână, în cea mai mare parte a ţării, iar cantităţile de precipitaţii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, la nivelul întregii ţări.

Pentru săptămâna 13 – 20 septembrie, estimările arată temperaturi medii ale aerului, în general, apropiate de cele normale pentru acest interval, pe întreg teritoriul României şi un regim pluviometric apropiat de cel normal pentru această perioadă, în toate regiunile.

În ultima săptămână de prognoză (20 – 27 septembrie 2021), mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, la nivelul întregii ţări, iar cantităţile de precipitaţii vor fi, de asemenea, apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile, arată ANM.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Mai mulți bani pentru copiii din România din 1 ianuarie 2025! Guvernul a decis cu cât cresc alocațiile
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Divorț zguduitor în lumea mondenă din România! Celebrul cântăreț s-a despărțit de soție după 20 de ani
Capital.ro
Obligatoriu pentru cei care au permis de conducere! Trebuie să prezinte aceste documente
Playtech.ro
Ce diferență este între ambulanță și SMURD. E vorba de...
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
„Le ordonă atacuri fără speranță”. Trupele nord-coreene au suferit pierderi masive pe frontul din Ucraina, anunță Casa Abă
wowbiz.ro
Radu Ille și soția lui divorțează după două decenii de căsnicie! Cei doi au depus deja actele
Spynews
Scandal de proporții la locul de joacă al lui Brigitte Pastramă! Decizia vedetei i-a revoltat pe clienți: ”M-au amenințat că mă distrug”
Spynews
Cuza și-a asumat relația cu noua iubită! Prima poză oficială cu femeia din viața prezentatorului de la Neatza / FOTO
Evz.ro
Omul cel mai gras din istorie. Un caz medical fără precedent
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
kanald.ro
Ei sunt pensionarii care vor primi în plus 720 de lei la pensie. Măsura ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2025
Cancan.ro
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Devine interzis în toată România. Klaus Iohannis a promulgat legea pe final de mandat
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
stirilekanald.ro
Sofia, Teodora și Constantin au ars de vii în mașină! Detalii șocante despre ultimele clipe de viață
substantial.ro
Patronatul Medicilor Specialişti critică îngheţarea valorii punctului per serviciu medical
MediaFlux
NU MAI CRESC PENSIILE! GUVERNUL a DECIS OFICIAL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Când se despodobește, de fapt, bradul. Data exactă la care trebuie să îl scoatem din casă