PROGNOZA METEO. Un anticiclon loveşte Europa şi inversiunea atmosferică afectează şi România. Când sunt aşteptate ninsori

Cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în România în luna noiembrie este de 30,5°C și s-a atins acum aproape un secol, pe 1 noiembrie 1926, la stația meteorologică Călărași.
Alina Costache
02 nov. 2022, 17:36
PROGNOZA METEO. Un anticiclon loveşte Europa şi inversiunea atmosferică afectează şi România. Când sunt aşteptate ninsori

Prognoza meteo. Chiar dacă e noiembrie, temperaturile continuă să depășească 25 de grade la prânz în unele zone ale țării. Există chiar șanse să înregistreze noi recorduri lunare de căldură în unele localități.Ultima lună de toamnă va debuta cu o vreme mult mai călduroasă decât în mod normal. Totuși, în a doua jumătate a lunii sunt șanse pentru temperaturi mai scăzute, cât și pentru apariția primilor fulgi de zăpadă în unele regiuni.

În ciuda faptului că zilele devin tot mai scurte, iar nopțile tot mai lungi, vremea se menține neobișnuit de caldă pentru această perioadă din an.

Cuplajul dintre un câmp anticiclonic ce acoperă întreaga jumătate sudică a Europei și un ciclon extins deasupra Atlanticului de Nord determină un transport intens de aer cald dinspre zona mediteraneeană și nordul Africii.

„Vară indiană” în România la început de noiembrie. Temperaturile vor urca până la 28 de grade în sudul ţării deşi în curând vine Moş Nicolae

Condițiile generale de circulație atmosferică în Europa pentru ziua de miercuri, 2 noiembrie. Pentru că și acolo toamna a fost foarte blândă până acum, masele de aer formate în aceste zone ajung la noi încă foarte calde. Temperatura aerului în atmosfera liberă, la o înălțime de aproximativ 1550 m, a atins zilele acestea până la 15 – 16 grade în sudul României.

Vara, cu astfel de temperaturi în altitudine, s-ar fi putut atinge 30 – 32 de grade în zonele de câmpie. Acum însă, inversiunile de temperatură și ceața, tot mai frecventă dimineața, limitează creșterea temperaturilor.

Totuși, în unele zone din sudul țării, mai ales acolo unde relieful și condițiile locale sunt favorabile, sunt posibile temperaturi de până la 26 – 28 de grade, iar izolat chiar și valori mai ridicate. Este posibil ca unele stații meteorologice să-și înregistreze astăzi noi recorduri lunare de căldură.

Prognoza meteo: Cât de cald a fost în trecut?
Cea mai ridicată temperatură măsurată vreodată în România în luna noiembrie este de 30,5°C și s-a atins acum aproape un secol, pe 1 noiembrie 1926, la stația meteorologică Călărași.

În tabelul de mai jos sunt prezentate temperaturile maxime absolute din luna noiembrie pentru câteva orașe din România:

Spre sfârșitul acestei săptămâni ne putem aștepta la o răcorire a vremii, însoțită de unele ploi. Totuși, cel mai probabil, temperaturile se vor menține mai ridicate decât normele climatologice și în a doua săptămână din noiembrie.
Deși unele modele prognozează momentan doar precipitații slabe, în funcție de traiectoria finală a ciclonului care va afecta sud-estul Europei la sfârșitul acestei săptămâni, este posibil ca în unele regiuni ploile să fie mai însemnate cantitativ.

Conform indicațiilor actuale, după mijlocul lunii este posibilă o reorganizare a circulației atmosferice, prin extinderea unui anticiclon spre partea de nord a Europei.

Dacă acest anticiclon ar fi centrat deasupra sau în apropierea peninsulei Scandinave, ar putea determina pătrunderea unor mase de aer rece în România, fiind posibilă inclusiv apariția primelor ninsori în unele regiuni, mai ales în jumătatea nordică a țării.

Există însă și posibilitatea ca anticiclonul să aibă o poziție mai sudică, iar în acest caz vremea ar rămâne destul de caldă în România, dar cu o frecvență mai ridicată a ceții și a inversiunilor de temperatură.

Puteți urmări oricând evoluția temperaturilor în următoarele minute, ore și zile, pe harta meteo interactivă, disponibilă în aplicația noastră gratuită sau pe website.

ANM anunță temperaturi neobișnuit de mari în România, pentru următoarea perioadă. Mai exact, ”Vara indiană” vine în România în intervalul 31 octombrie – 28 noiembrie 2022, când se vor înregistra temperaturi de peste 25 de grade Celsius. Mai mult, cele mai afectate zone de această schimbare a vremii sunt cele din sud și sud-estul țării.

Luna noiembrie debutează cu temperaturi de primăvară, după ce un val de aer tropical ajunge în țara noastră la mijlocul săptămânii viitoare.

Odată cu sosirea valului de aer tropical, vor fi maxime chiar și de 26 de grade Celsius, adică valori cu 10 grade mai ridicate decât normalul perioadei.

PROGNOZA METEO. Elena Mateescu anunţă primele ninsori adevărate în România. „Este posibil strat consistent de zăpadă la munte”

Meteorologul ANM Alina Șerban a făcut prognoza meteo completă pentru toată luna noiembrie. „Ne bucurăm de vreme plăcută în aceste zile, o vreme mai caldă chiar cu mult decât ar trebui să avem la această dată calendaristică, în jumătatea de sud a teritoriului, acolo unde temperaturile ating și depășesc chiar valori de 20 de grade la amiază spre 24-25 de grade, atât în această după-amiază cât și mâine după-amiază.

Marți ne așteptăm la astfel de valori și în regiunile vestice.

Prognoza meteo ANM: De la mijlocul săptămânii viitoare, vremea se mai răceşte

Cumva ceață sau nebulozitatea stratiformă ne-a dat puțin de furcă în aspectul vremii în regiunile intracarpatice, în Banat, în mod deosebit în Maramureș, în zona joasă din Crișana și din Transilvania, acolo unde acestea au persistat în mare parte din zi, astfel încât temperaturile nu au crescut foarte mult la amiază și au fost chiar mai scăzute decât în mod normal la această dată. Ieri de exemplu, am avut maxime de 12-13 grade în zonele respective.

De altfel, și în următorul interval de timp, în regiunile intracarpatice, în mod deosebit în prima parte a zilei, în zona joasă vom avea nebulozitate stratiformă sau ceață asociată trecător și cu burnița, astfel încât în acele zone, temperaturile nu vor urca foarte mult.

La amiază se vor menține undeva la valori de 13-14 grade, cel mult 15 grade, spre deosebire de partea de sud și de est a teritoriului, mare parte a Olteniei, a Munteniei, zona continentală a Dobrogei, mare parte din Moldova, unde soarele va fi prezent multe ore din zi și va determina temperaturi peste 20 până la 24-25 de grade.

O ușoară schimbare va apărea de la mijlocul acestei săptămâni, când se mai răcește ușor în sudul teritoriului, însă doar ușor, pentru că temperaturile vor mai atinge 20 de grade.

Chiar dacă dimineața pare puțin mai răcoare, dacă ne raportăm la valorile termice, la temperaturile minime, acestea se încadrează într-un normal al perioadei, chiar ușor mai ridicate în special în zonele deluroase, unde s-au înregistrat valori de 9-10 grade în această dimineață.

Ploile sunt destul de puține, deci avem vreme frumoasă ca aspect în această după-amiază prin partea de nord, de nord-est a teritoriului, unde deja au apărut norii, însă nu vor fi precipitaţii semnificative. Se vor semnala doar pe alocuri, nu însemnate cantitativ.

Și în zona Capitalei, avem o vreme în general frumoasă, cu temperaturi mai ridicate decât în mod normal la această dată, peste 20 până spre 23-24 de grade Celsius până la mijlocul acestei săptămâni.

Alina Şerban, ANM: „Prima jumătate de noiembrie mai caldă decât normalul perioadei”

Apoi, se mai răcește puțin, astfel încât temperaturile maxime se vor situa în jurul a 20 de grade. Soarele va fi prezent multă vreme din zi.

În zonele de munte, vreme frumoasă, temperaturi plăcute, de 15-16 grade pe Valea Prahovei, de exemplu, în Sinaia, în Bușteni, fără precipitații, atât astăzi cât și în zilele următoare.

Pe litoral la fel, vreme frumoasă, aspect plăcut, temperaturi destul de ridicate în aer, de 18-20 de grade.

Dacă privim la o perspectivă meteorologică asupra acestei luni, putem spune că prima jumătate a lui noiembrie va fi cu vreme mai caldă decât în mod normal pentru această perioadă, iar în a doua jumătate a lunii abia se mai răcește și vom ajunge la valori normale pentru această perioadă”, a spus Alina Şerban, meteorolog ANM.

 

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Cât a ajuns să coste un gram de aur. Creșterea e spectaculoasă, prețul metalului prețios a atins un nou record
Capital.ro
Călin Georgescu va fi învins. Omul care îi va lua complet fața. Va intra în turul 2 și va câștiga
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Voucherele de vacanță. Reglementări pentru 2025
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Maria, voluntar Saj, a murit într-un accident rutier cumplit Avea doar 26 de ani și a lăsat un băiețel orfan 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Trupele nord-coreene suferă pierderi semnificative în regiunea rusă Kursk
MediaFlux
POLIȚIA îi VIZEAZĂ pe cei care STAU LA BLOC. TREBUIE să FIE ATENȚI la FIECARE persoană și DOCUMENT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București