PROGNOZA METEO actualizată. „În următoarele zile vom avea parte de o vreme călduroasă în cea mai mare parte a țării. Astfel încât astăzi, maximele se vor încadra în general între 26-33 de grade Celsius. Duminică, între 27-32 de grade Celsius.
Pentru începutul săptămânii viitoare, vremea va fi călduroasă în majoritatea regiunilor, cu maxime cuprinse în general între 28-34 de grade Celsius. Cea mai călduroasă zi va fi marți, cu valori termice cuprinse între 29-36 de grade. Referitor la manifestările de instabilitate, acestea vor fi local în Banat și Oltenia și izolat în zona Crișana, pe parcursul zilei de astăzi. Mâine, manifestările de instabilitate vor fi local în Crișana, Banat, Oltenia, Dobrogea, precum și în zona montană și submontană.
În București, astăzi, o vreme călduroasă, cu maximul în jurul valorii de 32 de grade Celsius. Vor și înnorări seara și noaptea, dar va fi probabilitate redusă pentru ploi de scurtă durată. Pe parcursul zilei de duminică, vremea se va menține călduroasă, cu maximul în jurul a 31 de grade. Probabilitate mai ridicată pentru averse și descărcări electrice, după-amiaza și seara.
PROGNOZA METEO. Săptămâna viitoare va debuta cu o vreme în continuare călduroasă, cu maxime în jurul a 32 de grade până marți, în jurul a 35 de grade. Cei care sunt pe litoral în vacanță se pot aștepta astăzi și mâine la o vreme în general frumoasă, caldă, cu apa mării cu valori în jurul a 22 de grade Celsius. Cu alte cuvinte, se vor bucura de aceste zile”, a precizat meteorologul Raul Ilea.
Prognoza verii 2022. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în următoarele patru săptămâni, temperaturile se vor situa peste normalul perioadei iar cantitățile de precipitații vor fi deficitare în majoritatea zonelor.
Un val de aer tropical aduce temperaturi sufocante în România, a declarat luni seară, în exclusivitate la România TV, directoarea ANM Elena Mateescu. „Va fi o vreme deosebit de călduroasă, chiar caniculară în zonele sudice ale țării. Contăm chiar pe valori de până la 35 de grade Celsius în bună parte din sudul țării, acolo unde și disconfortul termic va fi unul ridicat.
Am înregistrat deja două recorduri ale unor temperaturi maxime zilnice, ca fiind cele mai ridicate valori maxime pentru o zi de 20 iunie, la Săcuieni, 34 de grade, față de recordul anterior, 33.8, și iată, în zona de munte, la Vârfu Vlădeasa, 21.2 grade, față de recordul anterior de 20.2 grade, iar la Turda, 33 de grade. Sfârșitul de săptămână, mai ales sâmbătă și duminică, din nou, contăm pe valori de 34-35 în bună parte din țară”, a spus directoarea ANM.
Prognoza verii 2022. Elena Mateescu a precizat că urmează o lună cu temperaturi la fel de ridicate. „Este o vreme mai caldă pentru ultimă decadă a unei luni iunie în țara noastră, dar cred că trebuie să consemnăm în special durata zilelor în care valorile de temperaturi vor depăși 34-35 de grade și cu cât această durată este una mai lungă, mai mult de 3-5 zile consecutiv, cu atât și disconfortul termic va fi unul relativ ridicat. Cel puțin până la sfârșitul lunii iunie contăm pe o vreme mai caldă pentru că, așa cum arată și estimările pentru următoarele 4 săptămâni, săptămâna 20-27 iunie și chiar 27 iunie 4 iulie, păstrează semnalul unor valori de temperaturi, în medie mai ridicat decât în mod obișnuit pentru aceste intervale”, a explicat aceasta. Ea a menționat că temperaturile ridicate și insuficiența și lipsa precipitațiilor vor accentua fenomenul de secetă în bună parte din țară, ”dar mai ales în jumătatea estică, acolo unde seceta este una puternică și chiar extremă”.
PROGNOZA METEO.
”Și putem să confirmăm la acest moment că perioada 1 septembrie 2021 iată, până în prezent, 15 iunie 2022 este a cincea perioadă cea mai secetoasă din istorie a măsurătorilor meteorologice și dacă perioada următoare va fi în continuare, va păstra semnalul unui deficit de precipitații, cu siguranță în zona Moldovei, în Dobrogea sau în cea mai mare parte a Munteniei, dar și în sudul Olteniei sau în vestul Crișanei și al Maramureșului, seceta va putea să aibă efecte asupra agriculturii”, a adăugat Elena Mateescu, la România TV.
Prognoza verii 2022.Săptămâna 27.06.2022 – 04.07.2022
Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării, dar cu o abatere pozitivă mai accentuată în regiunile vestice și nord-vestice.
Meteorologii au emis mai multe avertizări cod roșu de caniculă și furtuni în Europa. Care sunt țările vizate
Regimul pluviometric va fi deficitar în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele centrale, nordice și la munte. Excepție va face sudestul extrem al țării, unde cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale.
Prognoza verii 2022. Săptămâna 04.07.2022 – 11.07.2022
Temperatura medie a aerului va avea valori mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.
Prognoza verii 2022. Săptămâna 11.07.2022 – 18.07.2022
Temperaturile medii vor fi ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, în toată țara
Regimul pluviometric va fi deficitar în regiunile intracarpatice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale.
Prognoza verii 2022. Săptămâna 18.07.2022 – 25.07.2022
Mediile valorilor termice se vor situa peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații estimate pentru această perioadă vor fi deficitare în regiunile vestice și nord-vestice, iar în rest vor fi în general apropiate de cele normale, anunţă ANM.
prognoza-4saptamani (25)Prognoza verii 2022. Canicula lovește toată Europa și afectează agricultura: temperatura e specifică lunilor iulie sau august
Un val de căldură neobișnuit de timpuriu și de intens s-a răspândit din Africa de Nord în Europa înainte de solstițiul de vară, aducând temperaturi mai degrabă specifice celor din iulie sau august, informează Organizația Mondială a Meteorologilor. În unele părți din Spania și Franța, temperaturile sunt cu peste 10°C mai ridicate decât media pentru această perioadă a anului, depășind multe recorduri lunare. Acest lucru este combinat cu seceta din multe părți ale Europei.
Ca urmare a schimbărilor climatice, valurile de căldură încep mai devreme și devin mai frecvente și mai severe din cauza concentrațiilor record de gaze cu efect de seră care captează căldura. Ceea ce vedem astăzi este o avanpremieră a viitorului.
Un grup interguvernamental de experți privind schimbările climatice citat de meteorologi preconizează că, pentru o încălzire globală de 1,5°C, se vor înregistra valuri de căldură tot mai mari, sezoane calde mai lungi și sezoane reci mai scurte. Raportul arată că, la o încălzire globală de 2°C, temperaturile extreme de căldură vor atinge mai des praguri de toleranță critice pentru agricultură și sănătate.
Prognoza meteo vara 2022. Elena Mateescu: „Este posibil să avem cea mai secetoasă vară din istorie”
O serie de studii de atribuire a evenimentelor recente de căldură extremă (India și Pakistan 2022, vestul Americii de Nord iunie 2021, Siberia 2020, Europa de Vest 2019) au evidențiat toate rolul schimbărilor climatice provocate de om.
Planuri de acțiune pentru căldură și sănătate
Trebuie să ne adaptăm. Iar una dintre modalitățile de a face acest lucru este prin intermediul sistemelor de alertă timpurie și al planurilor de acțiune pentru căldură-sănătate – rezultatul colaborării dintre comunitatea OMM și autoritățile de sănătate publică.
Căldura extremă este mortală, în special pentru persoanele vulnerabile. Temperaturile minime ridicate pe timpul nopții – când organismul are nevoie să se refacă – pot fi deosebit de stresante. Locuitorii orașelor sunt deosebit de sensibili din cauza așa-numitului efect de insulă termică urbană, care amplifică impactul căldurii în comparație cu mediul rural, unde există mai multă vegetație.
Un studiu realizat de MeteoSwiss și postat pe site-ul său la 15 iunie a estimat că diferența dintre temperatura dintr-un oraș și cea din zonele rurale ar putea fi de până la 6 grade C. Diferența este deosebit de accentuată pe timp de noapte. Unul dintre motive este faptul că materialele folosite în clădiri și în infrastructură absorb mai multă căldură.
Rețeaua globală de informare privind sănătatea în caz de căldură, co-sponsorizată de OMM, și Federația Internațională a Societăților de Cruce Roșie și Semilună Roșie (IFRC) au marcat ziua de 14 iunie drept Ziua de acțiune împotriva căldurii pentru a sensibiliza populația cu privire la modul în care se poate #BeatTheHeat.
Campania abordează aspecte precum modul de recunoaștere și prevenire a riscurilor pentru sănătate legate de căldură acasă, la locul de muncă, în timpul sportului și în timpul liber. Ea oferă sfaturi despre cum să vă mențineți răcoroși și hidratați și să asigurați siguranța familiei, prietenilor și vecinilor.
Căldura a fost alimentată de un sistem atlantic de joasă presiune între insulele Azore și Madeira, favorizând apariția aerului cald în Europa de Vest.
Serviciul național spaniol de meteorologie și hidrologie AEMET a precizat că temperaturile din interiorul țării au depășit 40°C în unele părți ale țării în această săptămână, atingând până la 43°C în provincia Toledo (Talavera de la Reina) din centrul Spaniei pe 15 și 16 iunie. Aproape întreaga țară s-a confruntat cu un risc extrem de incendiu timp de câteva zile consecutive.
Un aflux de praf saharian în Spania a agravat stresul pentru sănătate și mediu,
Spania, ca și Portugalia, suferă de secetă. Institutul portughez pentru Mare și Atmosferă (IPMA) a raportat cea mai caldă lună mai din 1931, iar situația de secetă severă afectează 97% din teritoriu.
Franța a înregistrat cea mai caldă și cea mai secetoasă lună mai din istorie.
Meteo-France a declarat că valul de căldură a fost cel mai timpuriu înregistrat și unul dintre cele mai intense. „Precocitatea remarcabilă a acestui episod este un factor agravant”, a declarat Meteo-France. „Indicatorul termic” național – media temperaturilor minime și maxime zilnice de la 30 de stații de observare reprezentative – a fost de 27,38°C sâmbătă, 18 iunie. Aceasta a fost a doua cea mai ridicată după 27,95°C înregistrată pe 27 iunie 2019.
Unele stații au înregistrat temperaturi cu 10 până la 14 °C peste normal și au înregistrat fie cea mai caldă zi absolută înregistrată vreodată, fie cea mai caldă zi de iunie înregistrată vreodată. St-Jean de Minervois, în SE Franței, a raportat o temperatură de 40°C pe 16 iunie – cea mai ridicată temperatură pentru Franța continentală atât de devreme în acest an.
Beznau, în centrul Elveției, a înregistrat o temperatură de 36,9 °C pe 19 iunie. Acesta a fost un nou record național de temperatură pentru luna iunie, potrivit MétéoSuisse.
Stația meteorologică germană din Cottbus a stabilit un nou record al stației, de 39,2 °C, potrivit Serviciului meteorologic german DWD. Și în alte țări din Europa se înregistrează temperaturi mult peste medie.
Secetă
Pe lângă temperaturile ridicate, principalul impact al acestui vârf de caniculă este accentuarea secetei în curs de desfășurare, deoarece nu sunt prognozate precipitații semnificative în următoarele zile (cu excepția unor furtuni izolate. Zone întinse din sud-estul Europei Centrale până în nord-vestul Mării Negre suferă, de asemenea, de secetă.
În SUA De cealaltă parte a Atlanticului, o mare parte din vestul SUA se confruntă cu al doilea sau al treilea an de secetă consecutiv (în funcție de regiune), existând temeri legate de un stres hidric tot mai mare la începutul sezonului estival. Cele două cele mai mari rezervoare din SUA, Lacul Mead și Lacul Powell, din Arizona, se află în prezent la cel mai scăzut nivel de când au fost umplute: ambele sunt la puțin sub 30% din capacitate, potrivit Monitorului secetei din SUA.
Porțiuni din centrul statului Nevada până în nord-vestul Arizonei se confruntă cu un risc critic de incendiu, potrivit Serviciului Național de Meteorologie al SUA.