PROGNOZA METEO. Meteorologii au anunțat că valul de aer tropical din Spania şi Anglia va ajunge și în țara noastră la mijlocul săptămânii viitoare. „Actualizarea estimărilor indică o probabilitate mare ca între 18 iulie şi 1 august, temperaturile medii să fie peste normele climatologice specifice perioadei, iar deficitul de apă din sol va face ca seceta să fie în extindere şi accentuare”, spune Elena Mateescu, directurul ANM.
„Avem o vreme în încălzire de la o zi la alta, 31 de grade marti, valoarea creşte la 33 de grade Celsius miercuri, deja vom atinge pragul unei zile de caniculă joi, peste 37-38 de grade la umbra, o vreme caniculara spre finele saptamanii in toate zonele de câmpie si de podiș, temperatura la umbra va fi chiar de 39 de grade si temperatura resimtita peste 40 grade. Este o perioada caniculara, valul se va intensifica din a doua parte a acestei saptamani si va fi prezent pana-n 25 iulie si pana la sfârşitul lunii iulie. Si nopțile vor fi tropicale. minimele se vor situa intre 18 şi 22-23 grade. Ceea ce este important, insufienta precipitaiilor in urmatoarele doua saptamani,fapt care va agrava starea de seceta prezenta in tara!, a mai spus directorul ANM în exclusivitate la Romania TV.
Prognoza meteo 18 iulie 2022. Vreme în general frumoasă în majoritatea zonelor țării
În unele zone, temperaturile vor urca spre 40 de grade la umbră, iar ploile vor lipsi, a anunțat meteorologul ANM, Alina Șerban: ”Într-adevăr, vorbim de o masă de aer tropical, o masă de aer foarte cald ce determină temperaturi de 40 și ușor peste 40 de grade, în Peninsula Iberică, în această perioadă, în extindere către vestul, centrul, sudul Europei, în zilele următoare și în deplasare, de la mijlocul săptămânii viitoare și în zona țării noastre, astfel încât vremea se va încălzi treptat. La momentul acesta și în următoarele două zile putem vorbi de un aer respirabil pentru zona țării noastre, temperaturi ce determină o vreme chiar răcoroasă în nordul teritoriului, cu minime destul de potrivite, aș putea spune, chiar scăzute, în depresiuni și în nordul țării.
Ei bine, de miercuri, ne așteptăm la o vreme călduroasă, în aproape toată țara, acest lucru însemnând temperatură de 30 de grade, temperaturi maxime și chiar caniculare, în extindere. Miercuri, temperaturi de caniculă, 35-36 de grade în extremitatea de vest a teritoriului, joi în aproape toate zonele de câmpie, în vest, în sud, în est, 36-37, poate chiar 38 de grade, iar vineri această masă de aer tropical se va restrânge către regiunile sud-estice ale țării noastre: Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea. Evident, revenim cu informații până la momentul respectiv, pentru că este un interval destul de lung și știm cu toții că prognozele se mai schimbă la intervale la termene atât de mari, dar semnalul cumva este sigur. Este cert că această masă de aer cald se va deplasa în zona țării noastre și că vremea va deveni caldă”, a declarat Alina Şerban.
În intervalul menționat, ”precipitațiile aproape că vor lipsi cu desăvârșire”, a precizat meteorologul ANM. ”Se știe foarte bine că avem un deficit foarte mare de umezeală în sol și că avem mare nevoie de ploi. Ei bine, acestea vor apărea doar cu totul izolat și slabe cantitativ. În zonele montane se estimează că s-ar extinde aria precipitațiilor abia spre sfârșitul săptămânii, dar vorbim de această dată de fenomene specifice instabilității atmosferice, acest lucru însemnând că putem avea cantități mai importante de apă, însă pe areale destul de restrânse, oricum nu vor reface deficitul de umezeală din sol, în condițiile în care masa de aer cald se va extinde, iar umezeala, aceea care aproape că nu este, va fi și mai mult evaporată”, a mai spus Alina Şerban.
Canicula uitată a anului 1911: Valul de căldură a durat 70 de zile și a ucis peste 46.000 de persoane în Franța
Franța se confruntă de o săptămână cu un val de căldură care a provocat incendii de proporții în sud-vestul țării. Oamenii și-au amintit de canicula din 2003, care a provocat 15 000 de morți în Franța. Dar cel mai crunt val de căldură înregistrat vreodată în Franța, soldat cu peste 46.000 de morți, a fost cel din vara anului 1911.
În 1911, francezii din La Belle Epoque au avut parte de un val de căldură pe cât de mortal, pe atât de neobișnuit. Venit direct din Statele Unite, „cupola de foc” a lovit Europa, în special Olanda, Belgia și, mai ales, Franța.
Timp de 70 de zile, de la 4 iulie la 13 septembrie, Franța a fost efectiv sufocată. Cu temperaturi foarte ridicate, combinate cu un nivel ridicat al radiației solare și cu o absență totală a ploilor, canicula a pârjolit întreaga țară. După o relativă acalmie la sfârșitul lunii august, aceasta a revenit în septembrie și s-a oprit abia la mijlocul lunii.
Peste 46.000 de morți, dintre care 30.000 au fost bebeluși
„În 1911, locuitorii Franței au cunoscut mai mult de două luni de secetă extremă și temperaturi ridicate”, amintește Catherine Rollet, autoarea unei cărți dedicate analizării consecințelor acestui fenomen în plan demografic, medical, dar și politic. („La canicule de 1911 : observations démographiques et médicales et réactions politiques”).
A fost vorba despre o creștere semnificativă a temperaturilor, care a afectat întreaga țară, dar poate și mai grav, nordul Franței, adaugă Patrick Zylberman, profesor emerit de istorie a sănătății, citat de Ouest-France. Temperaturile au ajuns rapid la 36°C și uneori au depășit 40°C. La 22 și 23 iulie 1911, s-au înregistrat 38°C la Lyon, Bordeaux și Châteaudun. În august, la Paris, temperaturile au depășit 30°C timp de 14 zile consecutiv. Erau temperaturi cu 5 până la 7,5 grade Celsius mai mari decât normalul.
În 1911, țara s-a confruntat cu un val de căldură, dar și cu o epidemie de „diaree verde” (scaune de culoare verde, din cauza unei infecții bacteriene – n.r.) care a făcut ravagii în rândul copiilor foarte mici, reamintește profesorul. Valul de căldură a afectat rapid toate straturile societății. În total, 46.719 persoane au murit în această perioadă de căldură extremă, iar printre aceste victime se numără aproape 30.000 de bebeluși cu vârsta sub un an, un bilanț ce reprezintă jumătate din totalul copiilor care au murit în 1911, precizează Patrick Zylberman.
O epidemie de febră aftoasă la vacile care produceau laptele dat bebelușilor a cauzat o penurie gravă de lapte, ceea ce a dus la utilizarea altor alimente nepotrivite care i-au făcut pe bebeluși vulnerabili în timpul caniculei, explică profesorul.
Prognoza meteo din Marea Britanie pentru iulie 2050 este realitate cu 28 de ani mai devreme: scenariul dezastruos descoperit de Met Office încă din 2020
În urmă cu doi ani, meteorologii din Marea Britanie au efectuat un experiment interesant: cum va fi vremea în 2050.
În vara anului 2020, meteorologii de la Met Office, agenţia oficială de prognoză meteo din Marea Britanie, a conceput modele climatice cu rază ultra-lungă, pentru a vedea ce fel de temperaturi ar fi prezis în aproximativ trei decenii. „Acestea nu sunt prognoze meteo reale”, se arată în grafica de la Met Office.
COD ROŞU de caniculă în Anglia. A fost decretată stare de urgenţă
„Exemple de vreme plauzibilă pe baza proiecţiilor climatice”, spune Met Office. Ei bine, „plauzibilul” a devenit realitate cu 28 de ani înainte. Simon Lee, un om de ştiinţă de la Universitatea Columbia din New York, a remarcat similitudinea izbitoare dintre previziunile pentru 2050 şi cele pentru începutul săptămânii viitoare în Marea Britanie.
„Prognozele pentru marţi sunt identice pentru o mare parte din ţară”, a scris Simon pe Twitter, adăugând într-o postare ulterioară că „ceea ce urmează marţi va oferi o privire asupra viitorului”.
La începutul săptămânii se va bate recordul în Regat
În 30 de ani, aceste predicţii vor părea destul de tipice. Temperaturile din Marea Britanie sunt de aşteptat să fie cu 10-15 grade mai mari decât în mod normal, la începutul săptămânii viitoare.
Maxima s-ar putea apropia pentru prima dată de 40 de grade, prognoză care i-a determinat pe meteorologii din ţară să emită pentru prima dată o alertă „roşie” care îi avertizează toţi cetăţenii de pericole pentru sănătate.
Cea mai caldă temperatură măsurată vreodată în Marea Britanie a fost de 38,7 grade la Grădina Botanică din Cambridge în 2019.