Prognoza meteo. Ploile vor continua în sudul și sud-estul țării și în prima parte a zilei de joi, 12 ianuarie, în timp ce în nord-est se vor semnala, pe alocuri, și precipitații mixte, inclusiv ploi înghețate și depuneri de polei.
Ciclonul mediteranean care a afectat România în această săptămână va slăbi foarte mult în intensitate, iar aria precipitațiilor se va restrânge începând din noaptea de miercuri spre joi.
Prognoza meteo 12 ianuarie. Vreme rece cu ploi abundente și vijelii. La munte va ninge viscolit
Cu toate aceastea, în cursul nopții va continua să plouă în regiunile sudice, dar și în zonele de deal. În dimineața zilei de joi, 12 ianuarie, temperaturile vor scădea sub pragul de îngheț în jumătatea estică a Moldovei, iar pe alocuri, în special în zonele mai înalte de deal, se vor semnala temporar și precipitații mixte, inclusiv ploi înghețate, care vor favoriza depunerile de polei.
Temperaturile maxime se vor încadra între 0 și 4 grade în nord-est, respectiv între 4 și 8 grade în restul țării. Mai cald va fi însă în Dobrogea, unde se vor atinge până la 10 – 12 grade.
jumătatea sudică a Transilvaniei, în timp ce în zonele de munte, la peste 1300 m altitudine, vor predomina ninsorile.
Spre seară, ploile și ninsorile se vor opri în cea mai mare parte a țării, dar cerul va rămâne predominant acoperit în majoritatea regiunilor.
În timp ce Rusia se confruntă cu ger și temperaturi de minus 44 de grade, în Europa valorile termice rămân crescute pentru această perioadă, maximele ajungând la 18 grade Celsius.
Diferențele de temperatură între Rusia și vestul Europei depășesc 60 de grade, potrivit unei hărți meteo postate pe pagina de Facebook a Severe Weather Europe.
„Ger în Rusia, cu minime de -40°C. Între timp, o mare parte din Europa rămâne foarte caldă pentru această perioadă a anului. În sudul Spaniei, temperaturile nu scad sub 18°C nici măcar noaptea”, a scris meteorologul Scott Duncan, pe Facebook.
Anomaliile în ceea ce privește temperaturile și nivelurile extreme de precipitații devin noul normal pe măsură ce schimbările climatice se accelerează, au avertizat climatologii în rapoartele din ultimii doi ani.
La nivel mondial, anul 2022 ocupă locul al cincilea în clasamentul celor mai călduroşi ani înregistraţi, fiind depăşit doar de anii recenţi, şi a fost marcat la rândul său de o serie de fenomene extreme care ilustrează consecinţele încălzirii globale.
În ciuda efectului de răcire al fenomenului climatic La Nina, anul 2022 a fost „cu aproximativ 1,2 grade Celsius” mai călduros comparativ cu perioada 1850-1900, înainte ca revoluţia industrială să îşi facă simţite efectele asupra climei, potrivit C3S.
În Europa, continentul cu cea mai rapidă încălzire, 2022 este „al doilea cel mai călduros an”, însă lunile de vară au constituit un nou record pentru întreg continentul, stabilit în mare parte în Marea Britanie şi agravat de un deficit excepţional de precipitaţii în Spania, Franţa sau Portugalia.