Prognoza meteo. Luni, vremea va fi mai rece decât în mod normal pentru această perioadă în cea mai mare parte a țării, cu precădere dimineața și noaptea, potrivit ANM. Cerul va fi variabil spre senin, cu unele înnorări în vestul și sud-vestul teritoriului, unde în special în zona deluroasă și montană, vor fi precipitații slabe, predominant sub formă de ninsoare.
Potrivit meteorologilor, vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări în sudul Banatului și al Transilvaniei, pe crestele montane și pe litoral. „Temperaturile maxime se vor încadra între -3 și 5 grade, iar cele minime vor fi cuprinse, între -13 și 0 grade, mai scăzute în depresiunile intramontane, până în jurul a -19 grade. Pe alocuri se va forma ceață asociată cu depunere de chiciură”, se arată în prognoza ANM.
Vremea va deveni mai rece decât în mod obișnuit la această dată, mai ales dimineața și noaptea. Cerul va fi variabil, iar în a doua parte a intervalului mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura maximă se va situa în jurul a 1 grad, iar cea minimă va fi de -8…-5 grade.
Prognoza meteo la munte. Cerul va avea înnorări și cu precădere ziua, izolat în Carpații Meridionali și în Munții Banatului vor fi ninsori slabe. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări temporare pe creste. Valorile de temperatură nu vor avea variații semnificative.
Meteorologii ANM au emis prognoza meteo pentru iarna 2022-2023. Iată ce ne așteaptă
De obicei, spun meteorologii, în perioada de iarnă în România ar trebui să fie două perioade de viscol. În prima lună a lui 2023 însă, vom avea temperaturi mult mai mari decât în mod normal. Iar în zonele din sudul țării temperaturile nu vor coborî şi sub zero grade. Cât privește regimul pluviometric, în aproape toate regiunile țării, acesta se va situa în jurul celui normal pentru această perioadă.
„Pentru luna ianuarie, atât temperatura medie a aerului, cât şi cantităţile medii de precipitaţii se pot situa în limite normale. Din nou, raportându-ne la celelalte estimări date publicităţii pentru această lună, semnalul pentru temperatură este mai robust, în sensul că toate modelele converg spre o lună ianuarie normală.
Sau cu o tendinţă de temperatură medie uşor mai ridicată decât ar fi normal, în timp ce pentru zona de precipitaţii semnalul sau estimările sunt destul de împrăştiate: există şi tendinţe pentru cantităţi de precipitaţii normale, dar şi tendinţe pentrui cantităţi de precipitaţii excendentare.
Cod roşu de ninsori şi polei. Vin nopţi cu ger şi în România de marţi VIDEO
„Să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România”. Acest comentariu îl fac pentru următoarea concluzie: ar trebui să fim cu toţii conştienţi ce înseamnă o iarnă normală în România, ce înseamnă o lună ianuarie normală în România. În niciun caz ceea ce s-a înregistrat sau ceea ce s-a semnalat din punct de vedere meteorologic în ultimii ani şi nu mă refer neapărat la ultimii trei ani.
Ci cel puţin la ultimii zece ani de zile în care am înregistrat în aproape fiecare an un sezon rece mult mai blând decât ceea ce înseamnă normalul pentru ţara noastră din punct de vedere climatologic şi geografic”, a precizat Gabriela Băncilă, meteorolog ANM.