Prognoza meteo vara 2024. La Niña se întoarce şi va influenţa vara aceasta. În ultimele luni, fenomenul meteorologic El Niño s-a manifestat în forță, având un impact major asupra vremii la nivel mondial. Acum, apele Pacificului ecuatorial încep să se răcească, marcând tranziția tot mai probabilă spre faza rece a oscilației ENSO: La Niña.
Anul 2023 a fost cel mai cald înregistrat din epoca preindustrială până în prezent, iar această creștere a temperaturii a fost, cu siguranță, amplificată de fenomenul El Niño, care a eliberat o cantitate considerabilă de căldură din ocean în atmosferă.
Toate acestea au avut loc, bineînțeles, pe fondul tendinței globale de încălzire a climei. Acum, experții raportează ceva nou. Se pare că o nouă variație a ciclului ENSO ar putea avea loc în primăvara anului 2024, potrivit meteoradar.ro
O tranziție de la El Niño la ENSO neutru este probabilă până în aprilie-iunie 2024 (79% șanse), cu șanse din ce în ce mai mari de apariție a fenomenului La Niña în iunie-august 2024 (55% șanse).Toate semnalele arată că apele din zona ecuatorială a Oceanului Pacific au început deja să se răcească. Prin urmare, până în primăvara anului 2024, se așteaptă o revenire treptată la valori neutre ale anomaliilor de temperatură.
Şefa ANM anunţă temperaturi neobişnuite în România. „O abatere termică record față de normalul lunii”
Această tendință ar putea duce la apariția fenomenului La Niña în vara anului 2024, care este exact opusul lui El Niño, cu anomalii de temperatură negative. Potrivit climatologilor, există o probabilitate de 64 până la 74% ca această situație să se producă între sfârșitul verii și începutul toamnei.
Prognoza meteo vara 2024. Consecințele fenomenului La Niña în regiunea Oceanului Pacific.Efectele La Niña se vor resimți mai ales în regiunea Pacificului. Totuși, fenomenul afectează circulația atmosferică pe tot globul, cel puțin într-o oarecare măsură.
Vremea se va încălzi din nou, anunță Elena Mateescu, director ANM. Vremea se va încălzi din nou, iar peste câteva zile s-ar putea să înregistrăm din nou temperaturi de primăvară. În plus, Elena Mateescu, director ANM, a declarat că luna februarie ar putea înregistra un nou record de căldură.
„Traversăm o perioadă mai caldă decât în mod obișnuit, chiar dacă în continuare, mai ales în zonele centrale, nordice ale țării, maximele nu vor depăși 6-8 grade Celsius.
În partea de sud-vest, vest, sud și sud-est a țării rămânem în continuare pe un front de vreme caldă, deoarece valorile de temperaturi se vor situa mai ales în prima parte a săptămânii care va debuta între 12 până la 13-14 grade.
Prognoza meteo 20 februarie 2024. Temperaturile continuă să crească în majoritatea zonelor țării
De la mijlocul săptămânii, mai precis de joi, vom consemna temperaturi în creștere de la o zi la alta și este posibil ca sfârșitul de săptămână viitor să aducă chiar valori de 17-18 grade, posibil sâmbătă și duminică 19-20 de grade Celsius, local în partea de sud și sud-est a țării, așa cum arată informațiile la acest moment.
Până atunci însă, vorbim și de ploi locale, mai ales în partea de vest, centru-nord a țării, cu valori ale cantităților de precipitații cuprinse între 10-15 l/metru pătrat, iar la munte vorbim de posibilitatea să mai consemnăm la altitudini mai mari de 1.500 m precipitații mixte, adică lapoviță și ninsori.
Prognoza meteo: „Este posibil ca luna februarie din acest an să înregistreze un nou record”
În contextul în care întreaga lună februarie a fost caracterizată de valori de temperaturi cu mult peste ceea ce ar fi normal pentru o lună februarie în țara noastră, la acest moment putem aprecia că înregistrăm o abatere termică pozitivă record 6,7 grade față de normalul termic al unei luni februarie în țara noastră.
În condițiile în care, așa cum arată și cum am menționat datele până la sfârșitul ultimei luni din iarna 2023-2024, este posibil ca luna februarie din acest an să înregistreze un nou record, ca fiind printre cele mai călduroase luni februarie din istoria măsurătorilor meteorologice în țara noastră, ținând cont că în 2016, februarie a avut o abatere termică pozitivă de 5,7 grade Celsius”, a spus Elena Mateescu, directorul ANM, la Antena 3.