PROGNOZA METEO. Vreme schimbătoare pentru următoarele două săptămâni în România. Temperaturi minime de 14 grade

PROGNOZA METEO pe două săptămâni. În această perioadă temperaturile se vor încadra în cele normale pentru această lună, însă vor exista și temperaturi sub cele obișnuite. Ploi frecvente se estimează în perioada 18-22 mai, când temperaturile vor scădea chiar și cu 10 grade Celsius.
Romania TV
18 mai 2020, 11:13
PROGNOZA METEO. Vreme schimbătoare pentru următoarele două săptămâni în România. Temperaturi minime de 14 grade

În Banat, pe parcursul intervalului de prognoză regimul termic va avea variații de la un normal al perioadei spre valori sub cele caracteristice zonei. Astfel, maximele mediate pe regiune, vor fi de 22 de grade în zilele de 21, 22, 25 și 26 mai, în timp ce în rest se vor situa între 23 și 25 de grade. Mediile minimelor se vor încadra între 10 și 14 grade, cu valori mai mici, în jurul a 8 grade în data de 22 mai.

Citește și: AVERTIZARE METEO. Instabilitate atmosferică accentuată în România timp de patru zile

Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată în 19, 20 mai și din nou în intervalul 24 – 29 mai. Vor fi mai ales fenomene specifice instabilității atmosferice.

În Crișana, cele două săptămâni de prognoză vor fi caracterizate de alternațe termice, între zile cu vreme răcoroasă și zile cu valori termice apropiate de normal. Valorile maxime mediate pe regiune vor varia între 20 și 24 de grade, cele mai scăzute temperaturi, urmând a se înregistra în zilele de 21, 22, 25 și 26 mai. Temperaturile minime vor fi în general cuprinse între 10 și 12 grade, mai scăzute în 22 mai când vor coborî spre 8 grade.

Va ploua pe arii restrânse în 19 mai, însă după data de 24 mai probabilitatea să plouă pe arii mai extinse va fi ridicată. În general ploile vor fi asociate unor manifestări de instabilitate atmosferică.

În Transilvania, vremea va fi schimbătoare, cu variații termice chiar semnificative. În primele zile valorile maxime mediate pe zonă vor fi de 22…24 de grade, în 21 și 22 mai vor scădea semnificativ, ajungând la 18 grade, iar în intervalul 23 – 31 mai, vor varia între 20 și 24 de grade. Temperaturile minime vor oscila ușor la început, cu medii de 10…12 grade, însă vor marca o scădere accentuată, spre 4 grade, în 22 și 23 mai, după care vor crește ușor, până la valori în jur de 8 grade.

Probabilitatea pentru manifestări caracteristice instabilității atmosferice va fi ridicată în 19 și 20 mai, când se vor semnala cu caracter local, și din nou după 24 mai, pe arii mai extinse.

În Maramumureș, intervalul de prognoză se va încadra în regimul termic specific perioadei, cu alternațe termice, chiar semnificative. În consecință, la nivelul regiunii, se vor înregista maxime cuprinse între 18 și 24 de grade, cu cele mai reci zile în 21, 22, 25 și 26 mai. Temperaturile minime vor avea variații semnificative în prima săptămână, de la valori medii de 8…10 grade la început, spre 4…6 grade în a doua jumătate, iar în săptămâna următoare vor fi relativ constante, în jurul mediei de 10 grade.
Probabilitatea de ploaie va fi mai ridicată după data de 23 mai când vor fi posibile și cantități de apă mai însemnate.

În Moldova, în primele două zile ale intervalului, valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale, respectiv maxime la nivelul regiunii în jur de 24 de grade și minime de 10…12 grade. La mijlocul primei săptămâni de prognoză vremea va deveni răcoroasă, chiar rece în timpul dimineților, cu medii ale valorilor maxime de 17…19 grade și minime ce vor scădea spre 6 grade. După acest interval se vor înregistra ușoare variații, însă tendința temperaturii va fi de creștere, astfel încât, până la finalul celor două săptămâni, se va atinge o medie avalorilor maxime de 26 de grade și de 11…13 grade pentru minime.

Se vor semnala averse locale în 19 și 20 mai, dar cu o probabilitate mai mare și în intervalul 24 – 28 mai.

În Dobrogea, intervalul va debuta cu valori termice apropiate de mediile specifice acestei perioade, respectiv, maxime în general de 20…22 de grade și minime în jur de 14 grade. Și în această regiune zilele de 21 și 22 mai vor fi răcoroase, cu maxime în jur de 18 grade și minime, în medie de 9…10 grade. Ulterior se va încălzi treptat de la o medie a valorilor maxime de 20 de grade, până spre 23…24 de grade la finalul intervalului. Evoluția va fi asemănătoare și pentru temperaturile minime, media acestora urmând să ajungă din nou la 13…14 grade.

Cu o probabilitate destul de ridicată, vor fi averse posibil însemnate cantitativ în ziua de 20 mai. În restul intervalului regimul pluviometric va fi în general deficitar, iar manifestări specifice instabilității atmosferice vor mai fi probabile în a doua săptămână de prognoză (mai ales în perioada 26-28 mai).

În Muntenia, regimul termic diurn va fi caracterizat de alternanţe între zile cu vreme răcoroasă (în perioada 20–22 mai, dar cu o probabilitate mare şi în perioada 25-27 mai) când media maximelor va fi de 19…22 de grade şi zile cu valori termice normale, la o medie regională de 24…26 de grade. Nopțile vor fi calde în primele zile ale săptămânii, cu o medie a temperaturilor minime de 13…14 grade, însă în 22 și 23 se va înregistra o scădere accentuată a acestora până spre 7…9 grade. Pentru restul intervalului sunt prognozate minime, în general de 10…12 grade.

Instabilitatea atmosferică va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel mai ales în 20 mai, pe arii extinse vor fi ploi, local însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și în perioada 25 – 28 mai.

În Oltenia, pe parcursul celor două săptămâni, regimul termic diurn va fi caracterizat de alternanţe între zile în care la nivelul regiunii vor fi maxime de 20…22, caracterizând o vreme răcoroasă (în perioada 20–22 mai, dar cu o probabilitate mare şi în perioada 25-27 mai) şi zile cu valori termice normale, în general de 24…26 de grade, în restul intervalului. Nopțile vor fi calde în primele zile ale săptămânii, cu o medie a temperaturilor minime de 13…15 grade, însă în 22 și 23 se va înregistra o scădere accentuată a acestora până spre 8…9 grade, apoi se va reveni la o medie de 10…12 grade, considerată normală pentru ultima decadă a lunii mai.

Instabilitatea atmosferică va fi în creștere în primele zile ale intervalului, astfel mai ales în 20 mai, pe arii extinse vor fi ploi, în general însemnate cantitativ. Probabilitatea pentru ploi va fi ridicată și în perioada 25 – 28 mai.

La munte, în  primele două zile ale intervalului, vremea va fi relativ caldă pentru această perioadă, cu o medie la nivelul zonei montane de 15…16 grade și minime de 6…8 grade. La mijlocul săptămâni (20-22 mai) se va răci, încât maximele termice vor fi în jur de 10 grade, iar minimele, vor fi în general de 0…2 grade. După acest interval se vor înregistra ușoare variații, însă tendința temperaturii va fi de creștere, spre medii ale maximelor de 14 de grade și de 6 grade pentru minime.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Gogoșele minciunele ca la bunica acasă! Rețeta care îți va aduce aminte de copilărie! Se fac rapid și sunt delicioase
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Ce acte îți trebuie pentru a merge în Marea Britanie în 2025. Nu mai poți intra pe teritoriul Angliei fără asta
Capital.ro
Victorie pentru Călin Georgescu. Verdictul venit chiar acum: Va fi măcel!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
Justin și Hailey Bieber s-au despărțit?! Ce indiciu anunță o posibilă separare la Hollywood | FOTO
Spynews
Cine e tânăra în vârstă de 34 de ani găsită moartă în casă, în Târgu Jiu. Trupul Andei a fost mâncat de câinii pe care îi avea / FOTO
Evz.ro
Doliu în lumea literară. A murit un nume de referință în România
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu: Este o variantă de neacceptat!
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Ofițeri ucraineni arestați pentru apărarea nereușită din Harkov
MediaFlux
SE ANULEAZĂ ALEGERILE PREZIDENȚIALE? MAI a transmis DECIZIA FINALĂ
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Posibil spionaj de înalt nivel: Serviciile de informații maghiare, investigate la Strasbourg!