Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 5…14°C, optimă desfăşurării proceselor vegetative la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă însămânţate în epoca optimă.
Se întrevăd precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului în majoritatea regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor semnala local în estul și izolat în nord-estul Moldovei, centrul și estul Dobrogei,
nord-vestul și vestul Banatului.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Temperaturile optime din aer şi sol, asociate cu o bună aprovizionare cu apă a solului, în raport cu cerinţele plantelor de orz şi grâu de toamnă vor favoriza răsărirea, înfrunzirea şi înfrăţirea acestora, îndeosebi în zonele de câmpie din vestul, sudul şi sud-estul ţării. Totodată, în regiunile nordice şi centrale, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de toamnă vor fi ușor mai lente.
În funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, orzul şi grâul de toamnă vor parcurge germinarea (85-100%), răsărirea (60-100%) şi apariţia frunzei a 3-a (10-100%), starea de vegetaţie a culturilor fiind în general bună şi medie. În semănăturile efectuate în epoca optimă va fi posibilă declanşarea înfrăţirii (10-25%).
În vestul, sudul şi estul ţării, rapiţa se va afla predominant în fazele de răsărire (60-100%) şi dezvoltare a aparatului foliar (5-10 frunze).
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se va definitiva maturitatea tehnologică, continuându-se şi chiar finalizându-se lucrările de recoltare.
La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala maturarea lemnului, colorarea şi căderea frunzelor în toate plantaţiile, speciile adaptându-se treptat la condiţiile de iernare.
În general, condiţiile agrometeorologice prognozate vor permite efectuarea lucrărilor de sezon pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării, acestea fiind întrerupte temporar doar în zilele cu precipitaţii.
• Definitivarea lucrărilor de recoltare, transport şi eliberare a terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea finalizării însămânţărilor la grâul de toamnă în zonele sudice şi vestice, deoarece plantele semănate tardiv nu vor beneficia de resursele termice necesare pentru parcurgerea integrală a proceselor de vernalizare şi călire;
• Administrarea îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă;
• Aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomicole.